10 bevis på att Japan är bäst på snacks

Det finns bara ett land i världen där man kan dricka sin egenblandade låtsasläsk ur en miniatyrtoalett.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-04-08 15:21  |  Lästid: 3 minuter

Alla som någonsin satt sin fot i soluppgångens land vet att utbudet av ät- och drickbara saker är överväldigande. Man skulle kunna (vilja) tillbringa veckor med att bara äta sig igenom den outsinliga mängden av mer eller mindre bisarra snacks som återfinns på japanska butikshyllor och i allehanda automater. Café sammanställer ett, i vanlig ordning, högst godtyckligt urval av 10 japanska snacks som inte hade haft en chans att ta sig in i Blåvitts sortiment.

Blåvitt – raka motsatsen till Japans snackskultur.

1. Ramen-Pringles

Den japanska nudelsoppan ramen är vida känd världen över. Och naturligtvis finns det Pringles-chips med ramensmak, närmare bestämt i smakerna Squid Yakisoba och Soy Chicken Ramen. Ramen-chipsen är emellertid en del av en kampanj för att fira Pringles japanska 30-årsjubileum och finns bara tillgängliga ett par månader.

2. Pringles-Ramen

Kärleksaffären mellan Pringles och ramen går givetvis åt båda hållen, varför man kan avnjuta sina nudlar med chipssmak.

3. Gulliga mini-chokladhamburgare

Allt (det mesta) blir mer aptitligt i små portioner, så också chokladhamburgarkakor.

4. Pocky

Kexpinnarna Pocky lanserades 1966 och har sedan dess varit ett av Japans mest populära snacks och har även exporterats till många andra länder. Pocky finns i hundratals smaker, varav Macha-te och pumpa är två av de mer ögonbrynshöjande.

5. Godistoaletten

Moko Moko Mokolet är en leksakstoalett i miniatyr från vilken man avnjuter läskedrycksliknande drycker, exempelvis en brunaktig en med colasmak. Bara i Japan.

6. Kit Kat i många smaker

Kit Kat finns över hela världen. Japan har dock tagit smaksättningen av chokladkakan ett steg längre. Här har över 300 smaker passerat revy sedan tidigt 2000-tal, däribland Sake, Misosoppa, Edamamebönor och ”European Cheese”.

7. Pepsi i många smaker

Precis som med Kit Kat har japanerna gått bananas vad gäller smaksättningar på Pepsi. Eller vad sägs om Pepsi White med yoghurtsmak, salt vattenmelonsmak, gurksmak eller adzukibönesmak?

8. Japanska Oreos i många smaker

Ja, det här med måååånga smaker är något av en röd tråd i den japanska snackskulturen. När det kommer till det populära amerikanska kexet Oreos finns det i Japan att köpa i exempelvis smakerna grönt te och Tiramisu.

9. Big Katsu

Big Katsu anspelar på ramenvariationen Tonkotso (fläskben) men i själva verket innehåller det här behändiga mellanmålet fisk.

10. Dars


Man skulle kunna hävda att Dars är Japans Marabou – alltså den allra folkligaste chokladen. Givetvis finns även denna i en mängd smaker, från standardvarianter som mjölkchoklad och vit choklad, till lite mer udda utföranden som fermenterat ris och bitter Setouchi-citron.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-04-08 15:21