Annons

Whisky lagrad på IPA-fat – lyckat experiment från Glenfiddich

Whisky lagrad på ölfat, kan det vara något? Jodå: ”god, kul och intressant”, låter domen från Cafés dryckesredaktör Andreas Grube.

Andreas Grube
Whisky lagrad på IPA-fat – lyckat experiment från Glenfiddich

glenfiddich_ipa_experiment

Vanligtvis så traditionella Glenfiddich har startat upp experimentmaskinen på alla cylindrar och lanserar nu Glenfiddich Experimental Series – en serie limiterade utgåvor där man testar nya oväntade grepp och smakuttryck.

Först ut i serien är Glenfiddich IPA Experiment (nr 20220, 649 kr), en whisky som släpps i väldigt begränsad upplaga om 420 flaskor den 20 januari, och som namnet antyder handlar det här alltså om en whisky som har slutlagrats tre månader på IPA-fat från det lilla hantverksbryggeriet Speyside Breweries.

För mig är det första gången jag smakar en whisky slutlagrad på ölfat, men jag gillar idén. I vanlig hederlig Glenfiddichstil är grunden en orökig, fräscht fruktig och lite kryddig whisky, och ölen märks av i en tydlig doft av humle när man sniffar på wirren. Men här finns också en hel del mogen citrus, choklad och lite vanilj.

Stänker man ner en droppe vatten i glaset blommar det ut en något syrligare ton av citrus, tillsammans med en schysst kryddighet som balanserar snyggt mot öltonerna.

Både god, kul och intressant, tycker jag. Och en helt perfekt öl när man kör en ”dew & brew”, alltså en öl med tillhörande liten whiskystänkare.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook
Annons

Dela (572)
Tweeta

Annons


Laddar