Hoppa till innehåll

Vi måste tala om landslagsspelarnas usla smeknamn

Det svenska herrlandslaget uppställda för lagfotot
Robin Åberg

Cafés EM-svep är listan som samlar det senaste dygnets händelser från fotbollsfesten i öst. Målen, citaten, klavertrampen och det roligaste från fotbolls-EM 2021. Häng med!

Café hårdbevakar EM och i den här artikelföljetongen sammanfattar vi det bästa, roligaste, knäppaste och galnaste från det senaste dygnet – ja, saker du inte vill missa från fotbolls-EM:s alla hörn. Denna gång har vi fokus på det haveri som är landslagsspelarnas smeknamn.

1. Sveriges smeknamnshaveri

Det finns fem paragrafer i smeknamnsförordningen och ju fler paragrafer ett smeknamn bockar av desto bättre smeknamn.

§1. Det ska vara en genväg för ett krångligt namn: Hubert blir Hubbe, Agneta blir Nettan.
§2. Ett smeknamn ska ha ett bra schwung, som Hoa-Hoa.
§3. Det ska vara ett tecken på gemenskap, man har varit med om något tillsammans, delar en historia. Killen som fastnade i vattenrutschbanan? Korken.
§4. Det viktigaste, smeknamnet ska uppstå organiskt. Ingen kan välja sitt eget smeknamn, då sätter det sig aldrig.
§5. Ett smeknamn ska vara kul, kul att säga eller bara kul i sig. Kul uppnås enklast genom att uppfylla de andra.

Låt oss då kolla vad vi har för smeknamn i dagens svenska startelva som precis som senast ser ut såhär:

Foto: Getty

Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor ”Vigge” Nilsson Lindelöf, Marcus Danielson, Ludwig ”Ludde” Augustinsson – Sebastian ”Sebbe” Larsson, Albin Ekdal, Kristoffer ”Koffe” Olsson, Emil ”MiniFoppa” Forsberg – Marcus ”Mackan” Berg, Alexander Isak

Sex smeknamn, mer än hälften alltså, men vänta nu… Ska Sebbe, Ludde, Mackan ens räknas som smeknamn? Jo om vi kollar smeknamnsförordningen ovan följer de §1 och §2, men är de kul? har de någon historia? Nej, nej, nej!

Victor Nilsson Lindelöf, *klappar och räknar stavelser… vilket långt och krångligt namn på en fotbollsspelare! Här behövs ett smeknamn, och det finns ett smeknamn: Vigge. Är det kul? inte särskilt. Bra schwung? Hyfsat. Ett tre-plus-smeknamn.

Koffe leder tankarna till den stinkande Pokemonen Koffing, lite kul, lite äckligt. Låter som något som kväks fram mellan pubertala stämband på en skolgård. ”ÖH KOFFE!”

Då har vi kommit till Foppa / ”Mini-foppa”, startelvans enda starka smeknamn och det till stor del på grund av dess historia. I begynnelsen, när Svea Rike skapades ur benet från en flintastek fastslogs att det alltid ska finnas minst en Foppa i svensk elitidrott. För att säkerställa detta fick Emil Forsbergs familjs urfader dricka en extra stor klick ur brunnen med talangbéa och tack vare det kan vi läsa såhär vackra meningar på Leif ”Lill-Foppa” Forsbergs Wikipedia:

Leif var, precis som sin pappa Lennart, ”Stor-Foppa” (född 1928), 17 år vid debuten i GIF Sundsvalls a-lag. 2009 debuterade även Leifs son Emil ”Mini-Foppa” Forsberg i GIF Sundsvall som 17-åring.

Som framgått lider vi en stor avsaknad av starka smeknamn i startelvan, ett långt och framgångsrikt mästerskap för landslaget kan förhoppningsvis ändra på det. Sverige behöver det!

2. Ryska coachen rycker ut till försvar för symbolen för USA.

https://youtu.be/R67V4v12Azg

Det här är inte Cherysevs första rodeo utan kapsylöppnare precis. Det finns ingen tvekan när han resolut öppnar den ena flaskan med den andra. Har ryska tränaren någon koll på Ronaldos Coca-Cola-protest? Självklart inte. När han uppdateras av spelaren som sitter bredvid honom på podiet tar han en klunk till.

Mer ängsligt är det när Englands förbundskapten får frågan om varför han inte flyttar flaskorna. Svaret är genomtänkt men ååh så tråkigt och diplomatiskt. Hur som helst podiedryckskalabaliken fortsätter!

3. Den makalösa stämningen på Parken

Solen sken, Danmark som spelade för Christian Eriksen gjorde tidigt 1-0 mot favoriten Belgien och på läktaren ekade Vi er røde, vi er hvide. Förra matchen var fruktansvärd och hemsk, denna match var bara fylld av kärlek. I den tionde minuten sparkades bollen ut och hela arenan, från bänk, till spelare, till läktare ställde sig upp och applåderade för Eriksen.

Oavsett hur det går för danskarna kommer det här mästerskap att leva kvar länge i det danska kollektiva minnet.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.