Viktigt på riktigt: Så bra är veganska Dr. Martens i svenskt skitväder

Sugen på ett par veganska dojjor men osäker på om du kommer bli nöjd? Café har testat.

Jakob Adolfsson  |  Publicerad 2017-03-06 13:05  |  Lästid: 2 minuter
Några av Dr. Martens veganska modeller.

Det brittiska företaget Dr. Martens har varit en av världens mest ikoniska skotillverkare sedan 1960-talet, då dagens modeller först lanserades. Men sedan sextiotalet har mycket hänt. Marknaden för skor av skinn får påtryckningar både från djurrättskämpar och konsumenter. För att nysta lite i framtiden för veganska skor har Café talat med en av branschens stora spelare.

I dag har Dr. Martens 7 olika veganska skor och stövlar. Planerar ni att producera fler modeller?

–  Dr. Martens har varit synonymt med veganska skor i flera år. I och med detta är vårt veganska utbud något som vi vill förstärka och expandera för att möta våra kunders efterfrågan på den punkten, skriver Dr. Martens till Café.

Andra företag argumenterar för att veganska produkter både är bra och säljer bra, är det er ambition att fokusera mer på veganska alternativ på Dr. Martens?

– Vi förblir en tillverkare av läderprodukter, men vi kompletterar med veganska alternativ som erbjuder samma attityd och anda, utan kompromiss för kvalitet eller stil.

Angående skillnaden i material svarar Dr. Martens att de veganska alternativen inte kan imitera kvaliteterna hos läder helt och hållet. Men att samtliga veganska produkter förlitar sig på samma konstruktionsteknik vilket ger dem samma siluett och hållbarhet.

Viktigt på riktigt – hur bra är ett par veganska Dr. Martens 1460?

HUR SITTER DE? Vi snörade på oss ett par veganska kängor från Dr. Martens i hopp om att känna om modellen ger samma känsla som ett par ”vanliga”, punkiga Dr. Martens. Intrycket är att modellen redan från början har nice passform. Detta till skillnad från skinnkängor som oftast behöver gås in ett tag innan de helt får en bekväm form.

HÅLLER DE VÄRMEN? En del brukar säga att veganska material inte håller värmen lika bra som skinnmodeller. Trots det känns ändå den veganska kängan stabil även när det gäller att hålla värmen i svensk februari utan någon förändring i resten av klädseln.

HUR ENKLA ÄR DE ATT HÅLLA CLEANA? En tredje fördel som visar sig med en vegansk modell framför en i skinn är faktumet att de är lättare att sköta. En traditionell modell kräver ofta en del vård i form av skoprodukter. En vegansk modell kräver mindre vård, oftast enbart i form av en våt trasa följt av lite lättsamt puts och kängan blir som ny igen. Det innebär visserligen att skorna måste putsas oftare än ”vanliga” skinnskor , men materialets smidighet gör att det repetitiva momenten blir överkomliga.

HUR KÄNNS DET ATT KICKA EN BETONGVÄGG MED DEM? Sulan på vegan-Martens är samma bouncing soles som vanliga modellerna, så skillnaden ligger i ovandelen. Sparken känns klart mer än en sko med stålhätta, och den veganska ovandelen får inte riktigt samma ”slit” som ett par skinnskor. På det stora hela en klart värdig upplevelse.

Prislapp: 1 700 kronor.

Passa på vi tävlar ut ett par EQT Adidas Originals – värda 1 499 kronor.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:26