Det pratas ofta om vett och etikett på restaurangen. Vilken
sked ska man använda först, vad gör man av sina armbågar och hur mycket
dricksar man utanför USA egentligen?
Men hur ser etikettsreglerna ut för barmiljöer egentligen?
Hur beter man sig bland vassa armbågar och högljudda beställningar vid en
stimmig bardisk?
Devisen har ju alltid varit något i linje med att stå still, upp med kontanterna och håll käften. Men så är det inte nuförtiden när knappt någon bar hanterar kontanter längre. De barer som fortfarande är sköna nog att använda sig av kontanter använder fortfarande ovan nämnda regel, sitt ner i båten tills det blir din tur. Men finns det några saker som man ska tänka på som gäst för att underlätta för oss som arbetar bakom baren och på golvet även på andra ställen?
1. Låt personalen plocka av innan du sätter er vid bordet
Något jag har märkt är att gäster gärna sätter sig ner där andra gäster precis har lämnat bordet. Jag förstår verkligen varför man gör det eftersom man vill sätta sig ner direkt och få sin plats. Men, ta det lite lugnt bara – låt oss plocka av och snygga till så ni får börja med ett rent bord, så stressigt är det inte. Är det ingen som plockar av bordet så tycker jag dock ni med all rätt kan lägga er över hela bordet för att få uppmärksamhet.
2. Matcha klädsel någorlunda efter stället
Den gamla klassikern om att vara hel och ren gäller
fortfarande. Du behöver kanske inte se ut som modechef Daniel Lindström varje
gång du går ut men försök matcha stället med kläderna någorlunda. Jag hade till
exempel smutsiga sneakers häromveckan och blev därför nekad att komma in. Jag
vet inte om man ska skratta eller gråta när sådant händer, men valde det senare
alternativet. Vilket för mig till nästa tips: Gråt inte för att få komma in.
Däremot kan rena vita sneakers hjälpa.
3. Skippa blixt-demensen i sista beställningssekund
Det hjälper också att veta vad du säger, och hur du säger det. Det är intressant med människor som verkar utveckla blixt-demens i sista beställningssekund så att de är tvungna att fråga varenda person i sällskapet vad de vill ha för något. Ett hett tips är att kolla upp det innan.
4. Tänk på ljudnivån
Ljudvolym är en annan fråga. Det här med att prata i Arial, storleksgrad 72 fungerar enbart på nattklubb då musiken är Verdana, storleksgrad 200 – absolut, då måste man skrika. Men på en AW vill man faktiskt inte få öronen sprängda av någon gaphals med alldeles för stor mun för sitt eget bästa bara för att man gör en drink. Å andra sidan så är de som pratar lågt snäppet värre – normal samtalston är alltid att föredra.
5. Delta inte i supar-OS innan middag
Ett sista förslag är att träffas på en fördrink och något snacks innan middagen så ni har lite i magen – det är inte ballt att vara 45 år och dyngrak på krogen. Det är inte supar-OS, det är en härlig middag. Skål!