Hoppa till innehåll

11 anledningar till att årets Premier League-säsong blir den bästa hittills

Emil Persson

Nu är det äntligen dags för årets upplaga av Premier League. Det kommer bli den bästa säsongen någonsin. Vi lovar, kolla bara! *  * * 1. Louis Van Gaals flamlengelska http://www.youtube.com/watch?v=flg17fN2Mho Nu har han haft ett år på sig att förädla sin kaosiga, konstpausiga mix av brittiska, holländska och bara allmänt gutturala, tja, läten. Det är … Continued

topp

Nu är det äntligen dags för årets upplaga av Premier League. Det kommer bli den bästa säsongen någonsin. Vi lovar, kolla bara!

*  * *

1. Louis Van Gaals flamlengelska

http://www.youtube.com/watch?v=flg17fN2Mho

Nu har han haft ett år på sig att förädla sin kaosiga, konstpausiga mix av brittiska, holländska och bara allmänt gutturala, tja, läten. Det är som att man själv får sympatiandnöd framför rutan när det uppstår vakuum i Van Gaals ståtliga hals och det engelska ordet bara… inte… vill… komma… ut. Det blir aldrig tråkigt med LVG.

2. Bournemouth

bournemouth

För bara sex år sedan höll klubben både på att ramla ur League Two – fjärdedivisionen – och stod på ruinens brant. Nu är de uppe i Premier League för första gången någonsin. Mycket credit har, rättmätigt, tillskrivits tränaren Eddie Howe och hans sprudlande fotbollsfilosofi. Nu får Howe chansen att visa hela världen the Bournemouth identity.

3. Svensktillskotten

martin

Den svenska representationen i Premier League har länge varit en sorglig historia med Sebastian Larsson och Jonas ”J–Ol” Olsson som de enda två konstanta inslagen. Inför 2015/16 har emellertid både Martin Olssons Norwich och Joel Ekstrands Watford tagit steget upp till högstaligan – samtidigt som Swansea värvat in målvakten Kristoffer Nordfeldt. Rule, blågult – blågult rule the waves.

4. En tätare toppstrid

chelsea

Förra året seglade Chelsea i väg och kunde tillbringa hela andra halvan av säsongen i Edens lustgård som (i praktiken) klara ligamästare. Men medan Mourinho står kvar med ett närmast identiskt lagbygge har toppkonkurrenterna förstärkt med namn som Bastian Schweinsteiger, Petr Cech, Memphis Depay och Raheem Sterling – hittills. Allt tyder på att vägen till pokalen blir rejält mycket snårigare i år.

5. Lördagsmyset i Viasat

ola

Det är ingen hemlighet att den optimala studiouppsättningen i Viasat utgörs av ankaret Ola Wenström samt experterna Erik Niva och Bosse Petersson; Wenström med sin glänsande CNN-nuna, Niva som samisk sanningssägare och Bosse Petersson, sportande rikets grövsta raktvattenaura, som bara sitter och sprider gubbig värme i lokalen likt ett slags myswunderbaum. En bakfyllepizza på det och helgen är räddad.

6. Carragher & Neville

http://www.youtube.com/watch?v=eiU6Pa43-vE

Svensk studioexpertis i all ära: inga kommer i närheten av gamla ärkerivalerna Jamie Carragher och Gary Neville – oavsett om det gäller taktisk kunskap, pedagogisk presentation eller inbördes proffsgliringar – som varje vecka briljerar i programmet Monday night football på Sky.

7. Raheem Sterling

sterling

Säga vad man vill om Sterling – ett erbjudande många ilskna Liverpoolfans valt att nappa på – men det kräver så kallade balls att bära upp hans attityd. 21-åringen tar ingen som helst skit, går sin egen väg, bryr sig inte ett skvatt om vad folk tycker. Nu är det dags för 640-miljonersmannen att visa vad han kan på den allra största scenen, kompad av Manchester Citys världsstjärnor. (Och även om karriären inte skulle explodera på det sätt många förutspått kommer vi alltid att ha Anfieldåterkomsten den 1 mars.)

8. ”Stokelona”

stoke

Länge var talesättet ”a cold, rainy night in Stoke” ett exempel på hur jämn Premier League är, hur svårt det är även för topplagen att bryta ner de brittiska brunkargängen på tabellens nedre halva. De senaste säsongerna har Stoke dock lagt om sin filosofi från ”långa bollar på Crouch” och börjat plocka in Barcelonafostrade talanger som Ibrahim Affelay, Moha El Ouriachi, Marc Muniesa och Bojan Krkic. Det ska bli spännande att se hur långt La Masia-fieringen av föreningen kan gå. Man är faktiskt – vänta på det – stoked.

9. Wenger vs Mourinho

wenger

Först kallade Mourinho sin franske kollega för ”specialist in failure”, sedan hamnade de två vuxna männen nästan i handgemäng nere vid sidlinjen förra säsongen. Och även om Wenger slutligen, efter 13 försök, besegrade sin bittre rival i Community Shield-mötet häromveckan har den inbördes klubbrivaliteten aldrig varit större än nu. Inför 2015/16-säsongens sammandrabbningar bör alla på läktarna förses med Petr Chech-hjälmar som en precaution.

10. Phil Jones ansiktsuttryck

phil

Om det nu är så att Stoke håller på att tappa sin identitet kan man lita på att Phil Jones – som nu går in i säsongen skadefri – ansiktsuttryck är det mest brittiska vi har vid sidan av kronjuvelerna, Wonderwall och bristfälligt pigment.

11. Captain Fantastics comeback

gerrard

Steven Gerrard hann knappt avisera sitt avsked förrän frågorna kring huruvida han kunde tänka sig att bli tillbakalånad under MLS-säsongens vinteruppehåll började hagla in. Och nog kan man se det hända ändå, come January, när Liverpool står där med skador på Jordan Henderson och Emre Can, en pressad Brendan Rodgers och sex poäng upp till Champions League-plats. Det är fullt rimligt att våga drömma om ett sista extranummer för Stevie Wonder.

* * *

Läs också!

dude-430x334

Han gjorde en Ironman varje dag – i 50 dagar

tonarsfyllor-start

19 rusdrycker från tonåren som du måste ha vuxit ifrån nu

ernst9-650x433

11 flummiga citat av Ernst Kirchsteiger som får oss att älska honom ännu mer

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.