Hoppa till innehåll

VAD SKA DU HA?

Att vara svensk är ett privilegium på väldigt många sätt men det kommer också med några saker som du verkligen måste göra för att upplevas som väldigt svensk, och nu snackar vi inte om Jimmie Åkesson-grejer att du måste gå runt i folkdräkt på tunnelbanan och trycka in Piggelin i käften samtidigt som du citerar … Continued

Att vara svensk är ett privilegium på väldigt många sätt men
det kommer också med några saker som du verkligen måste göra för att upplevas
som väldigt svensk, och nu snackar vi inte om Jimmie Åkesson-grejer att du
måste gå runt i folkdräkt på tunnelbanan och trycka in Piggelin i käften
samtidigt som du citerar Fröding.

Jag tänker på de saker du måste göra när du är på krogen och
i ett sällskap, gärna ett större sällskap, helst 10 personer, gärna fler, helst
en hel konferens.

DET HÄR MÅSTE NI GÖRA – STEG FÖR STEG.

-När första personen kommer fram som på eget bevåg tagit på
sig rollen som Alpha ska göra sin beställning så måste det gå fort, självklart
ska du börja med en öl som du alltid gör.

-Du som är tvåa som kommer precis bakom den första personen ska vara lite bakom flötet och se ut som du aldrig sett en bar förut, fråga också den första personen högt och tydligt vad denne har beställt. Säg då att du inte tycker om öl och fråga om ni har något annat. Eftersom det är en bar så borde det rimligtvis finnas fler produkter i baren, men fråga ändå, man vet ju aldrig i dessa ”EN öls-hipsterbars-trender”. Bestäm dig sedan för att ta en gin och tonic, du skiter fullständigt i vilken Gin det är och säger ”ta något bra”

-Nu kommer en kritisk punkt i att vara svensk och nummer tre
i gruppen. Du ska va helt jävla borta och gärna druckit lite innan så du verkar
vara det svarta fåret i gruppen. Fråga nu ”ledaren” vad hen dricker och skaka
sedan på huvudet för att du vill ha något starkare.

Vad dricker du? frågar du person nummer två och oj vilken
tur du hade nu.

Herregud, du älskar också Gin och tonic.

Vilken Gin ska du nu ta eftersom den andra personen inte
riktigt brydde sig.

Nu är det väldigt viktigt att agera, fråga bartendern med
ett överpeppande

”Vad har ni för gin?”

Svaret kommer ”Vi har ungefär 30 olika gin-sorter, är det
något speciell du gillar?”

För att verka lite världsvan men ändå jävligt svensk så
måste du säga ”jag gillar gin överlag, är det samma pris för alla?”

Då händer det som inte får hända, du blir nekad, helt
oprovocerat!  Vad fan hände nu tänker
du?.

Bartendern pekar på gylfen och du har precis kissat ner dig
själv.

Det var synd.

Sätt dig ner i soffan och slappna av, någon gång torkar det.

Nu börjar hela sällskapet att välla in och den ena beställningen
efter den andra är ganska lika både beställning 1 och 2 men en liten twist gör
så att allt tar ungefär 45 min.

Det viktigaste nu är att alla ska betala var för sig och sen
avsluta med ett stort suckande att det här var nog den långsammaste bartendern
i hela världen och att ni aldrig kommer tillbaka hit. Fan va synd ändå.

Det här inlägget var sponsrat av tvärtomspråket.se

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Email: emil@facitbar.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.