Hoppa till innehåll

Bästa spelen som finns ute nu till Xbox Series X/S

Xvox Series X och Assassin's Creed Valhalla
Joakim Almén

Gå bärsärk med ditt vikingagäng i ”Assassin’s Creed Valhalla” och bränn gummi mot asfalt i 4K-upplösning i ”Forza Horizon 4” – här är de bästa spelen att köpa till nya Xbox Series X och S just nu.

Introduktionen av en ny konsolgeneration när både Microsoft och Sony i november släppt nya tv-spelsmaskiner och en pågående pandemi har gjort att trycket på Xbox Series X och dess billigare prestandabantade syskon Xbox Series S är högt. Precis som med Playstation 5 är det i nuläget omöjligt att få tag på en konsol i butik. Och vänder du dig till andrahandsmarknader som Blocket får du betala uppemot 3 000 kronor extra i jämförelse med butikspriset.

För dig som var förutseende nog och förhandsbokade ett exemplar av någon av Microsofts nya avlånga fyrhörningar kan du skatta dig lycklig att du just nu sitter på den här julens mest åtråvärda prylvaluta. Grattis. Men nu då? Du har din konsol, så vilka spel ska du nu lägga dina pengar och din karantänvärdefulla tid (nåja) på? Cafés Joakim Almén har ägnat novemberkvällar (och nätter) åt att sondera Xbox Series X/S-terrängen och kommit fram till att det finns en hel del spelgodis att konsumera under resterande delen av 2020 års hemmasittande dagar, kvällar och nätter.

1. Assassin’s Creed Valhalla

Det är bara att stämma in i recensionshyllningskören: Assassin’s Creed Valhalla är det bästa spelet hittills bland alla miljoner (nåja) titlar i Creed-serien. Ubisoft släppte för några år sedan sin fruktansvärt usla pengamjölkande strategi med att släppa en ny Assassin’s titel per år. Resultatet? Ett genomarbetat, ursnyggt äventyrsrollspel i vikingamiljö. Smygandet har tonats ner, precis som de luddiga och onödiga Abstergo-avbrotten. Välkommet. Men framförallt känns spelets huvud- och sidouppdrag inte fullt lika repetitiva som i tidigare installationer i Creed-serien. Assassin’s Creed Valhalla lånar friskt från spel som Red Dead Redempetion 2 och The Witcher 3, men de gör det med ett eget DNA och utan att bli en copycat. Plus också för att huvudkaraktären Eivor känns välskriven. Här har du 60-80 timmars kvalitetsstämplad karantänunderhållning.

2. Forza Horizon 4

Racing med fräsiga bilar i en öppen värld på brittiska landsbygden där du som förare ska göra dig ett namn inom branschen. Det är premissen för Forza Horizon 4, som visserligen kom redan 2018, men har här fått sig ett rejält grafiskt ansiktslyft till de nya krysslådorna. Du tävlar på banor, i minispel och tar dig igenom storydrivna uppdrag – exempelvis genom att agera stuntman. Plus för de dynamiska årstiderna som gör att vägarnas karaktär ständigt förändras, något som gör goda saker för realismen. Forza Horizon 4 är ett synnerligen trevligt arkadracingspel.

3. Yakuza: Like a Dragon

”Man går runt i en stad i Japan och snackar med olika karaktärer och slåss lite med folk ibland – som i Shenmue” beskrev en kompis den spretiga Yakuza-seriens senaste tillskott: Ett rollspel med lätt Shenmue-känsla, alltså. Shenmue var ju Sega Dreamcasts kanske bästa spel om du minns. Fajtingsystemet är av så kallat turbaserad karaktär, lex Final Fantasy-serien och klassikern Star Wars: Knights of the Old Republic. Varje karaktär kan ta sig an olika klasser, som att bli en croonande japansk Nick Cave-figur eller en gullig J-Pop-idol. Samtidigt som de, och du, alltså slåss med olika tillvägagångssätt. En okonventionell väg att gå, men det funkar förvånansvärt väl.

4. Gears 5

Microsofts Gears of War-serie behöver knappast en introduktion. Precis som många av Xbox Series X/S lanseringstitlar handlar det om en ”Optimized for”-konvertering. Och i Gears 5-fallet kommer det göra grafiska under, speciellt om du spelar multiplayer där du kan få upp till 120 bildrutor per sekund i 4K. I enspelarkampanjen är laddningstiderna i stort sett helt kapade. Sikta, ladda, skjut.

5. Ori and the Will of the Wisps

Ori-seriens två ledord: Stämningsfullt supermys. Ori and the Will of the Wisps är uppföljaren till Microsoft-succén Ori and the Blind Forest och är minst lika bra. Den metroidvainska 2D-sidscrollaren ser fantastisk ut på Xbox Series X/S och spelet funkar att köra i 120 fps om du har en kompatibel tv. Ett fantastiskt plattforms- och äventyrsspel för alla åldrar.

6. Call of Duty Black Ops: Cold War

Call of Duty Black Ops: Cold War är det sjätte spelet i Black Ops-serien och det sjuttonde(!) totalt i Call of Duty-serien. I Black Ops: Cold War är det Sovjet, Reagan och den paranoida kalla kriget-stämningen under 80-talet som agerar fond för single player-kampanjen. Som vanligt lyckas utvecklarna Treyarch väl med den cinematiska känslan – som spelare känns det som att är placerad mitt i ett påkostad actionrulle. Precis som i alla Call of Duty-spel finns det mängder av multiplayer- och onlinehåll att förädla ditt hemmasittarliv med. Ett måstespel om du vill testa next-gen-vingarna mot andra online.

7. Xbox Ultimate Game Pass

Återigen dags att damma av den uttjatade sägningen ”Som Netflix för…”. Ultimate Game Pass är som Netflix för tv-spel och är utan tvekan det bästa Microsoft gjorde under Xbox One-generationen. Ultimate Game Pass är inte ett spel – det är över 100. För mindre än 150 spänn i månaden ingår över 100 spel, där många av titlarna är av AAA-karaktär likt Star Wars: Jedi Fallen Order. Dessutom kan du spela spelen på multipla enheter och Xbox Live Gold, som krävs för att du ska kunna spela online mot vänner, ingår dessutom. Ett måste om du spelar mycket och inte har råd (vem har det?) att köpa ett spel för fullpris varje gång.

8. Tetris Effect: Connected

Världens genom tiderna bästa pusselspel har fått sig ett rejält lyft med strålande neonskimrande design och dynamisk musikläggning. Tetris Effect: Connected är next level Tetris med flera grovt beroendeframkallande multiplayer-lägen.

9. NBA 2K21

Madden NFL och NBA2K21 är i nuläget de enda sportfranchise-spelen som är anpassade till de nya generationerna och eftersom amerikansk fotboll generellt går bort (förlåt ni 0,0001 procent av den svenska befolkningen som bryr sig amerikansk fotboll) är därför årets spelupplaga av NBA ett måste om du vill uppleva ett sportspel i 4K och 120 bildrutor per sekund NU. Utöver bilduppdateringen har publiken förbättrats och animationerna är mer realistiska. Med blotta ögat kan det faktiskt ibland vara svårt att avgöra om det är en basketvideo från ESPN eller ett tv-spel vi har att göra med. Kika själv nedan.

10. Watch Dogs: Legion

Legion är det tredje spelet i Ubisofts populära Watch Dogs-serie. Legion erbjuder en framtidsdystopisk spelupplevelse med steampunk-känsla där du på ett The Girl With The Dragoon Tattoo-manér hackar dig till medborgerlig frihet och framgång i den hemliga hackergruppen DeadSec. Spelplatsen är ett vackert återgivet framtids-London, där staten kontrollerar allt och det är din uppgift att se till att makten förskjuts till befolkningen. Som ett V For Vendetta och Brave New World försatt i en öppen spelvärld med mängder av samlarföremål och sidouppdrag. Sämre kan man ha det.

… Och spelet du BÖR skaffa i december:

Cyberpunk 2077

The Witcher-utvecklarna CD Projekt Reds nästa spel släpps förvisso inte förrän 10 december (om nu allt går som planerat, spelet har skjutits upp tre gånger redan). Men eftersom det är ett av årets största spelsläpp är det väl värt att vänta ett par veckor extra efter att du inhandlat din nya konsol. ”Keanu Reeves-spelet” är ett actionrollspel i dystopisk ultra-futuristisk miljö och utlovar lång speltid i sann single player-rollspelsanda. Spelet har varit under utveckling i närmre åtta år och The Witcher möter Blade Runner har alla förutsättningar att kunna bli precis hur bra som helst.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.