Hoppa till innehåll

”Trump har lyckats dölja sina goda egenskaper väldigt väl”

Olle Arnell

I en intervju med Café pratar TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson om vad han tror kommer hända med Donald Trump som president, att han inte alls kan anses vara ”galen” och att han tror att man skärper till sig när man väl kliver in i det Ovala rummet.

trump-president-usa

Donald Trump är USA:s näste president.

I en stor intervju med Café som publicerades tidigare denna höst och som finns i Cafés nummer som finns i butik nu diskuterar Tv4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson vad som skulle hända om den hårt kritiserade kandidaten Trump valdes av det amerikanska folket.

Ha i åtanke att intervjun är gjord innan valresultatet stod klart.

– Jag tror att han skulle kunna bli en bättre president än vad många tror. Jag tror att han har lyckats dölja sina goda egenskaper väldigt väl. Det är lite typiskt Sverige, och USA också, att tycka att Trump är ”galen”. Man kan inte vinna ett primärval mot 16 motkandidater om man är galen eller dålig. Däremot måste han sluta med en del av de här clownerierna, säger Marcus.

donaldtrump

I mätningarna inför valet hade Hillary Clinton ett grepp om presidentposten, men Oscarsson ville inte räkna ut Trump.

– Jag tror att det blir väldigt, väldigt spännande. Och jag tror att Trump har mycket större chanser än vad folk tror.

– Folk förväntar sig att jag bara ska såga Trump när jag får den frågan. Men jag tycker det är fel. Det är viktigt för en kommentator att vara objektiv. Och jag tror inte på att Trump är dum i huvudet. Han vann ju primärvalet. Han krossade Jeb Bush, som satsade 130 miljoner dollar, säger Marcus.

Att inte fördöma Donald Trump är en kontroversiell åsikt. Marcus Oscarsson vill nyansera bilden.

– När man väl kliver in i Ovala rummet och vet att man är USA:s president och har hela världen på sina axlar, då tror jag att man skärper till sig. Och så finns det ju kontrollinstanser: kongressen, högsta domstolen, Pentagon och ministrarna. Många är arga för det här med muren mot Mexiko, men de har ju ett allvarligt problem med enorm illegal invandring från Mexiko. Vi har själva gränskontroller i Skåne. Hade vi haft hela vår landsgräns mot Turkiet tror jag att det hade varit stort stöd för en mur i Sverige också. Man får ta på sig den andra personens glasögon.

Oscarsson fortsätter:

– Dessutom har Trump en history av att typ vara demokrat. Jag tror fortfarande att han är mer för aborträtten än vad många andra republikaner är. Jag tror inte att han är så som han verkar. Jag tror att ganska få personer är ondskefulla. Men ska han som person vara en förebild för USA:s unga så har han helt klart en del att förbättra – plus att stora delar av hans politik är okänd, vilket skapar stor osäkerhet om hur han faktiskt skulle agera som president, säger Marcus Oscarsson.

Läs hela intervjun med Marcus Oscarsson här.

Läs mer om nattens valresultat!

”Det är inte läge att kasta sten, då är du också Donald Trump”

Café på plats i USA – ”Det hade kunnat bli ett historiskt val, men nej”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.