Världskänd konspirationsteoretiker bannad för att han (du gissade rätt) inte tror på corona: ”Facebook är fascister”

Coronavirus 3D

Mycket är det David Icke vet som ingen annan tycks veta.

Jonas Fiskáare  |  Publicerad 2020-05-04 16:21  |  Lästid: 2 minuter

Som alltid i kristider frodas alternativa idéströmmar och teorier om vem och vad som egentligen bör ställas ansvarig för eländet i världen. Covid-19 är inget undantag. Är pandemins utbrott verkligen ett resultat av naturens gång, eller finns det skäl att tro att viruset iscensatts av ondare makter? En fråga värd att lyftas menar en del konspiratörer.

Häromdagen lanserade USA:s utrikesminister, Mike Pompeo, en kontroversiell teori i ett uttalande till tv-bolaget ABC News. En teori – som Pompeo hävdade var underbyggd med stark bevisföring – om att viruset i själva verket har sitt ursprung i ett labb i Wuhan, staden där viruset först fick spridning. Vad bevisen för påståendet var kunde han dock inte redogöra för. Uttalandet retade upp Kina rejält, som svarade med att påståendet var en ren lögn. Och nu verkar den upptrissade spänningen mellan de båda supermakterna – åtminstone temporärt – göra avkall på världsekonomin. Under morgonen öppnande börsen med kraftiga nedgångar, och följaktligen är spekulationerna om ett nytt handelskrig åter i rullning.

Men Pompeos teori är inte den enda ”alternativa teorin” som florerar i coronadebatten. En annan idé som fått spridning är teorin om att 5G-masterna (en del av utbyggandet av snabbare mobilnät) som den verkliga boven i dramat. Orsaken, enligt teoriförespråkarna sägs vara den starka strålningen från masterna som bryter ned immunförsvaret, vilket därmed ökar mottagligheten för viruset. Många kändisar har ställt sig bakom teorin, bland andra rapparen M.I.A. En annan är den brittiske konspirationsteoretikern David Icke – ”mannen som ägnar all sin vakna tid till undersöka svaret på frågan: VEM och VAD kontrollerar egentligen världen?”

Icke är en man som skapat många rubriker genom åren. 68-åringen, som i sin ungdom vaktade buren för fotbollslaget Coventry (men där stannar nog ändå likheterna till Magnus Hedman) har ägnat stora delar av sin journalistiska karriär åt att sprida konspiratoriska idéer. Bland annat hävdade han i sin bok The Biggest Secret från 1999 att världen styrs av en global elit vars ättlingar är reptiler från rymden. Han har också pekat ut många kända makthavare i världen, däribland Hillary Clinton och den brittiska drottningen Elizabeth II som utomjordingar.

Och nu har Icke återigen stuckit ut hakan. Den här gången i en Youtube-video där han påstår att covid-19 är kopplat till 5G-masterna. I en annan video på sin egen hemsida hävdade han att han inte överhuvudtaget tror att viruset ens existerar, och att de lockdowns som förekommit i en rad länder, enbart är ett sätt för stater att göra sina medborgare beroende av dem.

Uttalandena har dock inte passerat ostraffat, Youtube tog direkt bort videon och nu har även Facebook tagit ställning genom att stänga ned konspiratörens egen Facebooksida, där han hade nästan 800 000 följare. Beslutet motiverade Facebook med att Icke ”vid upprepade tillfällen gjort sig skyldig till spridning av farlig missledande information”.

Som lite plåster på såren tillåts Icke, åtminstone tillsvidare, att behålla sitt Twitterkonto, där han också föga förvånande var snabb med att tweeta sin ilska kring Facebooks beslut. I tweeten kallar han Facebook för fascister och företagets grundare Mark Zuckerberg för ”en liten springpojke till global tyrann.”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-05-06 23:07