Annons
Annons

Viktiga märkningen att kolla efter när du köper solskyddsfaktor

Att man bör använda solkräm är de flesta medvetna om – men brukar du kontrollera att du skyddar dig mot båda de farliga UV-strålarna?

Malin Perlheden
Foto: Pexels

När man bränner sig i solen ökar risken att utveckla hudcancer, därför finns det flera goda anledningar att skydda sig. Du bör smörja in dig ungefär varannan timme och alltid direkt efter att du har badat.

Annons

Men trots att vi blivit allt bättre på att smörja in oss är det få som har koll på de två olika märkningarna för UV-strålning – och det är viktigt att skydda sig mot båda.

UVA-strålar

Solljus består till 90 procent av UVA-strålar som är de som gör att vi blir solbrända. Det är samma strålar som gör att huden åldras i förtid och är boven i dramat när det gäller hudcancerformerna melanom och basialom.

UVB-strålar

När vi bränner oss i solen är det UVB-strålarna som är skurken. Men förutom röd, fjällande och ömmande hud kan UVB-strålarna orsaka malignt melanom, basaliom och skivepitelcancer; den näst vanligaste formen av maligna hudtumörer.

(Den tredje formen av UV-strålar kallas UVC, men de absorberas av ozonlagret och når aldrig oss på jorden).

Se till att solskyddet du köper skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.

I Sverige bör du använda ett solskydd med en solskyddsfaktor på minst 30, men utomlands kan du behöva ännu mer. Om du har lätt för att bränna dig, är blond och lätt får fräknar bör du aldrig gå under solskyddsfaktor 30. Och kolla alltid att solkrämen du köper ger skydd mot både UVA- och UVB-strålar.

Köp kit med solskyddsprodukter från Nivea med faktor 30 direkt från oss – beställ i dag så har du din solkräm inom tre dagar.

Solkrämen skyddar mot alla skadliga strålar!

Kläder och skugga ger det bästa solskyddet, men alla som befinner sig ute i solen behöver också använda solkräm. Din solskyddskräm ska helst varken innehålla parfym eller konserveringsmedel och tänk på att ditt solskydd har ett bäst före datum – håll ett öga på det och släng solkrämen om datumet har passerat. Om du använder gammal solskydd så riskerar du att mista skyddet som den ska ge dig.

Källor: Måbra.com, cancer.se, metro.se

Denna artikel är framtagen i samarbete med Aller Media shop. Samtliga länkar leder till en sida där du kan köpa produkterna.

Annons

Dela (11)
TweetaLaddar