Whisky med vatten, is eller rent? Så gör det skillnad

Is, vatten eller inget alls? Hur ska du egentligen dricka din whisky? Cafés Andreas Grube har svaren.

Andreas Grube | Foto: Pexels  |  Publicerad 2018-04-19 15:43  |  Lästid: 2 minuter

Det finns väl lika många åsikter om det där med vatten och is som det finns whiskydrickare. Och jag är generellt inget fan av pekpinnar och dogmer – du gör väl vad fan du vill – men samtidigt: vill du ha maximal smakupplevelse finns det några bra tips och råd.

1. Lägg lock på fulwhiskyn

Om du har is i whiskyn kommer den att smaka mindre och du kommer att missa massa komplexitet och intressanta nyanser. Kylan lägger lock på smakerna, kort och gott. Såklart bra, eller kanske rentav nödvändigt, när man dricker billig fulwhisky eftersom spriten slinker ner lätt utan att du behöver grimasera eller vrida dig i plågor. Men har du något schysst i glaset är det, i mina ögon, ens skymf att addera is.

Whisky med is i.
Whisky med is i är bra om du dricker fulwhisky.

2. Dämpa alkoholen – förhöj smaken

För det andra: vatten har en förmåga att ”öppna upp” whiskyn. Dels för att vatten i whisky gör samma jobb som duggregn på en sommardag: det frigör aromer och låter smaker blomma ut. Dels för att den lilla utspädningen gör att den brännande och kryddiga alkoholen dämpas något, vilket gör att alla de andra nyanserna får mer utrymme.

Däremot: Vad gäller vatten så är nyckeln att inte spä ut för mycket. Vi snackar två, tre, fyra droppar här. Annars vattnar du ut så mycket att ingen grundkaraktär alls finns kvar.

whisky med vatten i
Några droppar vatten i whiskyn kan förhöjer smaken.

3. Var whisky har sin stil

Min metod är oftast en kombination av straight och vatten. Jag brukar börja med att testa whiskyn som den är, och efter ett par sippar slänger jag i en droppe vatten eller två och ser vad som händer. Den totala upplevelsen brukar ge mig en bra bild av både whiskyns kvalitet och hela spektra.


Du är nog också intresserad av:

Mackmyras nya säsongswhisky är en smakrik rejäl käftsmäll

7 bästa amerikanska whiskyn på på bolaget – bourbon, rye och wheat

Bästa japanska whiskyn på bolaget – från 400 spänn


Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 03:30