Annons
Annons

baruppe

Du är redo för en helkväll med polarna och ni funderar på om ni ska dra till puben eller nattklubben. Det hela börjar som en lugn och sansad diskussion men avslutas i ett hetsigt tjafs eftersom alla vill ha ut olika saker av kvällen. Här är några tips som kan rädda vänskapen och förklarar varför ni inte ens borde dividera om vart ni ska gå. 

Annons

Foto: Sam Howzit.

* * *

1. Avståndet

De flesta har betydligt enklare att ta sig från sitt boende till en pub än en nattklubb (hur många bor på Stureplan, REALLY) och hur många gångar har inte feststämningen försvunnit i tunnelbanan eller bussen på vägen dit. Undvik detta och gå till närmaste servering så blir alla nöjda. De som vill dansa kan stanna kvar hemma och svänga på höfterna.

Gilla Cafe.se på Facebook

 

2. Dresscoden

Vissa kvällar orkar man inte bara klä upp sig utan vill gå ut i sina mjukisbyxor och bara hänga. Okej, du kanske har något finare på dig men du behöver inte vara lika välklädd på krogen som på nattklubben. På ditt lokala hak kan du ha på dig en sliten t-shirt med matfläckar eller dina träningsbyxor som egentligen är för tajta och korta för att ha i offentliga sammanhang. På krogen får du vara ditt eget avslappnade och lata klädjag.

 

3. Kön för att komma in

Du längtar efter att komma in på nattklubben och visa dina skönaste moves, men så blir det inte utan du stannar till när du ser alla människor som står utanför. Först tror du att Zlatan Ibrahimovic sitter och signerar nya modellen av iPhone som släppts nyligen eftersom kön ringlar långt ned för gatan. Du har inget annat val än att ställa dig längst bak och tankarna går till den andra ölen som du skulle dricka nu om ni gått till krogen. Men vem tycker inte om att frysa arslet av sig i en kvart för att komma in på en nattklubb…

 

4. Inträdet

Efter du stått i kö alldeles för länge kommer du fram till en vakt som noga kollar igenom ditt leg och är full på sin egen makt. Efter att ha klarat CIA-förhöret och får komma in på nattklubben slås du av nästa hårda slag. Du måste betala en summa för att komma in och känner hur pengarna kunnat gå till något annat istället, till exempel dricka på krogen.

 

5. Trängseln

När du väl har kommit in på nattklubben vill du nästan gå direkt när du ser hur mycket folk det är där inne. Men har du väl stått i kö så kan man ju inte gå. Hela nattklubben verkar vara ett dansgolv i krig och du får nästan slåss för att ta dig fram.

 

6. Svårt att beställa 

När du väl tagit dig in på nattklubben börjar nästa utmaning – kampen om att få beställa. Det är fullt tryck vid baren och alla ska ha något att dricka. På krogen är det lugnare och du kan beställa mycket enklare. Vissa ställen kommer till och med till ditt bord.

 

7. Du känner bartendern

Om du ofta går till samma krog så lär du och bartendern känna varandra efter ett tag och det är alltid trevligt. Det kan leda till lite trevlig särbehandling och personen bakom baren kan vara mycket mer än bara hen som ger dig alkohol. Bartendern kan vara en riktig skön figur som du tycker om att prata med.

 

8. Ståplats 

När du väl har lyckats beställa och fått din dricka på nattklubben vill du bara sätta sig ned och prata lite med dina vänner. Men det finns alldeles för få sittplatser och de som finns är såklart upptagna. Du och ditt kompisgäng blir tvungna att stå upp och försöka föra en konversation. På krogen hade ni fått sköna stolar med extra vaddering som värmer upp rumpan.

 

9. Den välriktade armbågen

När ni väl står där och har fått igång samtalet någorlunda så kommer alltid en välriktad armbåge eller spark som gör att du spiller ut halva ölen och får riktigt ont. Om det hade varit en fotbollsmatch hade motståndaren blivit utvisad direkt men på en nattklubb är det bara en av flera skador du får räkna med. Gå istället till krogen där det är mycket lättare att hitta någon lugn och skön plats att sitta på.

 

10. Ljudvolymen

På krogen kan du faktiskt höra vad dina kompisar säger och föra en konversation med fler än två ord i varje mening.

 

11. Musiken

På krogen har troligen någon bartender kopplat sin iPhone till högtalarsystemet och satt igång någon skön spellista. Det lyssnar du mycket hellre på än en DJ som pumpar de senaste techno/dance-dängorna på högsta volym.

 

12. Hemgången

När den lyckade kvällen på krogen är klar och ni är redo för att röra er hemåt tar du bara din jacka och går iväg. På nattklubben får du vänta ett tag vid garderoben för att få dina ytterkläder och du känner hur humöret sjunker.

 

13. Avståndet

Återigen avståndet som visar varför du ska välja din lokala krog som ligger nära. Det kommer att kännas så skönt att snabbt och enkelt kunna glida hem gåendes istället för att behöva hamna i fel taxi eller behöva kolla SL:s app för att försöka tajma tunnelbanan och sedan stressa iväg för att om du missar denna så går nästa tåg om en halvtimme.

 

Tobias Skagerström

Annons

Dela (187)
TweetaLaddar