Hoppa till innehåll

USA:s första cannabisrestaurang och 5 andra ”kreativa” restaurangkoncept

Jonas Fiskáare

Har du nån gång tänkt att du skulle vilja avrunda en god middag ute med en holk till kaffet? På den här restaurangen i Los Angeles är det fullt möjligt.

Cannabisvågen fortsätter svepa in över den nordamerikanska kontinenten. I Kanada infördes en nationell legalisering av drogen redan 2018 och i USA är det alltfler delstater som hakat på trenden. I nuläget är det i USA tillåtet i rekreationssyfte att bruka cannabis i 11 delstater (inklusive D.C), för medicinskt bruk är antalet det dubbla. Och i takt med denna förändring har nya affärskoncept ploppat upp som svampar i marknaden. America’s Original Cannabis Café, som den första lagliga restaurangen i USA med cannabis på menyn, är ett levande bevis på detta.

https://www.instagram.com/p/B7bh1rvBvFX/?utm_source=ig_web_copy_link

Till att börja med bör det klargöras att cannabisrestaurangen, belägen i West Hollywood i Los Angeles, inte bara har grejer på menyn som innehåller cannabis. Faktum är att gästen får välja mellan två olika menyer. Den stora skillnaden jämfört med en ”vanlig” krog är att den sedvanliga vinlistan bytts ut (än så länge saknar restaurangen alkoholtillstånd) till förmån för en meny beståendes av enbart cannabis i olika varianter. Men var bara lugn, man har inte fimpat de komplexa och pretentiösa beskrivningarna av smaker och aromer från menyn, den ena mer obegriplig än den andra.

Många drar säker slutsatsen att det konstant vilar ett moln över restaurangen med den sötaktiga doft som många förknippar med just cannabispuffande. Verkligheten ser dock annorlunda ut, i alla fall om man ska tro det amerikanska magasinet Esquire. Restaurangen har nämligen investerat i ett mycket raffinerat ventilationssystem som neutraliserar alla de oangenäma dofterna. Och det är inte den enda omständighet som göra att denna restaurang sticker ut jämfört med den vanliga syltan. Till exempel är ankomstproceduren betydligt mer rigorös, då gästerna både id-kontrolleras och skrivs in i ett särskilt register innan de visas till bords.

Menyn då? Det mesta som serveras är riktiga junkfoodklassiker såsom tacos, nachos, burgare och chicken wings. Cannabismenyn är däremot en mer snårig djungel att bemästra, åtminstone för ett otränat öga. Klart är att den rymmer alternativ för alla typer av användare och smakpaletter, från nybörjare till de mer erfarna. Priset för en färdigrullad holk börjar på 15 dollar, men kan kosta upp till 60 dollar för gräsfinsmakaren. Det går även att göra en beställning i lösvikt.

Det är också tillåtet att ta med sig eget gräs om man skulle föredra det. Utöver rökat erbjuder menyn också en uppsjö drinkar och godsaker – så kallade edibles – som alla på endera sätt ”infusats” med olika THC-ämnen och i olika styrkor. Skulle man råka överdosera kan man vara lugn – personalen är mycket kompetent och har tränats i hur de ska agera, likt en bartender lär sig bemöta en överförfriskad person. Om en gäst får panikångest eller hamnar i annat hallucinogent tillstånd rekommenderar restaurangen tydligen ett glas apelsinsjuice och en kall handduk lösningen som lösning på de flesta missöden.

Än så länge är America’s Original Cannabis Café den enda restaurangen i USA i sitt slag, men det finns flera liknande restauranger som inväntar att få tillståndet beviljat. Och med tanke på att cannabis bara blir mer och mer utbrett är nog fler liknande koncept att vänta.

Cannabiskonceptet må vara ett ännu oprövat restaurangkoncept som för de flesta svenskar framstår som, ja, exotiskt eftersom att röka gräs fortfarande är olagligt i Sverige.

Här är 5 andra kreativa (eller åtminstone konstiga) restaurangkoncept runtom i världen.

1. Disaster Café | Girona, Spanien

Här sätter sig till gästerna till bords med vetskapen om att de snart kommer att utsättas för en simulerad jordbävning, ibland så kraftig som 7,8 på Richterskalan.

2. Cabbage and Condoms | Bangkok, Thailand

Den här restaurangen satsar verkligen allt på något så ovanligt som ett sexualupplysningstema med syftet att väcka debatt och diskussion kring preventivmedel och familjebildning – direkt vid middagsbordet. På bilden syns mannekänger tillverkade enbart av kondomer – ett inslag som syns genomgående i restaurangens dekor.

3. Heart Attack Grill | Las Vegas, USA

Den här Vegas-restaurangen har sannerligen hittat sin egen nisch som de lever ut till fullo: med en meny som sägs framkalla hjärtattacker bestående av riktiga kaloribomber som ”The Octuple Bypass Burger” (19900 kalorier), alkohol som serveras ur droppslangar och sprutor och serveringspersonal utklädda till sjuksyrror som ger gästerna den här behandlingen (se ovan) i händelse av att de inte orkar äta upp maten de beställt.

4. Modern Toilet Restaurant | Taipei, Taiwan

Den här restaurangen är förmodligen den enda i världen där bords-och toalettetiketten går hand i hand – lokalen har nämligen inretts som en enda stor toalett. Mest kända är de för sin chockladglass som såklart serveras i ett porslin format som en toalettstol. Svårt att se att det är för ett ställe en person utan personlighetsgenomsyrande kiss- och bajshumor vill prova det här stället.

5. Robot Restaurant | Tokyo, Japan

På listan över Tokyos mest populära sevärdheter finner vi denna restaurang med robottema. Under en middagssittning har gästerna mycket att se fram mot som – inte minst en fartfylld och sprakande show med dansande robotar, drakar, ninjor, trummor, massor av neonljus och hög musik. Tokyo, för dig.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.