Hoppa till innehåll

Zara Larsson: ”Jag får veckopeng, annars hade jag köpt skumpa för 50 lax”

Johanna Frändén

Du har räknat ut att om alla som följer dig i sociala medier skulle rösta på dig skulle du komma in i riksdagen, när kommer Zarapartiet och vem skulle du bilda regering med? – Det är svårt. Folk har ju satt mig på en piedestal, som att jag skulle veta allt om politik och riksdagsarbete, … Continued

zaralarsson

Du har räknat ut att om alla som följer dig i sociala medier skulle rösta på dig skulle du komma in i riksdagen, när kommer Zarapartiet och vem skulle du bilda regering med?

– Det är svårt. Folk har ju satt mig på en piedestal, som att jag skulle veta allt om politik och riksdagsarbete, vilket jag absolut inte gör. Jag är väl mer åt det rödgröna hållet, men jag kommer från en blå familj, så jag vet inte.

När jag var 17 var man feminist om man lyssnade på indiepop, hade en tygpåse och prenumererade på en tidning som hette Darling. Nu är typ alla 17-åringar feminister?

– Ja, verkligen. Alla kollar nog mer konstigt på gruppen i skolan som inte är det. Det har ändrats väldigt mycket. Kommersiella mainstreampersoner har gjort det coolt. För några år sedan var det inte så, och det kanske fortfarande är annorlunda på högstadiet, men för äldre är det mer ovanligt att inte vara feminist.

”Du behöver väl inte vara feminist, du som är så söt?”

– Jag har faktiskt aldrig fått den. Och ingen jag jobbar med har kommit med den heller, de stöttar och backar mig. Men mamma kan vara orolig för alla elaka kommentarer jag får, det blir väl så om man är mamma, hon vill inte se 2 000 kommentarer som är hotfulla.

Med tanke på din utvecklingskurva känns det som att du kommer att lämna musiken efter en lång och framgångsrik karriär som 22-åring. Vad blir det då? Politik eller meditation på en kulle i Tibet?

– Jag vill verkligen inte sluta med musik. Kanske när jag är 35, eller i alla fall att jag drar mig undan lite. Nu har Beyoncé nått en nivå där hon inte behöver gå på alla galor, sen släpper hon ett album och så blir det ”bam”! Men som 22-åring har det precis börjat. Jag har ingen plan B. Det hade varit intressant att vara läkare, men jag har inte betygen och inte tiden att plugga upp dem heller.

Okej. Men alla popmusikteens som slår igenom brukar börja knarka, slåss med paparazzi, raka av sig håret eller spela in nakenvideor någon gång kring 25. Vad är troligast att du satsar på?

– Jag ska ju bli Beyoncé och hon har faktiskt inte gjort något av det. Hon har skött det hela ganska bra. Hon är nog den ultimata förebilden just därför. Rihanna har inte heller gjort det, förutom att hon röker lite gräs.

Du har precis allt för att bli en ny Rihanna, men det här att jag fick instruktioner att ringa upp dig via din mamma för intervjun, det känns inte så good girl gone bad?

– Nej, men jag vill inte ge ut mitt nummer till någon! Och jag är en nattuggla som gillar att sova på dagen, jag kan sova till tre på eftermiddagen. Man får inte ringa och väcka mig.

To all the guys saying ”my dick is too big for condoms” TAKE A SEAT

Ett foto publicerat av Zara Larsson (@zaralarsson)


Hur länge var ditt ben stumt efter att du trätt på det en kondom (och laddat upp bilden på Instagram så att internet gick sönder)?

– Det var inte så farligt. Det var tajt, men de är ganska stretchiga.

Du presenterade ditt sommarprat som ”mitt första Sommar i P1”. Hur många har du i dig?

– Det andra kommer kanske om några år och då är jag fortfarande ung. Kanske tre? Om jag orkar, jag vill skriva det själv och det är ganska mycket jobb.

Robyn var i princip den senaste tonårstalangen som slog igenom med buller och brak i Sverige för 20 år sedan. Hon mötte massor med motstånd av unga avundsjuka tjejer, du verkar mest få hat av killar i samma ålder. Är det en utveckling mot det bättre?

– Jag får mycket hellre hat från killar än tjejer, personligen. Fler blir feminister och ser patriarkala strukturer. Att tjejer hatade på Robyn var väl för att hon var populär och de jämförde sig med henne, och tjejer ska ju alltid jämföra sig med varandra för att få killars uppmärksamhet, det är ju ett klassiskt dilemma. Nu har man har fattat att ”vi ska stötta henne” i stället. Jag känner mycket systerskap.

Nästan alla angelägna artister var töntiga som unga och tog revansch som vuxna, har du en enda gång i ditt liv varit en tönt?

– Nej.

Hatar inte dina gamla kompisar dig för att du är så awesome?

– Nej, det är ingen som är bitter över att det går bra för mig, eller, you never know, det är inget jag ser i alla fall.

Hur är det att tjäna mer pengar än sina föräldrar innan man ens är myndig?

– Jag tänker inte på det, de går in i ett aktiebolag och sen får jag ta ut en veckopeng och ett studiebidrag. Sen, om jag verkligen vill åka nånstans eller köpa något, får jag ta ut mer, men mamma sköter det, för jag är ju bara 17. Jag hade spenderat på så mycket onödiga grejer annars, köpt skumpa för 50 lax på klubben. Men en najs bil och en fräsch lägenhet får det bli sen.

Är världen mest en bra eller mest en dålig plats?

– Jag skulle säga 50/50.

Om du vaknade upp som kille en dag, vad är det första du skulle göra?

– Jag hade hookat med någon, runkat obviously, såna grejer. Känt hur det känns att ha en killkropp, för jag hade väl fortfarande känt mig som en tjej då? Det hade varit intressant att relatera till transpersoner. Men jag hade nog gått runt och varit snubbig och känt hur det känns.

Allt du vill veta men inte vågat fråga om Zara Larsson

Namn: Zara Maria Larsson.

Född: 16 december 1997.

Familj: Pappa Anders, mamma Agnetha och systern Hanna.

Karriär: Syntes först i TV4:s Talang 2008 där hon vann finalen med My heart will go on och fick släppa låten som singel. Hon albumdebuterade med 1 2014 och hade den här sommarens mest spelade låt i Sverige med superhiten Lush life. Får mycket uppmärksamhet för sina feministiska inlägg i sociala medier och har en miljon följare på Instagram.

Aktuell: Med singeln Never forget you tillsammans med MNEK. Släpper sitt internationella debutalbum i vår.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.