Annons
Annons

Tv-serien alla snackar om är bara för dumskallar

Har du inte börjat titta på HBO:s Westworld ännu – gör det inte. Den hajpade serien är en outhärdlig tramspastej som bara kan uppskattas av korkade personer, skriver Cafés Markus Thunberg.

Markus Thunberg

dump1

Bild från femte avsnittet av HBO-serien Westworld.

Befann mig i en seriedesperation för några veckor sedan. Hade försökt titta på Black Mirror, men eftersom det var en fånig serie som känns baserad på Danny Saucedos Så mycket bättre-bidrag Real life stängdes den av efter tre avsnitt. SVT:s true crime-satsning i höst har inte riktigt fastnat och fick ges upp. En av serierna, The Staircase, var svår att komma in i – det är väl klart han mördat henne, ingen blöder så där mycket om man ramlat ned för en trappa. Midnattssol ser jag för flygbilderna över fina bergen. Viaplays skräckis Svartsjön för att få se Valter Skarsgård. I övrigt håller den högstadienivå, bara för personer som gärna ser om The Grudge och tycker en uppföljare till The Ring känns spännande.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Seriedesperation av monumentala mått, med andra ord. In klev, vad HBO lovade, var ”nya Game of thrones” (HBO ligger bakom Band of Brothers, The Wire, Sopranos, Oz – och Game of Thrones).

Riktiga människor har skapat en låtsasvärld med westerntema där rika kan knalla omkring och skjuta, knulla och luras hur fritt som helst. Allting styrs av Anthony Hopkins historier för vad låtsasmänniskorna i låtsasvärlden ska göra. Riktiga människor kan inte dö i den här låtsasvärlden och låtsasmänniskorna har bara känslor de programmerats att ha. Till en början i alla fall. Det står klart tidigt i serien att någonting håller på att hända, kanske håller låtsasmänniskorna på att ta över i låtasvärlden och sedan ge sig ut i den verkliga världen. Till sin hjälp verkar de ha en man i svart hatt.

dump2

Ed Harris spelar mannen i den svarta hatten.

Det hela är urbota dumt. Kan kanske låtsasmänniskorna ha känslor trots allt? Efter att ha sett de fem första avsnitten av den här tramsserien som lovar så mycket spänning, känslor och tv-rysningar är jag bara så djupt besviken.

Avsnitten lunkar fram i en kanjon där de träffar en diligens och dödar fem sex personer. Karaktärerna står vid en flod och får besök av någon som aldrig återkommer. En kvinna får hela sin familj dödad för fjärde gången. Anthony Hopkins säger något som bara kan tolkas som tomma ord. Bild på en låtsasmänniska som ligger på en bår.

Ingenting händer. Ingenting lyfter, det finns ingen anledning att bry sig om någon av låtsasmänniskorna (duh, de finns ju inte ens på riktigt) och ingen av de riktiga människorna gör något som helst av värde.

anthony

Anthony Hopkins som doktor Robert Ford.

Så här gör man inte en bra tv-serie. I en bra tv-serie händer saker, kanske inte i första scenen, men någonting händer garanterat i första avsnittet. I Westworld händer aldrig någonting. I en bra tv-serie finns det någonting att bry sig om. I Westworld kanske en kille man knappt vet vem han är skjuts ihjäl, eller hängs, eller lämnas vid ett träd. I en bra tv-serie finns det någon form av koppling till den verkliga världen som gör att man kan relatera. I Westworld får vi se samma scen från en saloonbordell fyra gånger utan att något ändras.

Westworld gör mig till en grobian, eftersom serien inte väcker en enda halvsmart tanke. Sitter i stället och väntar på HBO:s signum bröst och sex. Efter att ha väntat fem avsnitt gör en orgiescen mig glad.

duno5

Det känns som att det är det första som händer i Westworld på fem timmar. I stället för dramatik får vi i alla fall en lång bildscen med en massa nakna kroppar.

kille

I stället för någon typ av insikt om den här låtsasvärlden, en liten morot om att något håller på att hända som man kan bry sig om, får vi i alla fall något som nästan ser ut som sex.

dump3

Det är hemskt hur dålig Westworld är, efter fem avsnitt skäms jag för att ha suttit fem timmar och allt jag fick var en orgiescen. En orgiescen som känns helt apart, mer som något ur Cleopatra än något i en westernvärld. Alla scener är som något med Will Smith, det är sand och träd i varannan bild och den kvinnliga huvudlåtsaspersonen Dolores säger inte ens någonting. Hela den här serien har gjort mig åtta nio år dummare, till en person som läser artiklar på Facebook om hur man övertalar ens tjej att vilja ha analsex fast hon inte vill, jag bryr mig helt plötsligt om bilder på Lindsay Lohans nipslips genom tiderna och överlägger med mig själv om vilken som är den bästa vinkeln för dickpics.

Jag vill inte vara den här personen så därför måste jag sluta titta på en tv-serie som bara är för dumskallar.

Annons

Dela (52)
TweetaLaddar