Varningen: smakämnen i e-cigaretter kan vara farligare än nikotin

De lanseras som det hälsosamma alternativet till cigaretter – men i själva fallet kan e-cigaretter utan nikotin vara ännu farligare.

Mikaela Alex | Foto: Pexels  |  Publicerad 2018-05-25 13:29  |  Lästid: 2 minuter

Sedan E-cigaretterna introducerades på marknaden i början av 2000-talet har de blivit alltmer populära. Det finns varianter med eller utan nikotin, och de utan lanseras ofta som ett hälsosammare alternativ till vanliga cigaretter. Men nu menar forskare att de nikotinfria e-cigaretterna kan vara farligare än själva nikotinet – på grund av de smakämnen som ibland tillsätts.

– Vissa studier visar att de här smakämnena kan orsaka mer skada än vad nikotin gör. Man har sett förändringar i kognitiva funktioner, minne och inlärningsfunktioner, kopplat till en celldöd som blir av reaktioner med de olika ämnena som finns i smaksättningarna, säger Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, till SVT.

Det finns idag över 7 000 olika smaksättningar på E-cigaretter, bra bland de nikotinfria alternativen.

Är e-cigaretter farligt undrar kvinnan som röker vejp

E-cigaretter med smak kan vara farligare än nikotin

Louise Adermark och en kollega vid Sahlgrenska akademin har nu på uppdag av Länstyrelsen i Västra Götaland genomfört en sammanställning av vetenskapliga studier som utvärderat e-cigaretter vad gäller säkerhet och hälsoeffekter.

– Jag visste redan att E-cigaretter med nikotin har kroniska hälsorisker på hjärnan, men jag hade inte räknat med att E-vätskorna skulle ha så stora risker, säger Louise Adermark till SVT Nyheter Väst.

För ungefär ett år sedan, i juni 2017, infördes en lag kring e-cigaretter som reglerar åldersgräns och reklam med mer. Men ännu finns inga regleringar kring smakämnenas sammansättning. Det kan exempelvis handla om nya sammansättningar som bildas när ämnena hettas upp i E-cigaretten, och hur de påverkar lungorna vet vi ännu inte.

– I nuläget finns ingen kontroll överhuvud taget över det här, säger Louise Adermark.

– De lanseras som giftfria om man använder e-cigaretter utan nikotin, men det vi ser i de här rapporterna är att e-cigaretter utan nikotin kan vara en direkt hälsofara.

Källa: SVT Nyheter

Artikeln publicerades först på MåBra.

Mer om cigaretter och tobak:

Ångan från din vejp kan vara lika skadlig som vanliga cigaretter

Så smakar Generals nya sommarsnus 2018

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-05-29 11:20