Hoppa till innehåll

11 träningstyper du stör dig på varje gång du är på gymmet

Mikaela Råberg

Oavsett var i landet du tränar har du garanterat stött på någon av följande gymtyper – de finns nämligen överallt.

I ett hörn frustar och skriker någon ut något ohörbart, i ett annat åker en skivstång i marken och bakom dig ljuder slutaren från mobilkameran samtidigt som löpbanden går på högvarv. Gymmen i januari är ofta löjligt fullpackat och det är där, bland maskinerna och frivikterna, som vi hittar våra mest kända gymtyper.

1. Like-jägaren

Finns det inte på Instagram har det aldrig hänt, resonerar Like-jägaren och ser till att ta mängder av bilder, både med selfiekameran och framför gymspegeln. Spegeln i omklädningsrummet går också bra, likaså toalettspegeln. Huvudsaken är att det syns att man är på gymmet, har träningskläder på sig och att bilderna genererar många likes.

2. Skrikaren

Låter det jobbigt och tungt så är det också jobbigt och tungt. Åtminstone är det så Skrikaren resonerar. Oavsett vikt, om det är i benpressmaskinen eller med en hantel i handen, ser hen till att pusta högt, stöna högre och vråla högst.

3. Discotränaren

Kroppens mindre muskler och underkropp får sällan Discotränarens uppmärksamhet och bänkpress och bicepscurls hör till favoritövningarna. För Discotränaren är omkretsen kring överarmar och bröstkorg det viktigaste, funktionalitet och proportioner kommer i andra hand. Ett vanligt pass består oftast av några snabba pumpningar med vikt varvat med att beundra sig i spegeln.

4. Konditionsslaven

Konditionsslaven är livrädd för muskler och kan tillbringa flera timmar på löpbandet/crosstrainern/spinningcykeln. Är alla maskiner upptagna har Konditionsslaven inga problem att vänta och köa, för hen skulle nämligen aldrig få för sig att testa något annat på gymmet. Allra minst något som har med vikter att göra.

5. Raggaren

Att träna och få resultat är sekundärt för Raggaren, som i första hand går på gymmet för att få napp. Ofta är Raggaren pigg på att ge tips och råd till sina medmotionärer och tar inte sällan ögonkontakt genom speglarna. Känner du en brännande känsla i ryggen nästa gång du utför dina reps är det troligtvis bara Raggaren som försöker fånga din uppmärksamhet.

6. Perfektionisten

Förberedelserna i omklädningsrummet är en minst lika viktig del som själva passet för Perfektionisten. Det gäller att håret ligger som det ska, att alla prislappar är borttagna från de sprillans nya och supertrendig träningskläderna och att allt matchar. Ute i gymmet är huvudsaken att se bra ut och ha ett lätt nonchalant ansiktsuttryck vid utförandet av diverse övningar.

7. Nybörjaren

Nybörjaren vill varken ta plats eller uppmärksammas och kan vid första anblick verka aningen tafatt. Helst vill hen bara smyga in på gymmet obemärkt, göra sina övningar utan att störa någon och sedan smyga hem igen. Nybörjaren hittas lite varstans i gymmet; i gruppträningssalen, i styrkemaskinen, bland hantlarna eller på löpbandet – ja, där det finns en ledig plats helt enkelt. Med störst sannolikhet i något hörn.

8. Egoisten

Egoisten älskar träningsredskap och använder gärna gymmets alla prylar till sitt förfogande, likaså majoriteten av gymmets yta. Om någon vågar sig på att fråga Egoisten om hen får stå bredvid eller låna en av medicinbollarna, hantlarna eller viktskivorna svarar Egoisten ofta med ett bestämt nej.

9. Crossfitutövaren

I ett moln av magnesium hittar vi crossfitutövaren, ofta iklädd tuffa Reebok-kläder och inte sällan knästrumpor. Inte nog med att hen manövrerar skivstången på alla möjliga tänkbara (och otänkbara) sätt hänger Crossfitutövaren i romerska ringar, står på huvudet och går på händerna också. Ofta helt obehindrat och ibland en aning skrytsamt.

10. Muskelbyggaren

Muskelbyggaren sätter aldrig sin fot utanför ytan för de riktigt tunga vikterna. Att få se Muskelbyggaren i stretchsalen skulle aldrig hända och lika osannolikt skulle det vara att hitta hen i gruppträningssalen. Muskelbyggaren har antagligen lagt många år på att forma sin fysik och vill därför gärna visa den – med hjälp av urringade linnen i sliten look och tunna mjukisbyxor.

11. Lallaren

En gång i tiden var Lallaren nybörjare, men inte längre. Dock är hens kunskaper fortfarande något begränsade när det kommer till vad man kan göra på gymmet och hen lallar mest bara omkring med en världsvan uppsyn. Lallaren är bekväm, tar sällan ut sig och har ofta ganska mycket energi kvar efter passet – och hen glömmer aldrig att checka in på gymmet på Facebook.

Gillade du den här artikeln? Följ oss på Facebook…

…eller läs någon av de här artiklarna:

4 vanliga övningar vi ofta gör fel på gymet – så här tränar du rätt >

13 typer du garanterat stör dig på i kollektivtrafiken >

15 situationer vi som just börjat träna råkar ut för >

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.