Världens bästa restaurang utsedd – finns i en fotbollsarena

För tjugonde året i rad har världens bästa restauranger utsetts. Den allra bästa? Den hittar du högst upp i en fotbollsarena – i Köpenhamn!

Sofia Zetterqvist | Foto: Claes Bech-Poulsen  |  Publicerad 2022-07-22 09:55  |  Lästid: < 1 minuter

Tävlingen “The World’s 50 Best Restaurants” har sedan år 2002 låtit 1080 kulinariska experter lista världens femtio bästa restauranger. Vinnaren i år är den danska stjärnkrogen Geranium. Restaurangen hittas på åttonde våningen inuti den danska fobollsarenan Parken och serverar köttfria, säsongsanpassade rätter med panoramafönster över Fælledparken i Köpenhamn. Även om det är första gången Geranium toppar listan så är den långt ifrån någon gröngöling i sammanhanget. Geranium har funnits med i listan över världens 50 bästa restauranger sedan år 2012, den var även första restaurangen i Danmark att få tre Michelinstjärnor år 2016.

Geranium drivs av Rasmus Kofoed som 2011 blev korad “Världens bästa kock” i Bocuse d’Or.

Danmark och Köpenhamn – här samlas Michelinstjärnorna

Danmark kryllar av bra restauranger, totalt har staden flest Michelinstjärnor av alla länder i Skandinavien – 39 stjärnor fördelat på 28 krogar. En av de kändaste är Noma som toppade listan “The World’s 50 Best Restaurants” förra året och därför inte fick vara med i år. Istället knep de Köpenhamn-baserade restaurangerna Alchemist och Jordnær varsin plats. Den enda svenska restaurang som finns med är Frantzén i Stockholm på plats 25 i listan.

Spana in hela listan för att hitta nya matstjärnor när du är ute och reser!

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Vagabond.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-07-22 09:55