10 grymma TV-serier som lades ner i förtid

När det kommer till TV är konkurrensen mördande och många är de offer som ytterst oförtjänt fått stryka med. Här är tio serier som tog slut alldeles, alldeles för tidigt.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2023-05-01 11:33  |  Lästid: 3 minuter

1. Firefly

Denna science fiction-western lanserades av Joss Whedon samtidigt som han var högaktuell med både Buffy och Angel. Trots dessa succéer i bagaget behandlades Firefly minst sagt styvmoderligt. Avsnitt sändes i fel ordning, serien bytte dag och tid titt som tätt och det var generellt sett väldigt svårt att följa den, hur gärna man än ville. Lades ner efter bara en säsong, men fick upprättelse med långfilmen Serenity som fungerade som en epilog till Firefly.

Se den på: Disney +.

2. Twin Peaks

Hundra procent oefterhärmlig serie som avslutades med brutala cliffhangers 1991, men trots det blev den inte förlängd. Följdes upp av långfilmen Fire Walk with Me 1992, men därefter var det helt, oftattbart sorgligt tyst. Ända tills 2017.

Den tredje säsongen Twin Peaks - The Return delade fansen i två läger. De som älskade serien för det helt unika, kusliga historieberättande den introducerade i tv-mediet. Och de som kommer förstå det först om 20 år.

Se den på: Skyshowtime.

3. Jericho

I Jericho följde vi överlevarna efter en kärnvapenattack, men möjligen var publiken inte riktigt redo för postapokalyps 2006. Jericho lades ner efter bara en säsong, men efter en intensiv fankampanj som bland annat involverade att skicka flera ton nötter till CBS-kontoret, togs serien tillbaka på nåder för sju avsnitt. Intresset var dock deprimerande lågt. Fansen må ha varit väldigt högljudda, men dessvärre inte särskilt många till antalet.

Se den på: Ingenstans just nu.

4. Freaks and Geeks

I Sverige älskvärt nog döpt till Nollor och Nördar. Denna fantastiska high school-serie må ha varit kortlivad, men omtyckt som få. Dessutom lanserade den en mängd unga begåvningar, både framför och bakom kameran, som skulle komma att dominera filmbranschen i flera år. Det gör det såklart inte mindre hjärtkrossande att den bara fick en enda säsong.

Se den på: Ingenstans just nu.

5. Undeclared

Den andliga uppföljaren till Freaks and Geeks anlände 2001 i form av den roliga, charmiga collegekomedin Panik i Plugget. Femton avsnitt sändes innan den lades ner på grund av den deppiga anledningen "bristande intresse" - men ytterligare två finns faktiskt tilllgängliga på DVD-boxen.

Se den på: Ingenstans just nu.

6. Studio 60 on the Sunset Strip

Ett av Matthew Perrys många försök att ta karriären vidare från Vänner, som slogs på fingrarna av den betydligt mer framgångsrika 30 Rock - som även den utspelar sig bakom kulisserna på ett populärt sketchprogram. Trots att den hamnar i skuggan av sin konkurrent är Studio 60 dock väldigt underskattad.

Se den på: Ingenstans just nu.

7. Terminator: The Sarah Connor Chronicles

Det bästa som hänt Terminatorserien, näst efter Terminator 2. I denna två säsonger korta serie följer vi Sarah och John Connor på flykt från de ondskefulla lönnmördarna. Väldigt välgjord science fiction-serie med ett konstant högt tempo.

Se den på: Ingenstans just nu.

8. Happy Endings

Kanske den minst igenkända serien på listan är Happy Endings, som fick tre säsonger mellan 2011 och 2013. Men denna relationskomedi är väl värd en titt för alla som saknar Vänner.

Se den på: Ingenstans just nu.

9. Bored to Death

Otroligt rolig Wes Anderson-doftande deckare med Jason Schwartzman, Zach Galifianakis och Ted Danson. Fick tre fantastiska säsonger innan butiken stängdes.

Se den på: HBO Max.

10. Deadwood

På ett sätt är det lite underligt att Deadwood lades ner så tidigt. Alla kritiker älskade den påkostade westernskildringen och prestigefulla priser regnade över teamet. Problemet var dock att den inte drog in tillräckligt många tittare för att rättfärdiga sin väldigt höga budget och blev därför inte förlängd efter den tredje säsongen 2006. En tröst är dock filmen som släpptes 2019 på HBO till ett oerhört varmt mottagande.

Se den på: HBO Max.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-05-01 11:36