Annons
Annons

Robert-broberg-dod

Robban Broberg med sin gitarr. Bildkälla: Solna stad.

* * *

Världen blev lite mindre blå idag. Den folkkäre artisten och underhållaren Robert Broberg har dött, vid en ålder av 75 år. Den sista tiden ledan han av parkinson, och familjen var samlade när han dog, uppger Aftonbladet.

Annons

Robert Brobergs musik var definitivt inte för alla, men för den breda publiken. Texterna stod i centrum, de var smarta, skojiga och fulla av ordvitsar, ibland utan att egentligen tillföra något till låten. Låten Maria-Therese blev hans första att toppa Svensktoppen 1967.

Gilla Cafe.se på Facebook

Sveriges Radio hyllar Broberg på sin Facebooksida, och kommentarerna har börjat strömma in in.

”Robert Broberg blev mest känd för sina underfundiga låttexter och glada melodier. Under 1990-talets början kunde han ensam fylla Globen två gånger på en och samma kväll. Men han hade även en allvarlig sida som han bland annat visat i en serie självbiografiska tecknade bilder”, skriver Sveriges Radio.

Journalisten Jack Werner, ett av många Broberg-fans som uttrycker sin saknad på sociala medier idag, hyllar Broberg med en anekdot ur verkliga livet.

Gunilla Nilars, mångårig projektledare för Allsång på Skansen, beskriver för TT hur han var att arbeta med. – Han stal alltid showen när han var på ”Allsång”, det svåraste var nästan att få hejd på honom. Jag tror inte det finns ett enda allsångshäfte där han inte är med.
 
Broberg var även engagerad AIK:are, bland annat sjöng han in låten ”Å vi e AIK” på ett samlingsalbum.

Musikskribenten Fredrik Strage är imponerad av andra skäl.

 

Robert Broberg föddes i Råsunda i Solna utanför Stockholm, och gjorde flera minnesvärda spelningar på hemmaplan. 1995 fick han Solna stads kulturstipendium som en hedersgåva för sina insatser. Under lång tid bodde han i fin och kreativt utsmyckad villa i området. Färgen? Knallblå, såklart.

 

Ett axplock ur karriären

* * *

Läs också!

Ny studie: kyssar är inte alls så populärt som vi trodde

11 bevis på att Tomas Brolin är ett universalgeni

Annons

Dela (176)
Tweeta

Annons


Laddar