Hoppa till innehåll

Café möter Charles Leclerc: ”Förarna är modigare nu”

Charles Leclerc fotograferad på Maranello i Italien och frilagd Charles Leclerc som i i förardepån under ett formel 1-lopp.
Joakim Almén

Ferrariföraren och formel 1-stjärnan om g-krafter, pianomusik och racingsimulatorer.

På lördag (2 mars) drar äntligen formel 1-säsongen 2024 igång när Bahrains Grand Prix är skådeplatsen för årets första race. För Ferraris vindsnabba monegask, 26-årige Charles Leclerc, blir det sjunde raka säsongen i rött.

Efter februaris stora F1-bomb, där sjufaldige mästaren och Mercedesföraren Lewis Hamilton under uppmärksammade former meddelade att han kommer att köra för Ferrari från säsongen 2025, är återigen det ikoniska italienska bilmärket världens kanske hetaste racingmärke. Trots att Red Bull med föraren Max Verstappen i spetsen dominerat de senaste årens resultatlistor.

Vad som kommer hända säsongen 2025 är fortfarande höljt i dunkel. Men klart är att Ferraris mest lysande förarstjärna säsongen 2024 heter Charles Leclerc.

Cafés utsände begav sig till Ferraris högkvarter beläget i den klassiska formel 1-orten Maranello utanför Modena i Italien för att snacka racing, mode och pianomusik med den mångfacetterade Ferraristjärnan.

Vi befinner oss på klassisk formel 1-mark i Maranello. Ditt andra hem?

”Absolut! Jag tillbringar mycket tid här och kommer hit för att äta ibland, det finns några riktigt bra restauranger här. Vi reser mycket men mellan loppen kommer vi alltid hit för att träna i simulatorn. Vi kan inte köra på den riktiga banan särskilt ofta eftersom vi bara får tre dagar i den riktiga bilen på oss innan loppen. Mellan säsongerna är vi också mycket på Maranello för att träna virtuellt, arbeta med nya projekt och göra oss redo för den nya säsongen.”

Charles Leclerc – inte helt olik den svenska skådespelaren Adam Lundgren – på den väldigt Ferrari-inredda restaurangen Cavallino i Maranello. Foto: Peroni

Hur känns förberedelserna inför säsongen?

”Spännande! Jag är supertaggad. Vi började utveckla den nya bilen redan för flera månader sedan, först i simulatorn och sedan de fysiska delarna. Jag såg den faktiskt igår, inte målad ännu, men den första modellen av den nya bilen. Redan där börjar man bli upphetsad. Sen kör man bilen för första gången i samband med lanseringen som sker nästa vecka (Ferraris nya F1-bil är nu avtäckt, reds anm). Naturligtvis finns det en hel del frågetecken. Vi har kört bilen virtuellt, men det återstår att se om det vi som vi har känt i den virtuella världen också funkar i verkligheten. Just nu är jag bara väldigt exalterad över att få prova den nya bilen på riktigt för första gången.”

Hur skiljer sig simuleringsupplevelsen från att köra bilen fysiskt?

”Med dagens teknik är det galet hur nära det går att komma. Ibland kan det finnas vissa felaktiga korrelationer, men under åren har vi försökt sudda ut gränserna och komma så nära verkligheten som möjligt. De har gjort ett fantastiskt jobb med den senaste bilen, så jag är säker på att det kommer att kännas väldigt likt det jag försökt göra i simulatorn.”

Leclercs bästa placering kom under säsongen 2022, då han slutade tvåa i mästerskapet. Säsongen 2024 siktar han på att utmana Red Bull och Max Verstappen om mästerskapet. Foto: Getty Images

Formel 1-säsongen 2024 drar snart igång. Vilka förhoppningar har du inför kommande säsongen?

”Att vinna mästerskapet. Det är det enda målet jag har, men såklart måste du sätta upp realistiska mål för dig själv. Vi i teamet är alltid optimistiska och vill alla vinna, men om man tittar på hur det slutade förra säsongen så hade Red Bull en stor fördel. Nu måste vi minska gapet.”

Kommer ni kunna minska gapet?

”Jag är bara nöjd när jag vinner – att komma tvåa är inte mitt mål. Vi kommer att försöka göra absolut allt för att nå vårt mål – och det är att utmana Red Bull om mästerskapet.”

Förutom all tid i racingbilen – hur tränar en F1-förare?

”F1 ses inte som en särskilt fysisk sport. Sporten har väldigt specifika muskler som du måste träna, särskilt nacken på grund av g-krafterna. Kroppen får ganska mycket stöd från sätena men inte huvudet. Lutar du dig mot nackstödet ser du inte vägen för det är så mycket vibrationer. Samtidigt måste du hålla huvudet rakt och det gör det väldigt fysiskt. Andningen är också viktig och mycket svår på grund av g-krafterna.”

Vilket lopp vinner du helst?

”Monacos GP. Vi tävlar på samma gata som jag brukade ta bussen till skolan ifrån när jag var yngre. Nu tar jag samma vägar lite snabbare i formel 1. Så ja, det är ett speciellt lopp för mig.”

Leclerc på hemmaplan i Monaco. Foto: Getty Images

Förutom att vara en av världens snabbaste racingförare är du också musiker, och har släppt några pianolåtar på streamingtjänster. Vilken musik lyssnar du själv helst på när du kör bil?

”Jag gillar all slags musik om jag ska vara ärlig, det finns inget jag ogillar. Vad jag lyssnar på beror på vilket humör jag är på.”

Vilken är din Ferrari-favorit från historien?

”F40 och 288 GTO är fantastiska, men om jag måste välja en blir det Ferrari 275 GTB.”

Ferrari 275 GTB – Leclercs favoritkärra. Foto: Getty Images

F1 och mode har med åren blivit alltmer sammanlänkat. Är det något du märker av?

”Jag älskar mode och märker mer och mer att förarna är modigare med hur de klär sig när jag kommer till racingbanan på torsdagar. Jag gillar verkligen att mode är ett sätt att uttrycka sig utan att prata. Sen lanserade Ferrari nyligen sitt modevarumärke som jag tycker är riktigt coolt. Vi har också några fler spännande projekt på gång som jag ser fram emot.”

Du skrev nyligen på ett nytt kontrakt med Ferrari. Berätta om beslutet.

”Jag har alltid varit ett fan av Ferrari och jag är oerhört stolt och glad över att få representera Ferrari över hela världen – det var ett enkelt beslut.”

Hur är din relation med din stallkamrat, Carlos Sainz, Jr.?

”Vi har en speciell relation. Vi är vänner utanför banan och delar många fina stunder. Vi tillbringar så mycket tid tillsammans. Jag träffar Carlos mer än min familj – för vi har 24 tävlingar om året så vi reser hela tiden tillsammans och har väldigt kul ihop.”

Stallkompisarna Charles Leclerc och Carlos Sainz, Jr. i samspråk med Adam Driver, som spelar Ferrarigrundaren Enzo Ferrari i filmen ”Ferrari”. Foto: Getty Images

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.