10 saker du inte visste om vår nya MMA-stjärna Khamzat Chimaev

På rekordkort tid har 26-åringen blivit hela MMA-världens stora snackis.

Jonas Fiskáare | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2020-09-11 09:54  |  Lästid: 4 minuter

Svensk MMA-sport är rejält på uppgång. Och det trots att det största affischnamnet, Alexander ”The Mauler” tackade för sig tidigare under året. Superstjärnan (som han ändå alltjämt får betecknas som) uttalade sig tidigt i juni i år att han ser ljust på framtiden för MMA-svenskarna och passade även på att nämna två intressanta namn som han tror det kommer snackas mycket om framöver. Dels Norge-baserade Jack ”The Joker” Hermansson, men kanske framförallt sommarens stora snackis inom kampsportsvärlden: Khamzat Chimaev.

26-åringen som kom till Sverige från ett krigshärjat Tjetjenien 2011, har efter debuten i MMA-sportens finrum UFC under den gångna sommaren gjort en riktig kometkarriär. Med två raka vinster inom loppet på en vecka, och med den förkrossade träffstatistiken 192-2 i egen favör, har han hyllats vitt och brett av flera tunga namn inom sporten. I skrivande stund befinner sig Chimaev i Las Vegas där han förbereder sig för sin tredje fight i UFC-oktogonen mot den rutinerade amerikanen Gerald Meerschaert den 19 september. Men trots att matchen ännu inte ägt rum, har det redan annonserats att Chimaev planerar att gå ytterligare en fight inom kort, den här gången mot ett ännu tyngre namn, nämligen världssjuan Demian Maia. Något som retat upp amerikanen rejält, då han menar att det är respektlöst av både Chimaev och UFC att ta ut segern i förväg.

Och trots den korta tiden i kampsportens finrum, har det nya stjärnskottet gång på gång skapat nya rubriker efter flera kontroverser. Här är 10 fakta som kan vara värd att ha koll på om Sveries nya MMA-stjärna Khamzat Chimaev.

1. Brottningsklubben blev hans andra hem

Att vi människor präglas av de miljöer vi växer upp i är en väl beprövad tes inom psykologiforskningen. Och för Khamzat Chimaevs del var kampsporten en självklar del av livet redan från start. Sprungen ur en ”brottarfamilj” med både pappa, farbror och bror som aktiva utövare, och den lokala brottningsklubben tvärs över gatan, var det självklart att det var på brottningsklubben han skulle hänga under sin uppväxt.

2. Han gick sin första match som 5-åring

I en intervju i Fighterpodden berättar Khamzat att han redan som 4-åring följde med sin äldre bror till den lokala brottningsklubben. Och året därpå gick han sina första matcher. Och även om att motståndarna vägde hela fem kilo mer än Khamzat (vilket i sammanhanget är en väsentlig fördel då Khamzat vägde ynka 18 kg) sopade han mattan med dem.

3. Från några hundra följare på Instagram till hundratusentals på rekordkort tid

Framgångarna för Chimaev i fighting-buren har även gett avkall på sociala medier. Innan han slog igenom hade han några hundra följare på Instagram jämfört med dagens siffra som uppmäter fler än 462 000! Än har han dock en bit kvar till UFC-mästaren i lättvikt, ryssen Khabib Nurmagomedov som har hela 21,4 miljoner Instagram-följare.

UFC-mästaren i lättvikt, Khabib Nurmagomedov, är fortfarande hetast, både i buren och på sociala medier. (Foto: Getty)

4. Han beskriver sig själv som en ”street fighter”

Khamzat introducerades till MMA-sporten först efter att han flyttade till Sverige. Men han var inte helt främmande för varken sparkar och knytnävsslag. I samma intervju som refereras till ovan berättar Khamzat om gatuvåldet som var en naturlig del av vardagen i det krigshärjade hemlandet Tjetjenien.

5. Khamzat har aldrig gått en hel match

Även om han beskrivs som ett stjärnskott och har seglat upp som UFC-bossen Dana Whites kelgris, är Khamzat fortfarande väldigt orutinerad i sammanhanget med ynka åtta proffsmatcher på meritlistan. Lägg därtill att han aldrig deltagit i en match som gått hela matchklockan ut. Förklaringen? Han har knockat samtliga motståndare innan de ens hunnit så långt.

6. Första vinsten kom i ”fel” viktklass

Även om Chimaev själv tillhör weltervikt-klassen (77 kg) gick han faktisk sin första UFC-fight i mellanvikt, alltså 84 kg-klassen. Dessutom mot en rutinerad motståndare i form av walesaren John Phillips som hade hela 32 matcher på kontot innan fighten. Men det stoppade inte Khamzat från att ta en förkrossande seger, där han noterades för hela 124 träffar medan Phillips endast mäktade med två träffar.

7. När vi ändå är inne på det här med antal slag…

Så stod det 26-åriga stjärnskottet för en ännu mer imponerande insats i sin andra match, en vecka efter debuten i UFC-buren. Under de 3,06 minuter som fighten pågick lyckades han mata in 68 fullträffar på sin motståndare, samtidigt som denne inte noterades för en enda.

8. Smeknamnet har inget att göra med rödbetssoppa

Med tanke på uppväxten i delrepubliken Tjetjenien beläget i sydvästra Ryssland är det nog många som undrat över varför Khamzat kallas för ”Borz”. Är det på grund av att han slevar i sig orimliga mängder av den ryska rödbetssoppan Borsjtj innan han går upp i ringen? Svaret är nej, även om han medger att hans mor lagar en mycket god variant av den välkända ryska husmansklassikern. Istället är det enkla svaret att ”Borz” översätts till ”Vargen”.

9. Han har golvat självaste ”The Mauler”

Trots den senaste tidens framgångar för svenska fighters är alltjämt den numer pensionerade Alexander ”The Mauler” Gustafsson den starkaste lysande svenska stjärnan på MMA-himlen. Men Chimaev visar trots sin underlägsenhet (både storleksmässigt och i rutin) ingen överdriven respekt mot sin läromästare. Se bara klippet nedan, när ”The Mauler” faller tungt ner till golvet efter en välriktad spark från Chimaev under ett sparringpass.

10. Han flög till Irland för att slå megakändisen på käften

Chimaev har stått för flera kontroverser sen han gjorde entré på MMA-scenen. Efter sommarens succé har han de senaste månader utmanat flera kända fighters, bland annat UFC-sportens egen bad boy (och dubbelmästare), Conor ”The Notorious” McGregor. Men relationen till den irländska megakändisen (även utanför MMA-kretsar) är inte oproblematisk. Under 2018 ska Chimaev ha blivit så upprörd då McGregor talat illa om lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov, att han bokade en flygbiljett till Irland – för att sänka McGregor. Han kom dock aldrig så långt, utan stoppades av irländsk polis på flygplatsen. Sedan dess har relationen dem emellan varit frostig, ofta i hånfulla ordalag (se nedan).

View this post on Instagram

@thenotoriousmma 🐔🤫

A post shared by Khamzat Chimaev (@khamzat_chimaev) on


 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-09-11 11:12