Veckans långläsning: mafiosos, strandsatta krig & onda präster

Vissa köper ett torp i Dalarna på ålderns höst. Andra flyr till den amerikanska västkusten och gömmer sig för FBI. Läs den sällsamma historien om James ”Whitey” Bulger och mycket mer – SUPERLIVE – i ett nytt avsnitt av Veckans långläsning. JAKTEN PÅ MAFFIAPENSIONÄREN Sommaren 2011 hittades maffiabossen James ”Whitey” Bulger (ovan på ett mugshot […]

Publicerad 2013-11-07 11:13  | Lästid: 2 minuter |

Vissa köper ett torp i Dalarna på ålderns höst. Andra flyr till den amerikanska västkusten och gömmer sig för FBI. Läs den sällsamma historien om James ”Whitey” Bulger och mycket mer – SUPERLIVE – i ett nytt avsnitt av Veckans långläsning.

JAKTEN PÅ MAFFIAPENSIONÄREN

Sommaren 2011 hittades maffiabossen James ”Whitey” Bulger (ovan på ett mugshot från 50-talet) i ett sömnigt pensionärskvarter i Santa Monica, Kalifornien. Där hade han levt under falskt namn i 16 år, medan FBI placerat honom högst upp på sin Most Wanted-lista och Jack Nicholson spelat honom i filmen The departed. Men flykten tog slut när en isländsk skönhetsdrottning slog på tv:n hemma i Reyjkavik. Läs storyn hos Los Angeles Magazine.

* * *

PRÄSTEN SOM VAR EN MASSMÖRDARE

20 000. Så många liv tror man att Joshua Milton Blahyi har på sitt samvete. Då var han en hänsynslös ledare i inbördeskrigets Liberia, ökänd för brutalitet och barnsoldater. Nu är han präst – och ställer magstarka krav på förlåtelse. Läs storyn hos Der Spiegel

* * *

DE STRANDSATTA SOLDATERNA

Kör upp ett örlogsfartyg på ett korallrev, sätt åtta uttråkade soldater på det sönderrostade skrovet och håll tummarna för att kineserna inte börjar skjuta. Så ser det ut i Sydkinesiska sjön där Filippinerna, Vietnam och Kina jagar öar i den olje- och gasrika skärgården. Fantastisk story om en geopolitisk maktkamp och soldaterna som kom i kläm. Läs den hos New York Magazine.

Jonas Terning

Dela på Facebook
Tweeta