Hoppa till innehåll

11 anledningar till att Posa är Sveriges nya favoritperson

Sofia Börjesson

Han har en trebent katt och vann sitt sista SM-guld som 64-åring. Mästarnas mästare-aktuella isracingföraren Per-Olof ”Posa” Serenius är svenska folkets nya favoritperson.

Foto: SVT

Hittills har inte Per-Olof Posa Serenius övertygat oss om att han nödvändigtvis kommer att vinna Mästarnas Mästare – insatsen på tävlingarna har inte placerat honom på övre halvan av tabellen så att säga. Men som han själv sa i programmet:

– Det tog ju 20 år för mig att ta det där VM-guldet, så jag är väl kanske lite trög i starten.

Men hur det än må gå för Posa har han åtminstone vunnit svenska folkets hjärtan. Så här vann han.

Därför är Posa är Sveriges nya favoritperson:

1. ”Inte så noga”-auran

Uppvärmning är ingenting som Posa har jobbat jättemycket med under sin karriär. I ett matchreferat från Aftonbladet, 2008, kan man läsa följande:

”Med tjugo sekunder till start har Posa inte värmt upp. Dräkten han köpte i fjol har hål i benet och rumpan, vänsterfoten blöder. Han lyfter upp benet mot sadeln för att stretcha låret, varvar motorn och ger sig iväg. Ett ögonblick senare har han spöat världens bäste förare, den 38 år yngre ryssen Dmitri Khomitsevich.”

2. Mamma-kärleken

Inte ett öga var torrt när man fick se Posa åka direkt hem till mamma Karin efter att ha tagit det första efterlängtade VM-guldet, 20 år in i karriären.

– Hon betydde väldigt mycket. Hon gick bort 2003, säger Posa i programmet.

Posa hade svårt att hålla tårarna tillbaka när hans mamma Karin dök upp i rutan. Foto: SVT

3. Posas Pack

Mycket talar för att ”Posas Pack” är den snabbast växande supporterklubben för en penionerad sportutövare i Sverige just nu. Innan Mästarnas mästare drog igång fanns 600 starka medlemmar – och efter två avsnitt var de uppe i 1000. Hans hängivna fans har år efter år följt honom till isande kyla i Ryssland för att stötta på plats. Det är kärlek.

4. Tog SM-guld som 64-åring

Hade det varit någon annan än Posa hade det förmodligen känts riktigt jobbigt att förlora ett mästerskap mot en 64-åring.

5. Har fler än 100 stygn

Posa uppskattar själv att han har sytt omkring 100 stygn till följd av vurpor under isracingen. En härdad, men inte sargad, man.

Foto: SVT

6. Trebenta katten Bamse

I Mästarnas mästares första avsnitt varnar HeatoN rumskompisen Posa för att han snarkar, varpå Posa säger: ”Jag har en katt som snarkar lite grann. Bamse. En trebent katt. En hund bet av han benet.”

7. Uttrycket: ”Det går åt arsle”

I första avsnittet kommenterar han det faktum att han är den äldsta deltagaren som någonsin varit med i programmet med: ”Då har jag något att skylla på om det går åt arsle.”

8. Ödmjukheten

Vid 47 års ålder tog äntligen Posa sitt första VM-guld, och det blev inte det sista. Posa är som ett årgångsvin. Ett väldigt ödmjukt årgångsvin.

”Jag var kanske tröglärd.” Foto: SVT

9. Deltagit i 32 VM-finaler – i rad

Det är inte många som kan skryta med en lika lång karriär som Posa Serenius, och han har dessutom tagit sig till VM-final 32 år på raken.

10. Tog VM-guld som 54-åring

Posa har sagt att han ska sluta fler gånger än Zlatan har pratat om sig själv i tredje person. Ändå fortsatte han och körde sin sista match först 2017, 69 år gammal.

Mamma Karin hade gärna sett att Posa slutade redan efter första VM-guldet. Då svarade han så här. Foto: SVT

11. Jobbade parallellt

Posa var brandman i Gävle fram till sin pension 2015. Isracing är nämligen ingenting man tjänar storkovan på. Han uttryckte det bäst själv efter en VM-match 2008:

– Jag tjänar sextusen i dag. Men då ska du dra bort tre hotellnätter för tre personer, mat och utebliven lön. Vad slutar det på?

Apropå sportsliga bragder: Sven Thorgren vann just sitt fjärde X Games med sin bräda. Läs artikeln och se klippet här!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.