Vet du vad ordet ”lollapalooza” betyder?

Café laddar upp för festivalhelgen med en kort exposé i etymologins förlovade värld (vad annars?).

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-06-28 11:27  |  Lästid: 2 minuter

Idag brakar så den ambulerande jättefestivalen Lollapalooza loss för första gången på svensk mark och redan första dagen står pråliga namn som Billie Eilish, Lana Del Rey och Travis Scott på scen på Gärdet i Stockholm. Men, frågan på de flesta as-salongsberusade festivalbesökares läppar är rimligtvis: vad betyder egentligen det rappakalja-klingande namnet på spektaklet?

Efter grundliga efterforskningar på Wikipedia kan man konstatera att ordet går att spåra så långt tillbaka som sent, amerikanskt, 1800-tal – den första kända användningen av det spexiga uttrycket dateras till 1896. Den ursprungliga betydelsen kan sammanfattas som: ”en extraordinär eller ovanlig sak, person eller händelse; något exceptionellt”. Med tiden kom ”lollapalooza” även att referera till… en stor godisklubba.

Är det en lollapalooza du har i fickan eller är du bara glad att se mig?

Grundaren av Lollapalooza (festivalen, inte den stora godisklubban), Perry Farrell, hade hört uttrycket – som vid tidpunkten för den första festivalen 1991 hade fallit i relativ glömska – i en kortfilm med 20-talskomikerna The Three Stooges och gillade ordets eufoniska kvalitéer. Alltså, att det har ett skönt, välljudande schvung i sig med uppenbara feelgood-vibbar. Den allra första Lollapalooza-postern innehåller också en tydlig blinkning till lollipop-dubbelmeningen då tre Teletubbies-liknande figurer håller i varsin godisklubba på den.

Postern för den allra första Lollapalooza-festivalen, där klubban finns med.

Att känna till bakgrunden på namnet på festivalen man ska headbanga bort hjärnceller på må vara viktigt, men det finns också annat matnyttigt om Lollapalooza att ta del av hos Café.

Läs också:

Lollapalooza Stockholm – här är allt du behöver veta

Spelningarna du inte får missa på Lollapalooza i Stockholm

Lollapalooza rustar för ölinvasion – över 30 ölsorter när festivalen intar Stockholm

SE OCKSÅ: Allt du behöver veta om Lollapalooza

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-06-28 13:55