Världens 3 bästa pizzastäder – enligt svenska pizzaproffset

Oskar Montano och en napolitansk pizza som bakas.

Pizzaproffset och 800 grader-mannen Oskar Montano, aktuell med boken Pizza Wizard, tipsar om de bästa pizzeriorna i världens främsta pizzametropoler.

Joakim Almén | Foto: Lennart Weibull & Getty  |  Publicerad 2021-11-10 11:34  |  Lästid: 1 minut

När Oskar Montano bodde i Rom för flera år sedan växte hans intresse och längtan efter att själv göra riktigt bra pizza. Han tog med sig sitt pizzaintresse och kunskap till Stockholm och idag driver han det älskade pizzahaket 800 grader och Slice Shop, som hämtar inspiration från pizzametropoler som Rom, Neapel och New York.

Cafés syskontidning Vagabond frågade pizzaproffset Oskar Montano, aktuell med boken Pizza Wizard där han hjälper läsaren att få runt en riktig kanonpizza på hemmaplan, om tips på de bästa pizzeriorna i de tre pizzatokiga städerna Rom, New York och Neapel.

Oskar Montanos pizzabok ”Pizza Wizard” (Natur & Kultur) finns ute i butik nu.

1. Rom

”Gabriele Bonci i Rom förändrade hela min syn på pizza. Hans ställe Pizzarium, där de säljer pizzaslices bakade på plåt, är nog bland den bästa pizzan i världen. I närheten har han även en Panificio som betyder bageri på italienska där de gör den tunnare varianten à la pala och säljs på vikt. Missa inte de fyllda pizzorna farcita. I Rom rekommenderar jag också Elementare i Trastevere där de bakar runda super tunna pizzor där de använder kavel. Bästa pizzan jag ätit på länge.”

2. New York

”Senast jag var i New York körde vi en slicerunda. Mamas too i Harlem var min favorit då. Deras fyrkantiga grandma slices var en blandning mellan Rom och New York med grymma toppings och en nästintill friterad botten. På nästa resa vill jag besöka l’industrie i Brooklyn. Sen är en sen slice på Joes alltid magiskt en varm sommarkväll.”

3. Neapel

”I Neapel håller levererar alltid 50 Kalo och jag tycker de alltid håller hög lägsta nivå. Concettina ai Santi gör modernare tolkning på napoletansk pizza som jag gillar. Jag försöker fortfarande luska ut vad de använder för tomater på deras Margherita.”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-11-10 11:36