Värmlänningar käkar mest skräpmat i Sverige

Omslaget till Smala Sussie och en dubbel hamburgare

I en ny undersökning hamnar Karlstad i topp över svenska skräpmatsstäder.

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-04-08 09:37  |  Lästid: < 1 minut

Den älskade men oj så smutskastade skräpmaten är lika mycket en livräddare som en dålig vana och ständigt ett hett ämne. Om diskussionen inte handlar om vilken kedja som har bäst pommes handlar den om hur många varv runt jorden du måste gå för att förbränna de där fem cheeseburgarna som släpades hem i lördags. Men nu ska vi hålla oss till statistik.

I en ny undersökning från matkasseföretaget HelloFresh visade det sig att Karlstad är den svenska stad där det äts mest snabbmat, i genomsnitt fem gånger per månad. Den siffran placerar den värmländska staden på plats 23 på listan över de europeiska städer som var med i undersökningen.

Fem andra svenska städer är med på topp 100 hundra: Linköping (37), Stockholm (50), Gävle (62), Malmö (76), Goteborg (78) och Umeå (81). Topp fem utgörs av inte mindre än fyra brittiska städer där Belfast är värst där det äts skräpmat 7,45 gånger i månaden.

Karlstadsborna äter snabbmat med högst frekvens i Sverige – men placerar sig ”bara” på 23:e plats i Europa. Foto: Getty

Även om Karlstad placerar sig högt upp behöver vi andra inte skämmas så mycket för våra synder. På listan över de länder där det mumsas mest skräpmat hamnar Sverige på en femteplats, strax före Tyskland. Enligt undersökningen äter genomsnittssvensken skräpmat 3,33 ggr i månaden, bra mycket mindre än de snuskiga, snuskiga britterna som i genomsnitt ”fuskar” 5,69 ggr i månaden.

Undersökningen baseras på svar från 15 687 personer i nio europeiska länder och den som vill läsa mer om den kan kika här.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-04-08 09:37