10 vett- och etikettregler alla med en mobil borde följa

Ljudnivån på din mobil och dina samtal är enerverande för din omgivning så kan vi bara enas kring några saker när det gäller att använda mobilen bland folk? Ok. Bra. Tack.

Joel Linde  |  Publicerad 2016-02-22 14:09  |  Lästid: 2 minuter

1. Stäng av knappljudet

I historieböckerna kommer de håna oss för att vi lät telefonen ge ifrån sig ljud varje gång vi tryckte på den. Den är som ett barn som precis har lärt sig prata och därför alltid gör det, utan någon direkt anledning. Stäng av knappljudet och bidra till fred på jorden. Tack.

2. Blotta dig inte offentligt

Du skulle inte gå fram till främmande människor på bussen och prata högt om privata saker, så varför göra det med en telefon mot kinden? Tyvärr hörs det precis lika mycket för alla andra ändå, och de gör nog hellre något annat.

3. Hur du undviker telefontango

Har du någon gång fastnat i en telefontango? Alltså när du pratar med någon, samtalet bryts, och så börjar ni ringa upp varandra samtidigt så att det tutar upptaget? Vi har en enkel lösning för det problemet: Den som först ringde upp får också ringa tillbaka om samtalet bryts. Så, vi spikar det så blir alla glada!

den-som-ringde-ringer-upp

4. Tänk, ring, tala

På tal om ansvar som uppringare. Om du ringer någon förväntas du också driva på samtalet. Säg inte bara hej och förvänta dig att den som svarar ska gå loss. Det är lätt att låta otrevlig om man måste fråga "ville du något?".

5. Stäng av ljudet på mobilspelet

Alltså, nej. Det spelar ingen roll om det är roligare så, om ditt barn gillar det eller vad det nu kan vara: Det kommer alltid vara totalt respektlöst att utsätta sin omgivning för tjut, smällar och plingande om de inte ens får vara med och spela.

6. Var ingen mobilzombie

Detta har blivit ett så stort problem att det till och med har skapats varningsskyltar för mobilzombies. Extra problematiskt blir det när en mobilzombie ska gå i trappor och långsamt trevar med fötterna för att hitta trappstegen. Risken för flaskhals är då överhängande.

Ny skylt varnar för mobilzombies! Ping @liikenneturva @lvmfi @trafi_finland 🙂 #guerilla https://t.co/Bz7C3Hqt0p pic.twitter.com/y6fbnkluml

— Marcus Westermark (@CallMarcus) 19 november 2015

7. Var inte rädd för nummer du inte känner igen

Rädslan över att svara på samtal från nummer man inte har sparade känns lite som en sån där gammal skröna man berättade för barnen i det gamla bondesamhället för att skrämma dem till att inte gå vilse i skogen. Det är faktiskt inte helt ovanligt att någon kollega (vars nummer du inte har sparat) ringer för att fråga något, att en vän blivit av med mobilen och har nytt nummer eller att en potentiell arbetsgivare hör av sig. Vad är det värsta som kan hända om du svarar? Och nej, du kan inte bli blåst på massa pengar.

8. Var inte formell med vänner

Alla vet att det syns vem det är som ringer. Därför blir det aningen märkligt att presentera sig formellt när en vän ringer. Lite som att skaka hand med utsträckt arm med sin bästa vän.

9. Sluta inte använda hjärnan

Bara för att det går att ringa till varandra hur mycket som helst betyder det inte att man MÅSTE göra det. Det fungerar fortfarande att bestämma något första gången man pratar med varandra utan att behöva ringa fem gånger för att samla ledtrådar om hur om var man ska mötas (till exempel).

10. Glöm mobilen (för en stund) när du är med någon

Borde det inte egentligen vara självklart, att inte ignorera sitt sällskap för att plocka upp mobilen och göra något annat? Vi slår i alla fall gärna ett slag för att lägga mobilen åt sidan och visa att den du är med inte är mindre intressant än din mobil.

Läs även: Har du svårt att släppa mobilen? Då kanske du lider av fomo

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-30 18:40