Hoppa till innehåll

13 bilder från världens farligaste land som hela världen borde se

Markus Thunberg

17-åriga Jeferson Alexander Amador Sanchez (bilden till höger ovan) blev ett av Honduras kokainkrigs offer när han mördades. Han sköts ihjäl i en källare den 31 maj 2014 –  framför ögonen på militärpolisen. Hans död är vardag i våldets huvudstad Tegucigalpa men Jefersons mamma Lourdes är otröstlig när Cafés Magda Gad och Niclas Hammarström möter henne. Det … Continued

murder32

17-åriga Jeferson Alexander Amador Sanchez (bilden till höger ovan) blev ett av Honduras kokainkrigs offer när han mördades. Han sköts ihjäl i en källare den 31 maj 2014 –  framför ögonen på militärpolisen. Hans död är vardag i våldets huvudstad Tegucigalpa men Jefersons mamma Lourdes är otröstlig när Cafés Magda Gad och Niclas Hammarström möter henne. Det är först på begravningen anledningen till att han dödats kommer fram. 

Här är 13  bilder från världens farligaste land som hela världen borde se. Vill du läsa hela reportaget – klicka här.

* * *

1. Det här är en av alla brottsplatser i Honduras

crime20

7171 personer dödades i Honduras under 2012. I Sverige, som har en jämförbar folkmängd, dödades 68 personer under samma tid. På bilden undersöker 26-åriga polis-teknikern Seylin Hernandez Garcia ett dubbelmord. De två männen sköts när de festade i en kompis hus.

2. 17-årige Jeferson är en av alla som mördats

nyyya

2005 sköt antalet mord i höjden, det var samma år som kokainsmugglingen sköt i höjden. Bilden till vänster visar när Jeferson skrevs in klockan 15.00 i liggaren på bårhuset. Det är inte många timmar mellan de olika namnen.

3. Barn får se när en av alla mördade bärs iväg

crime25

Honduras har 8,6 miljoner invånare. I Honduras huvudstad Tegucigalpa hittas kroppar varje dag. Barn samlas och tittar på mördade och det anses normalt.

4. Jefersons pappa är en av alla som förlorat sitt barn

murder28

Knappt 9 procent av mordfallen utreds. Jefersons pappa José Cecilio Amador: ”Min son är död och inga advokater kopplas in, inga åklagare, det blir ingen rättegång. Inget händer. Vi bara dör och försvinner”.

5. Det här är en av tre som mördades på samma gata under två dagar

crime10

600/100 000 av alla unga män i Honduras riskområden mördas. Samma siffra i Sverige är 0,8/100 000 personer. Trebarnspappan Hector Andres (bilden) mördades på sin väns likvaka.

6. Det här är tre av alla bevis som aldrig kommer användas

murder27

Mellan 2009 och 2012 mördades 25 journalister i Honduras. Efter mordet tas Jefersons kläder av och fotograferas som bevis. Bevis som sannolikt aldrig kommer att användas. Rättsläkaren plockar ut tre kulor ur Jefersons kropp. Två satt i huvudet, en i magen. Den i bakhuvudet var direkt dödande. 

7. Det här är en av alla torterade kroppar på bårhuset

morgue10

Helgen den 6–8 juni 2014 mördades 25 personer i Tegucigalpa, och 50 i grannstaden. Det är som att 75 mord skulle ske i Stockholm och Göteborg över en helg. Ett av offren är en man som fått sina händer ihopbundna med ett lakan. Armarna, axlarna och ryggen hade huggskador efter en machete. Huvudet hade nästan huggits av.

8. Det här är en av alla kroppar som inte får plats

morgue6

30 procent saknar tillgång till sjukvård. Hanteringen av mördade på bårhuset i Tegucigalpa är storskalig och måste gå snabbt. Kroppar obduceras direkt och bör hämtas av familjerna samma dag för att ge plats för nya. De kroppar som inte kan identifieras kremeras och slängs i massgravar.

9. Det här är tre av militärpoliserna ingen litar på

gangs2

2011 rapporterades 149 mord begångna av poliser. 3 000 militärer har fått en månads utbildning och satts in som militärpoliser. Kritiker menar att det enda de kan är att skjuta.

10. Elwin är en av dem som gick med i världens farligaste gäng när han var 11 år gammal

prison14

85 procent av de Colombianska kokainet transporteras via Honduras. I Honduras finns ungefär 100 gäng, varav Mara 18 (MS-18) och Mara Salvatrucha (MS-13) är de största. Elwin Guillém (bilden) gick med i världens farligaste gäng, Mara Salvatrucha, när han var 11 år. Han berättar att han har mördat 25 personer: ”Först var det svårt, sedan längtade jag efter det, sedan kände jag ingenting.”

11. Det här några av barnen som tvingas gå på begravning

murder7

40 procent av Honduras befolkning saknar tillgång till mediciner. På bilden tittar Jefersons storasyster Isis Amador Sanchez ner i kistan där Jeferson ligger. Pojken i fotbollströja på bilden är hennes son som Jeferson var med och förlöste.

12. 22-årige Darwin är en av dem som tvingas ta farväl av sin lillebror

murder29

Endast 3 procent av mordfallen leder till fällande dom. Jefersons storebror Darwin Amador Sanchez, 22, stampar med foten i golvet, skriker, gråter och slår handen i kistan när kroppen visas upp på likvakan.

13. Jefersons mamma är en av dem som fått betala priset för att bo i världens farligaste land

murder32

Honduras är världens farligaste land. Under begravningen berättar prästen om hur Jeferson ansökt om att få bli inaktiv medlem i gänget, för att han ville bli religiös. Villkoret är att man ska sköta sig, gå i kyrkan, inte dricka, inte röka. Jeferson hade slarvat. I mördarnas stad finns ett pris för det: Livet.

Reportaget som de här bilderna är hämtade ur publicerades i Cafés novembernummer 2014. Reportern Magda Gad är återigen på plats i Honduras – följ hennes rapportering här.

 * * *

Läs mer!

Landet som Gud glömde

Daniel Lindström: ”Löpningen tog mig genom mitt livs värsta kris”

Magda Gad: Du har råd med ditt kokain

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.