12 hetaste sporthändelserna att se fram emot 2021

Armand Duplantis, Sarah Sjöström och svenska herrfotbollslandslaget.

Godbitarna är många under sportåret 2021, här är några av de absolut hetaste.

Jonas Fiskáare | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-01-08 16:26  |  Lästid: 5 minuter

Idrottsåret 2020 var som mycket annat ett förlorat år. Det som skulle vara en mästerskapstung sommar, toppat med fotbolls-EM och OS i Tokyo, blev istället ett enda idrottsligt vakuum. När live-idrotten väl gjorde comeback, var det inför tomma läktare. Därmed krävs det inte jättemycket för att överträffa fjolåret dystra idrottstillvaro. När vi nu ska ta igen alla timmar av sport som gått förlorade, är förväntningarna på sportåret 2021 (om nu vaccinationer och annat går vägen) skyhöga.

Med en fullspäckad idrottskalender kan det dock vara svårt att prioritera sitt idrottstittande. Därför har Café tagit hjälp av en jury bestående av tre experter, för att reda ut vad som är årets hetaste sporthändelser och vad man följaktligen absolut inte får missa.

De tre jurymedlemmarna är:

  • Johan Kücückaslan, sportreporter (SVT)
  • Karin Frick, tv-ankare och sportjournalist (Discovery)
  • Marcus Leifby, krönikör (Sportbladet) och sportpoddare (Snett inåt bakåt)

Vad är årets absoluta sporthöjdpunkt?

JK: ”OS i all ära, för mig är fotbolls-EM ohotad etta. Man har ju längtat ända sen det blev uppskjutet. För svensk del tror jag bara det var positivt, unga spelare som Dejan Kulusevski och Alexander Isak har fått chansen att utvecklas ännu mer och vi har Zlatan som kanske gör comeback.”

KF: ”För mig är fotbolls-EM och OS årets stora höjdpunkter, det är svårt att säga nåt annat. Sen ser jag mycket fram emot fotbollsallsvenskan eftersom jag jobbar med det. Jag hoppas verkligen att det kan bli en normal allsvensk säsong och att vi kan få dit publiken igen, med den inramningen det innebär.”

ML: ”Tvingas jag välja mellan fotbolls-EM och OS så väljer jag det sistnämnda, det är coolare. Det är på andra sidan jordklotet, vilket innebär att det blir konstiga tider och det tycker jag att det ska vara när det är OS. Det är mer mångfacetterat med olika idrotter, man kan fastna för gångtävlingen eller bågskyttet. OS är helt enkelt ”the shit”.

Vem blir årets Armand Duplantis?

JK: ”Det är tråkigt att säga det men det blir nog han igen. Det krävs nog att typ Dejan Kulusevski avgör en EM-final för att det ska nå upp till samma nivå. Annars är det Duplantis som kommer vara ohotad etta när vi summerar det svenska idrottsåret.”

KF: ”Han kan nog bli det i år igen, jag kan inte riktigt se vad som ska kunna stoppa honom egentligen. Det vi sett av honom är ju helt galet så det blir oerhört svårt att överträffa honom.”

ML: ”Ja, i och med att det är OS-år så lär det bli han.”

Någon individuell idrottare eller något lag man ska kika extra efter?

JK: ”Det är ju ett längd-VM i Oberstdorf snart och där luktar det redan guld i sprint för Linn Svahn, med tanke på hennes vinnarskalle. Hon är bara 21 år gammal, var totalt okänd för typ ett år sen och kommer in och tar ett guld, kanske även i sprintstafetten.”

KF: ”Naturligtvis blir det spännande att se vad fotbollslandslaget kan göra i EM. Och så Duplantis och Sarah Sjöström i OS, även om det kanske kan låta lite tråkigt. På hemmaplan blir det intressant att se hur går för de allsvenska lag som man trodde skulle ligga i toppen förra året, men som inte gjorde det.”

ML: ”Jag har en liten outsider faktiskt. Isak Gifting heter han och kör motocross. Han tycker jag man ska hålla ett litet extra öga på. Sverige är ett stolt motocross-land med ”Carla” Carlqvist och Marcus ”Bubben” Hansson. Skulle vi få fram en ny världsstjärna i sporten skulle det vara jävligt häftigt. Går Gifting och vinner VM kan Zlatan slänga sig i väggen.”       

Förutom expertrösterna har Café även plockat ut 12 av de största sporthändelser som äger rum under året.

1. Handbolls-VM, herrar

När: 13-31 januari

Kommentar: Handboll är som bekant en av de i särklass bästa tv-idrotterna och även om herrlandslaget inte är vad det en gång var under Bengan Boys-eran, är det ett spännande lag med flera unga debutanter som åker till Egypten för att överraska.

Handbollslandslaget är inte några guldfavoriter som under Wislanders dagar, men kanske kan laget skrälla i VM i Egypten.

2. UFC-galan ”Fight Island” med Khamzat Chimaev

När: 20 januari

Kommentar: Sveriges senaste kampsports-stjärna har gjort en kometkarriär med 9-0 i matcher och spås av flera tunga expertröster bli världsmästare under året. Under galan i januari början hans jakt på titeln, när han går upp i oktogonen mot världstrean Leon Edwards.

3. Skidskytte-VM i Pokljuka, Slovenien

När: 9-21 februari

Kommentar: Den fullmatade mästerskapssäsongen inleds visserligen med Alpina VM i Cortina, men det är först när skidskyttetävlingarna drar igång som det känns som Sverige på allvar kan ha chans på medaljer. Under vintern har pallplatserna avlöst varandra i världscupen för både herrarna och damerna, vilket nog gör att många kommer sitta bänkade framför teven under VM-tävlingarna.

4. Skid-VM i Oberstdorf, Tyskland

När: 23 feb-7 mars

Kommentar: Även för skidlandslaget ser det ut att kunna bli ett riktigt kul VM, åtminstone för damerna. Störst förhoppningar sätter vi på nya sprintstjärnan Linn Svahn och stjärnskottet Frida Karlsson på distansloppen.

5. Premiär Formel 1, Melbourne

När: 21 mars

Kommentar: F1-cirkusen är en av världens mest hajpade i idrottssammanhang och intresset är enormt kring årets första GP-tävling, då alla vill se vem som börjar bäst i racet mot den åtråvärda världsmästartiteln.

6. Premiär fotbollsallsvenskan

När: 10 och 11 april

Kommentar: Fjolårets allsvenska säsong var allt annat normal och lämnar MÅNGA frågor obesvarade inför årets säsong: Kommer AIK att resa sig från botten? Upprepar Mjällby förra årets succé? Hur långvarig blir Degerfors comeback i svensk fotbolls finrum? Och när få vi publik till arenorna? Förväntningarna inför att den allsvenska fotbollssäsongen ska dra igång har sällan var mer uppskruvade.

7. Giro d'Italia

När: 8-30 maj

Kommentar: Först ut av tre klassiska etapploppen i cykling är "Girot", som också klassas som det tuffaste. Det tre veckor långa kraftprovet har avgjorts hela 102 gånger och tävlingen, som kännetecknas av den rosa ledartröjan, är ett av världens kändaste idrottsevenemang. Dessutom är det svårt att inte låta sig dras med av en av sport-Sveriges mest passionerade kommentatorer, Roberto Vacchi.

8. Champions League, final, herrar

När: 29 maj

Kommentar: Fjolårets nedkortade slutspelsformat var förvisso ett välkommet tillskott under en annars plågsamt händelsefattig fotbollssommar. Men, vi vet också alla om gåshudsfaktorn och förväntningarna i luften när CL-hymnen ljuder i högtalarna på en fullsatt finalarena, en ljummen lördagskväll i maj.

9. Fotbolls-EM, herrar

När: 11 juni-11 juli

Kommentar: Hur fjolårets största händelse som aldrig blev av kommer att ta form, vet vi ännu inte helt säkert. Bara att det blir en av årets absoluta stora idrottsliga höjdpunkter. Med ett svenskt lag som känns mer spännande än någonsin, med stjärnskott som Dejan Kulusevski och potentiellt en Zlatan i toppform, känns det nästan som att EM-febern redan är här.

10. Wimbledon

När: 28 juni-11 juli

Kommentar: En sommar utan Wimbledon är ingen riktig sommar. Fråga bara tennisoraklet Björn Hellberg, som ifjol fick se sin imponerande svit av att ha följt tävlingen på plats varje år sedan 1967, bruten. Årets tävling blir ett kärt återseende - inte bara för Björn, utan för alla sportälskare.

11. OS i Tokyo

När: 23 juli-8 augusti

Kommentar: Utöver fotbolls-EM är OS tveklöst årets största händelse. Så är det bara.

Världsrekordshållaren Armand Duplantis är det givna guldhoppet i OS i Tokyo.

12. Golf, Ryder Cup

När: 24-26 september

De fyra major-tävlingarna är det största en golfare kan vinna, men Ryder Cup är förmodligen det största man kan uppleva. Tävlingen, som går av stapeln vartannat år mellan USA och Europa, är speciell på så många sätt - inte minst den svårslagna publikatmosfären.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-01-09 11:22