Värmlänningar är de enda som bryr sig mer om far än om mor

Över hela Sverige googlar vi betydligt mer på "mors dag" än på "fars dag". Med ett enda undantag, och det är Värmland.

Joel Linde  |  Publicerad 2017-11-08 16:44  |  Lästid: 2 minuter

Den värmländska pappan, vem är han? En grovsnusande man med en förkärlek för jakt, som svär med olika former av ordet hor och käkar övermogen banan med kolasås till middag… (se video)

… och/eller Sveriges bästa pappa som förtjänar extra uppvaktning på fars dag?

En märklig fråga, kan tyckas, men kanske är det också den mest intressanta frågan du kan ställa dig just nu, när fars dag närmar sig med jaktstövelsteg.

Alla texter och siffror som finns på ämnet är entydiga: mors dag är viktigare än fars dag. Den har funnits längre, den är viktigare för näringslivet eftersom vi köper mer till mors dag än till fars dag, och – vad som kanske är allra mest talande för hur vi människor beter oss – vi söker betydligt mer på mors dag och relaterade presenter, än vad vi gör på fars dag.

Med ett undantag: Värmland.

När vi genomförde sökningen i Google Trends för det senaste året, var Värmland det enda län där det söktes mer på fars dag än på mors dag. Det kan naturligtvis ändras.

Varför är det så? Vi ställer oss lika frågande som du. Det kan så klart vara en ren tillfällighet, men är du värmlänning kan det också eventuellt vara så att du har lite extra anledning att fira din far nu på söndag den 12 november. Eller också vet du bara inte vad fars dag är, vad vet vi...

Behöver du tips på hur du ska uppvakta din far på fars dag? Kolla in våra presenttips för de tre olika pappatyperna (ja det finns tre stycken), eller läs David Hellenius ord om varför han inte bryr sig om dagen! Missa inte heller vårt reportage om den sista tystlåtna pappagenerationen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:44