Världens 10 vackraste byggnader – enligt forskning

Världens vackraste byggnader, katedralen i London

Går det att avgöra vilken byggnad som är världens vackraste? I en undersökning har man granskat 100 av världens mest kända byggnader utifrån hur väl de följer gyllene snittets proportioner. Här är de tio byggnader som enligt vetenskapen anses vara världens tjusigaste.

Sofia Zetterqvist  |  Publicerad 2021-05-06 10:40  |  Lästid: 4 minuter

Artikeln publicerades först på Cafés kompissajt Vagabond.se.

10. Slottet Neuschwanstein, Tyskland

Törnrosaslottet med utsikt över det bayerska alplandskapet. Foto: Unsplash @lnandofelipe.

På tionde plats på listan placerar sig ”Törnorsaslottet” Neuschwanstein i Tyskland. Slottet som sägs ha agerat förlaga åt Disneys Törnrosaslott ligger inbäddat i de bayerska alperna. Den som besöker Neuschwanstein passar med fördel på att ta en tur längs med den tyska slottsvägen.

Förhåller sig till gyllene snittet med: 63,10 %

9. Tančící dům, Tjeckien

Det dansande huset i Prag. Foto: Getty

Den tjeckiska byggnaden Tančící dům, eller ”det dansande huset” på svenska, finns i huvudstaden Prag. Huset stod klart år 1996 med förhoppningen om att det skulle bli ett kulturcentrum. Så blev det aldrig utan idag rymmer huset kontor och på taket en fransk restaurang.

Förhåller sig till gyllene snittet med: 66.87 %

8. Taj Mahal, Indien

Ett av världens sju nya underverk: Taj Mahal i Indien. Foto: Getty

Inte helt otippat hittar vi det ikoniska byggnadesverket Taj Mahal i topplistan. Ett mausoleum i Agra, Indien, som stod klart runt år 1643. Taj Mahal är både utsett till ett världsarv av Unesco och till ett av världens sju nya underverk.

Förhåller sig till gyllene snittet med: 67.45 %

7. Santa Maria del Fiore, Florens

Katedralen i Florens med sin helt enorma kupol. Foto: Getty

Det är svårt att inte bländas av den vita, gröna och rosa marmorn som pryder katedralen Santa Maria del Fiores fasad. Katedralen, eller ”basilica” som det kallas på italienska, hittar du mitt i Florens. Den är särskilt känd för sin enorma kupol som väger 37 000 ton.

Förhåller sig till gyllene snittet med: 67.52 %

6. Casa Milà, Spanien

Ett byggnadsverk i Barcelona signerat Gaudí. Foto: Wikimedia Commons / Thomas Ledl

En lista över världens vackraste byggnadsverk vore inte fullständig utan något verk av det spanska arkitektgeniet Antoni Gaudí. Bostadshuset Casa Milà, mer känt som La Pedrera, hittar du i Barcelona. Byggnaden stod färdig år 1912 och är särskild spektakulär eftersom den saknar bärande ytterväggar och istället bärs upp av en stålkonstruktion.

Förhåller sig till gyllene snittet med: 68.64 %

5. Vasilijkatedralen, Ryssland

Vasilijkatedralen på Röda torget i Moskva. Foto: Getty

På det Röda torget i Moskva står den: Vasilijkatedralen. Byggnaden som blivit en symbol för hela Ryssland. Den som någon gång köpt Arlas Kefir har även njutit av det ryska byggnadesverket på förpackningen. Katedralen byggdes på order av Ivan den förskräcklige och stod klar 1561. Myten säger att arkitekten sedan fick sina ögon utstuckna – så att han aldrig skulle kunna bygga något så vackert igen.

Förhåller sig till gyllene snittet med: 69.10 % 

4. Osaka slott, Japan

Ett av Japans mest kända landmärken: slottet i Osaka. Foto: Gettyimages.

Det japanska slottet i Osaka är ett av landets mest kända landmärken. Slottet är öppet för allmänheten och är enkelt att nå från tågstationen. Extra populärt under körsbärsblomningen då omgivningarna och slottsparken förvandlas till en rosa småblomsterdröm. 

Förhåller sig till gyllene snittet med: 70.38 % 

3. Westminster Abbey, England

Darwin, Händel och Dickens har något gemensamt – de ligger alla tre begravda vid Westminster Abbey i London. En gotisk kyrka som agerar den traditionella krönings- och begravningskyrkan för brittiska kungligheter och andra kändisar.

Förhåller sig till gyllene snittet med: 70.50 %

2. Marina Bay Sands, Singapore

Hotellet Marina Bay Sands till vänster i bilden. Foto: Getty
En välinstagrammad pool. Foto: Marina Bay Sands

Det mest moderna byggnadesverket i listan är Marina Bay Sands i Singapore från år 2010. Ett kasino och hotell bestående av tre skyskrapor som binds samman med ett skeppsformat observationsdäck. Där finns barer, restauranger och swimmingpooler – bland annat en av världens mest instagrammade infinity-pooler.

Förhåller sig till gyllene snittet med: 70.88 %

1. Sankt Paulskatedralen, England

Byggnaden som bäst förhåller sig till gyllene snittet: Sankt Paulskatedralen. Foto: Getty
Inuti den vackra Sankt Paulskatedralen. Foto: Getty

Enligt undersökningen är Sankt Paulskatedralen i London världens absolut vackraste byggnad. Den förhåller sig mest, det vill säga hela 72.28 procent, till gyllene snittet. Förutom att katedralen är världens vackraste så är den även världens näst största.

Förhåller sig till gyllene snittet med: 72.28 %

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av Roofing Megastore som analyserade hundra av världens mest kända byggnadesverk utifrån hur väl de förhöll sig till gyllene snittet. Läs mer om undersökningen hos Roofing Megastore eller i Daily Mails artikel.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-05-06 10:40