6 vita vin(n)are som passar perfekt till höstens middagar

Vitt vin till middag

Rött till kött? Gäsp. Vitt vin är det nya röda!

Daniella Illerbrand
Daniella Illerbrand  |  Publicerad 2020-09-24 15:13  |  Lästid: 3 minuter

Röda viner i all ära, men finns det något mer ångestframkallande än att dricka ett glas rött i den där nya kritvita soffan från Nordiska Galleriet som du spenderat en halv årslön på? För att inte tala om huvudvärken dagen efter? Nej, nu är det de vita vinernas tur att skina. För det är faktiskt lättare än vad man tror att matcha mat med vita druvor – oavsett om man serverar kött eller fisk till middag.

Variationen hos de vita druvorna är oändlig: från kraftiga ektoner till lättare och fräschare viner med mycket eller lite frukt. Parfymerat eller rent, mycket syra eller mjukt och runt – allt går att finna i de vita vinerna. Ibland kan det dock vara svårt att hitta rätt stil i denna djungel av smakkaraktärer. Mitt råd är därför att hitta en favoritdruva och sedan testa dig fram och jämföra olika länder och områden.

En riesling från Tyskland har till exempel en väldigt annorlunda karaktär jämfört med en riesling från Nya Zeeland, och samma druva passar till helt olika maträtter. Samma sak med chardonnay, allas vår favoritdruva att hata. Chardonnay kan ibland upplevas som alltför smörig, men den kan verkligen höja en maträtt om man matchar rätt. Ta en klassiker som grillad piggvar serverad med en smörig sås, härliga tillbehör och en vacker bourgogne – en matchning som slår det mesta på Tinder. 

Men om man vill äta kött då? Hur klarar man det om man bara dricker vitt? Nu är det ju faktiskt så att det man oftast matchar i maten är smaker och tillbehör. Riesling är till exempel väldigt gott till potatis, och serverar man grillade grönsaker så kan en fruktig chenin blanc göra susen. Precis som en fransk bourgogne gör underverk till en smörig sås eller ett par väl valda ostar. Våga testa! Vad kan gå fel? 

Nederburg, The Anchorman Chenin Blanc, 2017, Sydafrika

Nr 76659, 199 kr

En till chenin blanc, från Sydafrika denna gång, med frukt som dominerar. Servera till kycklingrätter.

Robert Mondavi, Private Selection Chardonnay, 2018, USA

Nr 82322, 129 kr

En klassiker från Kalifornien. Mycket smak och mjuka toner av karamell och mjuk syra som gör sig särskilt bra till grillat.

Anima, Chenin Blanc, 2016, Sydafrika

Nr 2049, 179 kr

Klockrent val till kött. Mycket smak och karaktär som lätt kan matchas med en smakrik köttbit och köttillbehör.

Arbe Garbe 2017, USA

Nr 92799, 399 kr

Ett nötigt, fruktigt och komplext vin med mycket karaktär som med fördel dricks till rött kött. Namnet är slang för ogräs och druvorna är många.

Barta Furmint, 2017, Ungern

Nr 93017, 274 kr

En torr tokaijer är rätt så oslagbar när det kommer till mer smakrika maträtter, men här också ett fantastiskt val till ost.

1583 Albariño de Fefiñanes, 2018, Spanien

Nr 92772, 197 kr

Frisk och fräsch, precis som man vill att en albariño ska vara. Perfekt till kyckling och kraftigare fiskrätter.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-09-24 15:16