Hoppa till innehåll

Wes Anderson extraknäcker på österrikiskt konstmuseum

Markus Thörnhammar

En av de mest estetiskt särpräglade filmskaparna på den här sidan millenieskiftet har fått gå loss på en museisamling i Wien.

Den som har vägarna förbi förbundsrepubliken Österrikes huvudstad någon gång de närmaste månaderna gör klokt i att avsätta ett par timmar för ett besök på Kunsthistorisches Museum. För närvarande är det nämligen guldläge om man till äventyrs drömt om att vandra runt i Wes Andersons excentriska sinnevärld. Detta i form den pågående utställningen som samklangigt nog är betitlad Spitzmaus Mummy in a Coffin and other Treasures.

Den amerikanske regissören har tillsammans med sin livskamrat – skribenten och illustratören Juman Malouf – valt ut 423 objekt från konstmuseets digra samling (som totalt består av ungefär fyra miljoner föremål) varav 350 har plockats från museets förråd och aldrig tidigare visats för allmänheten.

Wes Anderson-entusiaster lär känna igen filmskaparens säregna färgschema och fixering vid symmetri – ett rum av utställningen består exempelvis helt och hållet av gröna föremål.

Utställningen pågår fram till 29 april. Här finns mer information.

Fler bilder från Wes Anderssons utställning:

Wes Anderson med partner Juman Malouf
Wes Anderson och Juman Malouf. © KHM-Museumsverband. Foto: Rafaela Proell

© KHM-Museumsverband. Foto: Rafaela Proell
© KHM-Museumsverband. Foto: Rafaela Proell
© KHM-Museumsverband.
© KHM-Museumsverband.

© KHM-Museumsverband.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.