Wes Anderson extraknäcker på österrikiskt konstmuseum

En av de mest estetiskt särpräglade filmskaparna på den här sidan millenieskiftet har fått gå loss på en museisamling i Wien.

Markus Thörnhammar | Foto: Kunsthistorisches Museum Wien  |  Publicerad 2018-11-23 13:30  |  Lästid: 2 minuter

Den som har vägarna förbi förbundsrepubliken Österrikes huvudstad någon gång de närmaste månaderna gör klokt i att avsätta ett par timmar för ett besök på Kunsthistorisches Museum. För närvarande är det nämligen guldläge om man till äventyrs drömt om att vandra runt i Wes Andersons excentriska sinnevärld. Detta i form den pågående utställningen som samklangigt nog är betitlad Spitzmaus Mummy in a Coffin and other Treasures.

Den amerikanske regissören har tillsammans med sin livskamrat – skribenten och illustratören Juman Malouf – valt ut 423 objekt från konstmuseets digra samling (som totalt består av ungefär fyra miljoner föremål) varav 350 har plockats från museets förråd och aldrig tidigare visats för allmänheten.

Wes Anderson-entusiaster lär känna igen filmskaparens säregna färgschema och fixering vid symmetri – ett rum av utställningen består exempelvis helt och hållet av gröna föremål.

Utställningen pågår fram till 29 april. Här finns mer information.

Fler bilder från Wes Anderssons utställning:

Wes Anderson med partner Juman Malouf

Wes Anderson och Juman Malouf. © KHM-Museumsverband. Foto: Rafaela Proell

© KHM-Museumsverband. Foto: Rafaela Proell

© KHM-Museumsverband. Foto: Rafaela Proell

© KHM-Museumsverband.

© KHM-Museumsverband.

© KHM-Museumsverband.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-11-23 14:03