Hoppa till innehåll

Vitrysslands presidents råd för att skydda sig mot corona: Drick vodka och bada bastu

Alexander Lukashenko och Vladimir Putin i hockeymundering.
Jonas Fiskáare

Rådet: Drick vodka – men inte under arbetstid.

Överallt debatteras hur man ska hantera coronaviruset. Olika länder har drabbats olika hårt av smittspridningen och de åtgärder man vidtagit för att bromsa virusets framfart skiljer sig från land till land. I Frankrike har man infört utegångsförbud, i Tyskland har man förbjudit folksamlingar som överskrider två personer och våra nordiska grannar håller alla skolor stängda. Sverige har utpekats som ett undantag i Europa och från många håll har man riktat kritik mot den svenska regeringen och myndigheterna för att inte agera tillräckligt handlingskraftigt. Brittiska BBC kallar det: ”Det svenska experimentet.” Och den tyska tidningen Die Zeit beskriver Sverige som: ”En ö i Europa.”

I SVT:s Agenda i söndags passade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tillbaka bollen till kritikerna.

– Experimentet är att låsa in en befolkning, sa han som ett svar på den brittiska kritiken.

Men även om Sverige fått utstå en del kritik för att inte göra tillräckligt, så har en rad åtgärder gjorts som signalerar att Sverige tar situationen på allvar. Förbudet mot större folksamlingar och inställda idrottsevenemang är några exempel. Ett land som däremot verkar ta lätt på Coronavirusets spridning är Vitryssland. Hittills har endast 94 personer i landet testats positivt och man har än så länge inte infört några restriktioner att jämföra med andra länder. Än så länge har inga offentliga tillställningar eller sportevenemang ställts in.

President Aleksandr Lukasjenko har kallat de åtgärder som andra länder infört för ”galna”. I en intervju med Sky News sa Lukasjenko följande:

– Varför skulle vi inte spela? Det finns inget virus här. Såg ni något virus flyga omkring? Det gjorde inte jag.

I helgen deltog han själv i en ishockeymatch.

Alexander Lukashenko i hockeymundering.

Lukasjenko har dock gett sina medborgare några rekommendationer för att hålla sig smittfria – om än något okonventionella. Enligt norska TV2 ska han ha gett rådet att dricka ca 5 centiliter vodka om dagen (så länge det inte intas under arbetstid). Han uppmuntrar också vitryssarna till att ta en bastu med jämna mellanrum.

Det återstår att se om Lukasjenkos avslappnade hållning kommer att hålla viruset borta från honom och den vitryska befolkningen i fortsättningen. Andra makthavare har ju själva fallit på eget grepp, efter att inte tagit viruset på tillräckligt stort allvar. Ett exempel är Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som nog lär ångra att han varit så frikostig med att skaka hand under de senaste veckorna.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.