Hoppa till innehåll

Vita Bergens sångare William Hellström går modevisning för Whyred

Markus Thunberg

Vita Converse är en no-go och Gustaf Norén är Sveriges bäst klädde man. Vi tog ett modesnack med Vita Bergens William Hellström.

I våras utsågs popgruppen Vita Bergens sångare William Hellström, 29, till Sveriges 33:e bäst klädde man av oss på Café. Motiveringen var då: ”Det var länge sedan – kanske senast på 90-talet – som indiepopartister var de mest progressiva stilbildarna inom mode. Därför gläds vi extra mycket åt den suveräna gruppen Vita Bergen och dess förgrundsgestalt William Hellström”.

Under årets modevecka i Stockholm intog William catwalken på Grand hotel när Whyred hade sin visning. Iklädd bland annat ett par oerhört höga byxor och en instoppad slips gick sångaren flera vändor på visningen.

William Hellström intervjuas av Café utanför Grand Hotell i Stockholm.

Först och främst, vilka reaktioner fick du på utmärkelsen som en av Sveriges bäst klädda män?

– Det var smickrande och en väldigt fin motivering. Jag tycker mode, konst och musik faller under samma kategori och jag uppskattar att ha en riktning på saker.

– Reaktionerna var roliga! Mormor förstod inte riktigt, men hon har ju sett mig i mina mindre lyckosamma klädval. Alla har ju sina modemissar, på mellanstadiet körde jag Fubu-jeans men de var alldeles för tajta. De satt ju inte alls bra, midjan var för hög. Men det har varit en resa för mig.

Vem är världens bäst klädda artist?

– Då säger jag Nick Cave, men det är hela paketet. Där tycker jag kläderna möter musiken och det blir så mycket mer. Då blir det fett! När det är en kontext. Det är så jag försöker tänka.

Vems stil inspireras du av?

– Sveriges bäst klädde man är Gustaf Norén. Jag uppskattar hans uttrycksfullhet, han kan ha på sig allt mellan himmel och jord. Och Aron McFaul på Yaki-da, jag gillar honom. Han är en god människa.

Vilken är ditt livs största modemiss?

– Jag köpte vita Converse för några år sedan, det känner jag är en no-go. Det var kanske okej då, men det är absolut inte okej nu, det finns ett bäst före-datum på dem. Den rena vita Conversedojan hittar jag verkligen inte i mitt register numera.

På bilderna till nya skivan Retriever bar ni i Vita bergen blanka träningsoveraller, hur gick tankarna egentligen?

– Vi tog dem på Spy Bar och det kändes som att kläderna skulle ge mindre fokus på oss människor. Dels som en kontrast till inredningen men också att det skulle bli bra med blixt. En känsla snarare än porträtt.

Du pluggar ju till läkare, finns det någon gemensam linje i hur läkarna klär sig?

– Det finns ingen röd tråd där, inget riktmärke, men det är ganska avslappnat. Jag pluggade på Handels i Stockholm tidigare och där är kläder minst sagt viktigare, där var det riktigt sjukt. Där kör alla Handelsuniformen. Jag förstår att de på läkarlinjen inte tycker kläder är lika viktigt, det gör jag verkligen.

Har du ett stiltips att bjuda på inför hösten?

– Jag är jävligt såld på Nikes Air Huarache och min ryggsäck från Haglöfs som är lite tech.

Vita Bergen turnerar i Sverige i höst. Håll utkik efter datum och städer på Instagram.

William Hellström gick Whyreds visning.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.