Veckans dryckestips: Internationellt prisbelönta Skagerrak Gin

Skagerrak Gin

”En sjukt välbalanserad gin som faktiskt andas hela Skandinavien i en gin!”, menar Cafés ginproffs och dryckesredaktör Emil Åreng.

Joakim Almén  |  Publicerad 2020-09-08 14:32  |  Lästid: 2 minuter

Svenskar älskar sitt gin. Att Gin & Tonic är världens bästa grogg (om inte världens bästa, så i alla fall världens mest funktionella, för att låna Lars Lagerbäck-termen) verkar det råda mer eller mindre konsensus kring.

Bland trenden med mängder av smaksatta ginnyheter de senaste åren känns det uppfriskande att ett riktigt pang-gin nyligen lanserats. Det handlar om Skagerrak Nordic Dry Gin som är baserad på mer än 150 års erfarenhet och kunskap kring ginhantverk och ingredienser. Skagerrak gin har utvecklats i samarbete med ledande bartenders från flera toppbarer i Sverige, Norge och Danmark och har tydliga skandinaviska smakinfluenser.

Precis som flera svenska och nordiska ginproducenter, däribland suveräna Hernö Gin, har Skagerrak Gin uppmärksammast internationellt när den så sent som i juni vann flera guld, bland annat som bästa premiumgin, i den prestigefyllda tävlingen Global Spirits Business Gin Masters.

Så hur smakar egentligen den prisbelönta ginen som kostar 449 kronor på bolaget?

Enligt Skagerrak själva är kryddningen, i ginsammanhang, klassisk med koriander, enbär och pomerans och kombineras med potstilldestillerade maccerat av nordiska örter och kryddväxter. Vi hittar också smaktoner av nordisk sommarfläder och kamomill som ger blommiga nyanser, kummin som bidrar med citrustoner. Fruktighet skapas med vildväxande nypon och havtorn. På nordiska breddgrader får örter och växter mer ljus än på andra håll i världen, vilket gör att de utvecklar en egen karaktär.

Cafés dryckesredaktör och Cadierbarens barchef Emil Åreng, som bland annat jobbat har lång erfarenhet av att jobba med Hernö Gin, är imponerad:

– Det är en sjukt välbalanserad gin som faktiskt andas hela Skandinavien i en gin! Sen älskar jag att man har hört hela livet att det är nordostlig vind på Skagerrak och nu har det äntligen fått mening.

Skagerrak Gin finns att köpa för 449 kronor i Systembolagets beställningssortiment (artikelnummer: 8170801), samt hos utvalda restauranger och barer.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-09-09 15:23