Politiska experten om vad som händer med Trump vid makten

Han vill bygga en mur, utvisa mexikaner och stoppa muslimer vid gränsen. Eller är allt bara snack? Linnéa Sandström Lange är expert på amerikansk politik och svarar på frågan om vad som händer med Donald Trump som president.

Andreas Utterström  |  Publicerad 2016-11-11 10:45  |  Lästid: 4 minuter

Han har visat att han kan dämpa sig i korta perioder. Men sedan brukar det impulsiva komma tillbaka.

Expert: Linnéa Sandström Lange.
Ålder: 30 år.
Yrke: Kommunikatör.
Utbildning: Masterexamen i policy från London School of Economics, och tidigare en kandidatexamen i politik från University of Glasgow. Anlitas ofta som expert på amerikansk politik i radio och tv.
Blogg: Strategi och Stubbar
Hemvist: Stockholm

Notera! Intervjun gjordes inför valet – alltså innan det stod klart att Donald Trump blir USA:s nästa president.

Vilket skulle bli Trumps främsta inrikespolitiska mål?

– Att ändra på migrationspolitiken genom att utvisa papperslösa, främst mexikaner. Men Trump har inte riktigt stått fast vid det han först sa, så det är svårt att veta vad han egentligen vill. Dessutom kan presidenten inte bestämma allt själv. Han eller hon stiftar inte lagar. Det gör kongressen och jag tror aldrig att Trump skulle få stöd för den typen av politik där.

Utrikespolitiskt då?

– Trump har pratat mycket om att skapa jobb i USA genom att omförhandla handelsavtalet NAFTA, men även det skulle möta hårt motstånd i kongressen.

Hur stor är chansen att det blir en mur vid mexikanska gränsen – och att Mexiko står för notan?

– Chansen att Mexiko står för notan är noll procent. När det gäller själva muren beror det på vad man definierar som ”mur”. Kanske blir det ökade resurser till gränsbevakning och sådant som Trump då kommer att räkna som en mur fast det egentligen inte är det.

Varför har den där muren fastnat som klister i väljarnas medvetande?

– Folk tycker om kraftfulla förslag som löser sådant som många uppfattar som ett problem. Det där är Trump väldigt bra på och det gör honom så attraktiv. Det är en sak att lova mer gränsbevakning, för det är vagt och lite oklart. Men säger man, som Trump, att det ska byggas en mur så kan alla se det framför sig.

När Trump hade ett möte med högt uppsatta militärer ställde han flera gånger frågan: ”Om vi nu har kärnvapen, varför ska vi då inte använda dem?” Betyder det att jag borde börja snickra på ett eget skyddsrum?

– Det är klart att det är oerhört oroande att han ställer den typen av frågor, men det betyder ju inte att han tänker använda kärnvapen vid första bästa tillfälle. Jag ser det som tom retorik.

trump-illustration
Illustration: Raymond Biesinger

Marknaden hatar osäkerhet. Ingen skapar mer sådant än Trump. Så vad skulle en vinst i november innebära för landets ekonomi?

– Många investerare och högt uppsatta personer i det amerikanska näringslivet föredrar Hillary Clinton eftersom det skulle innebära mer status quo. Däremot kan man tänka sig att till exempel oljesektorn, som Trump säger att han vill satsa på, skulle kunna få ett uppsving.

Vad tror du kommer att störa Donald Trump mest om han vinner, att han måste byta sin privatjet mot Air Force One eller att någon kanske tvingar honom att sluta med Twitter?

– Det skulle vara väldigt svårt för honom att sluta twittra och jag tror faktiskt inte att han skulle göra det om han blev president. Där-emot kanske medarbetarna tar över kontot och ser till att inläggen blir helt annorlunda än i dag.

Hur många dagar tror du det tar från det att Trump svärs in till det att han beordrar en om-målning av Vita huset från vitt till guld?

– Han har ju sagt att det är något som står på agendan, men jag hoppas att det inte var allvarligt menat.

Du har varit intresserad av amerikansk politik långt innan Trump. Varför?

– Det är en rad olika faktorer, faktiskt. Jag är utbildad inom politik (University of Glasgow) och policy (London School of Economics). Sedan flyttade jag till Chicago i samband med valet 2012, då min man Alex jobbade i Obamakampanjens högkvarter i Chicago. När vi flyttade till Sverige för ett år sedan fick vi frågan ”vad är egentligen grejen med Trump?” säkert tre gånger i veckan av nyfikna svenskar. Då började vi blogga.

En fråga som tål att upprepas. Inte minst för att en president kan starta krig med sina ord. Tror du att Donald Trump har förmågan att anpassa sitt språk därefter?

– Han har visat att han kan dämpa sig i korta perioder. Men sedan brukar det impulsiva komma tillbaka. Det verkar vara väldigt svårt för Trump att åstadkomma en riktig förändring på det området.

Köper du teorin om att det här egentligen handlar om att han ångrat sig och inte vill ha jobbet som president?

– Till viss del, för det verkar som om Trump improviserar väldigt mycket. Det tyder på att han inte funderat så mycket på vad han vill säga, vilket borde vara fallet om man drömmer om att bli president.

Trump betonar ofta sin förmåga att vinna en förhandling, att få till en deal. Men vilket manöverutrymme har en president egentligen när det gäller till exempel handelsavtal?

– En president har ganska stort mandat där, men inte på det sätt som Trump vill. Presidenten kan bestämma inriktningen, men är inte den som personligen sköter förhandlingarna. Dessutom måste avtalet godkännas av kongressen.

På vilket sätt kan president Donald J Trump påverka min svenska vardag?

– Presidenten har mest makt i utrikespolitik, vilket direkt och indirekt påverkar oss svenskar. Om Trump vinner bidrar det till en större osäkerhet i världen när det gäller allt från Syrien till Ryssland. Hillary Clinton har berättat i vilken riktning hon vill driva sin politik medan det inte finns så mycket substans i Donald Trumps idéer.

Han är som sagt dokumenterat in-konsekvent. Vad betyder det för relationerna med andra världsledare?

– Jag tror att det kommer att bli svårt för honom att bygga långvariga relationer eftersom ingen riktigt vet var han står i grundläggande frågor. Då tänker jag inte främst på andra världsledare, utan på tjänstemännen som har stor makt när det gäller diplomatiska frågor.

Vad händer med  Donald Trumps företagsimperium om han blir president?

– Han har pratat lite om det och då sagt att barnen ska ta över bolagen. Det är problematiskt och det vore bättre om han la alla sina tillgångar i en ”blind trust” som sköts av någon utan att han själv kan påverka. Så lovade Mitt Romney, som förlorade mot Obama 2012, att göra.

Michelle Obama har drivit tämligen ofarliga frågor som barns övervikt under sina åtta år som First Lady. Vad kommer Melania att hitta på?

– Hon har pratat en hel del om sin roll som mamma och hur viktigt det är att fokusera på familjen, så det är inte omöjligt att hon tänker driva frågor som har med barn att göra. Det vore i så fall inte första gången som Melania kopierade Michelle Obama, något hon gjorde i sitt tal på Republikanernas konvent.

Hur kommer USA:s militär att agera om deras nya Commander-in-Chief ger order som strider mot internationell rätt, som att bomba IS-krigares fruar och barn? Blir det myteri då?

– Det är omöjligt att säga. Det intressanta är att frågan över huvud taget är uppe för diskussion.

Vilka slutsatser drar du av det?

– Att det här är ett presidentval som inte liknar något annat eftersom det finns så många frågetecken om vad Donald Trump egentligen står för.

Varje dag ger Donald Trump de kritiker som beskriver honom som en narcissist nytt bränsle. Men kan en sådan ”läggning” rent av vara en tillgång som president?

– Ja, det tror jag. Det sägs att många som sitter på ledande poster i samhället är sociopater eller åtminstone har drag av det. Om du är narcissist kanske det leder till att du har det överdrivna självförtroende som du behöver ha med dig i rollen som president. Om det sedan innebär att du blir en bra president är en helt annan fråga.

Mer om presidentvalet från Café!

Årets mest obekväma möte – så tänkte Obama när han tog emot Trump

Marcus Oscarsson: ”Trump har lyckats dölja sina goda egenskaper väldigt väl”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-05 16:22