Hoppa till innehåll

Världens största whiskybar ligger i Sverige – har 1 200 olika sorter

Världens största whiskybar finns på Öland. Jo, det är sant! Café tog ett snack med ägaren Fredrik Norén, som nyligen fick ta emot ett diplom av Guinness Rekordbok.

Det är rimligt att tro att världens största whiskybar ligger i Skottland, USA eller kanske Japan. Men nej, sedan några veckor tillbaka är det Hotel Skansen på Öland som kan stoltsera med det officiella rekordet!

Café tog ett snack med ägaren Fredrik Norén, som nyligen fick ta emot ett diplom av Guinness Rekordbok.

Världens största whiskybar, hur började den resan?

– Hotel Skansen har varit i familjen sedan mitten av 1980-talet, och min pappa har också alltid haft ett stort whiskyintresse. Jag började jobba här år 2000 och vid den tidpunkten var Akkurat i Stockholm Sveriges största whiskybar, men vi bestämde oss för att bli större än dem och började resa runt i Skottland för att lära oss mer och för att hitta fler sorter. När vi räknade igen 2001 hade vi över 500 olika whiskys i sortimentet och var störst i landet!

Och då var det lika bra att bli störst i världen?

– Vi fick liksom blodad tand, fortsatte resa och hitta nya grejer. Och med åren har utbudet bara fortsatt att växa. 2007 startade vi också ett eget whiskymärke, The Long Island Whisky.

Världens största whiskybar ligger på Hotel Skansen på Öland.
Världens största whiskybar ligger på Hotel Skansen på Öland.

Hur många sorter har ni på listan?

– När den officiella räkningen gjordes av Guinness i början av juni hade vi exakt 1 179 olika sorter, men vi har växt ytterligare sedan dess. Jag skulle tippa på att vi ligger runt 1 200 sorter.

Hur mycket tid har ni lagt ner på det här?

– Vi har jobbat med det här i över 30 år, och de 20 senaste åren ännu mer intensivt. Idag lägger jag väl ungefär 15-20 timmar i veckan på whiskyn, så det handlar väl om ett antal års effektiv arbetstid som vi plöjt ner här genom åren, haha.

Vad är samlingen värd?

– Det vill jag inte prata om. Men mycket…


Fredrik Norén (t h) tar emot Guinnessdiplomet.

Största rariteterna?

– Vi har mycket japanskt som är extremt unikt, vi är bra på Japan. Plus att vi har gott om gammal skotsk whisky, sådant som går på auktioner för galna pengar. Men vi öppnar allt, vi är trots allt en bar, så det går att komma hit och köpa 40 år gammal Laphroaig och den typen av whisky per centiliter.

Det låter som en dyr kväll.

– Vi säljer mest av whisky som kostar kring 200-300 kronor per centiliter, men det finns ju de som kommer in och köper whisky för enorma summor.

Hur ser klientelet ut, vilka är det som kommer till er?

– Mestadels ”vanligt folk”. Vi kör provningar några gånger i veckan och då handlar det mest om de grundläggande grejerna. Men ibland kommer företag eller whiskyklubbar och vill ha mer exklusiva provningar och är beredda att lägga tiotusentals kronor. Numera kommer också en hel del internationella whiskytokar, inte minst från Asien där de ju är galna i whisky. Det kan komma någon kines eller japan och sitta och prova dyrgripar i tre dagar och sedan åka hem.

Vad har förändrats sedan ni fick diplomet från Guinness?

– Dels har det hjälpt till att sprida ryktet om oss utanför Sveriges gränser. Sedan är det ju en skön känsla att kunna säga att vi är störst i världen. Det är helt klart ett tungt erkännande!

Fredrik Norén tipsar om tre bra whiskys i olika priskategorier:

– Det är som alltid mycket dagsform, miljö och humör som avgör. Men säkra kort som alltid fungerar för mig är till exempel Ardbeg Ten Years (nr 513, 499 kr), Lagavulin 16 Years (nr 400, 649 kr) och Macallan 12 Years (nr 478, 529 kr).

– Vill man köpa sig något dyrt skulle jag säga Port Ellen eller Karizuawa. Magiskt bra, men sjukt svåra att få tag på och kostar oftast över 50 000 kronor per flaska.

Mer läsning för whiskyälskaren:

Whisky med vatten, is eller rent? Så gör det skillnad

Så gör du eget whiskysmör – perfekt till en grillad köttbit

Ny whisky från Mackmyra – så smakar Moment Efva Attling

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.