William Hellströms Vita Bergen släpper ny singel: ”Ett jävla jobb att bolla medicin med gig i Europa”

William Hellström från bandet Vita Bergen.

William Hellström internationella bandsuccé Vita Bergen är tillbaka med nya singeln ”Falcons”. För Café berättar Hellström om att kombinera forskning inom medicin med gig i Europa – och om det surrealistiska i att folk verkar tro att Vita Bergen varit förband till Håkan inför 70 000 personer på Ullevi.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-02-22 07:00  |  Lästid: 4 minuter

Vita Bergen är multinstrumentalisten William Hellströms succébetonade bandprojekt. Efter att ha släppt debut-EP:n Vita Bergen 2014, där singlarna Disconnection och Curtains var framträdande, har Hellströms Woah Dad!-signade bandprojekt hunnit med att släppa två album och ytterligare en EP.

Med sitt poprockiga, svulstigt lyxiga, sound har Vita Bergen P3 Guld-nominerats, samt turnerat och hyllats flitigt internationellt. Nu är man tillbaka med nya singeln Falcons – ett steg i en ny riktning mot tidigare.

Med sin stora ljudbild har Falcons förvisso ett stadigt Vita Bergen-DNA, men låten sjungs med konstnären, tillika Hellströms flickvän, Josefin Eklund som innan inspelningen aldrig tidigare sjungit på skiva tidigare.

Så vem är William Hellström? Bara att han är hjärnforskare OCH framgångsrik låtsnickrare tar fram det vetgiriga i Caféredaktionen. Vi skeppade därför iväg vårt frågeformulär till Hellström – som svarade upp med flera anekdotfester.

William Hellström och Josefin Eklund.
Vita Bergens nya singel Falcons är ett samarbete med ljuskonstnären Josefin Eklund.

Hur är din familjemiddag?

– Smått kaotisk från start till mål, mormor styr showen. Vi är en ganska märklig släkt. Alla är typ akademiker, men min släkt är lite, lite galen – framförallt mina morbröder. Det brukar bli TP. En tredjedel domnar av i soffan med öppen mun, resten dansar smått frenetiskt till Burt Bacharach. Alla är glada (även de som somnat), det är himla fint.

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?

– Att det mesta löser sig, allt i livet är inte är så viktigt. Plus att någon i min släkt ägde en zeppelinare på 30-talet, det kom som en överraskning härom veckan.

Vems råd följer du slaviskt?

– Oklart vem som enskilt ligger bakom, men följer Socialstyrelsens och Brödinstitutets kostråd från 70-talet och äter minst 6-8 skivor bröd om dagen. Det vill säga: jag äter enbart bröd.

Vilken produkt skulle höja din livskvalitet?

– Det är väl den där zeppelinaren då. Annars kanske någon form av (elektrisk?) pinne som man kunde puffa folk som går alldeles för långsamt på trottoaren i ryggen med.

Vilket är ditt favoritgift?

– Gin.

Vad gör du när du får kritik?

– Ärligt så försöker jag mest hitta en lösning på situationen. Spelar inte så stor roll att/om det är mitt fel.  

Vilken svensk person önskar du att vi fick se mer av?

– Jan Eliasson.

William Hellström önskar vi fick se mer av diplomaten Jan Eliasson.

Vad är mest fel i världen just nu?

– Exv. att det idag i världen fortfarande sker folkmord och förföljelse av folkgrupper samt att man på nationell nivå inte tar mer ansvar globalt. Samt intellekt v.s. personliga åsikter etc. Old news. Dessa stackars influencers... Jag ger 200 000 kronor av mina royalties till den som lyckas släcka ner Instagram i ett par månader.

Vilka är dina favoritskor?

– Här byter vi ämne i rask takt. Technical (Acne)!

Skryt om en framgång!

– Ärligt är jag så fruktansvärt glad över att jag är där jag är och får hålla på med de två absolut roligaste sakerna jag vet. Att ha skapat mig en kreativ plattform och samtidigt kunna forska/skriva på min avhandling. Det har varit ett jävla jobb att bolla medicin samtidigt som Vita Bergen har spelat ute i Europa. Har fått ge upp en jävla massa som andra gjort istället. Av åtminstone samma magnitud: när en av Sveriges fyra största tidningar skrev att Vita Bergen var förband till Håkan Hellström inför 70 000 personer på Ullevi men egentligen inte alls var det.

Willam Hellström i mörk rock och vit skjorta.
”Jag vill framförallt inte att Vita Bergen ska vara strikt bundet till varken kön eller sexualitet. Därför kommer flera av spåren på nästa skiva vara samarbeten med andra konstnärer, framförallt kvinnliga”, säger William Hellström om Vita Bergens nya riktning.

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

– En gång blev jag riktigt sjuk. En gång var jag nära att störta i en skog när jag var 7 år på skidor. Åkte störtlopp ner för en hel backe, vurpade någon meter innan en skog. Skrapade bort all hud i ansiktet, talade inte på 3 dagar. Men det gick bra!

Erkänn en motgång!

– När journalister i liveintervjuer frågade hur det var Vita Bergen spelade innan Håkan Hellström inför 70 000 på Ullevi och jag var tvungen att förklara att jag tyvärr aldrig hade satt min fot på Ullevi under åren 2011-2018.

Vilken är den senaste låt du repeatade ihjäl?

So Sad so Sexy av Lykke Li.

Vilket är det konstigaste stället du vaknat upp på?

– I Stenungsund efter en kväll i Göteborg. Jag och en gbg-legend som kallas Laser-dömarn åkte till centralen efter en efterfest måndag och tog första bästa tåg någonstans, oklart vad som definieras som sömn dock. Bubblare: I en bröllopssvit söder om Berlin efter en festival vi spelade på... Eller på scen en gång när jag drämde huvudet i en betongvägg och däckade... Eller i en bilbaklucka i Uppsala när polisen kom och knackade på.

Vilket är ditt livs största misstag?

– Sådant kan man inte gå runt och tänka på.

Vilket av dina karaktärsdrag är du minst stolt över?

– Väldigt otålig.

William Hellström från bandet Vita Bergen.

Vem skulle du vilja be om ursäkt till, och varför?

– Jag var rätt väluppfostrad när jag var liten (läs: sa tack för att jag fick komma in i Shell-macken), jag har antagligen sagt förlåt några gånger för mycket snarare än för lite. Men jag är fullkomligt orimlig många gånger, förlåt till alla inblandade.

Vita Bergen är aktuella med singeln ”Falcons” som släpps 22 februari, och i höst kommer tredje fullängdaren ”Contact". I vår kommer William Hellström dessutom att ställa ut på Fotografiska tillsammans med konstnären och flickvännen Josefin Eklund.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-02-22 10:01