Annons
Annons

bibliotek-bibliotekarie-fragor

Bibliotek är i första hand till för att låna ut böcker. Men många ser biblioteken som något större och bredare – en allmän hjälpreda och myndighet dit man kan vända sig med små och stora problem. Och tro oss, bibliotekarier är så pass hjälpsamma att de sällan höjer på ögonbrynen (även om de inte alltid säger ja). Vi tog ett snack med en anonym bibliotekarie i Stockholm, som avslöjar de märkligaste förfrågningarna hen och kollegorna fått in från låntagare – från hembränningsutrustning till kontaktannonser. 

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Foto: London Public Library.

* * *

1. Kontaktannonsen

– För några år sen kom en kvinna in och bad om hjälp med en kontaktannons. Dels ville hon ha hjälp med stavningen, dels ville hon ha tips på hur man framställer sig själv så bra som möjligt. När något sånt händer försöker man att inte skratta, man säger bara att ”det kanske inte ingår i våra arbetsuppgifter”.

 

2. Spåkulan

– En tant kom in och frågade om vi hade en lista på kommande Nobelpristagare. Tyvärr, men det hade vi inte.

 

3. Jag måste få min lön!

– En man kom in och förklarade att om han inte omedelbart fick tillgång till en dator så skulle han inte få ut sin lön. Strulet hade nog börjat tidigare än så, förmodligen hade han lämnat in papper för sent eller så krävde arbetsgivaren en timlista. Typiskt exempel på problem som folk kommer in med fem i sju, precis innan vi ska stänga.

 

4. Religionsfrågan

– En man kom in och ville att vi skulle bekräfta skriftligen att han var muslim. Jag har ingen aning om varför, men vi kunde inte göra det.

 

5. Dammsugaren

Detta kan vara det märkligaste önskemålet på listan.

– En man bad om att få förvara sin dammsugare hos oss. Han hade nyss blivit vräkt och trodde kanske att vi kunde hjälpa honom.

 

6. Hembrännarn

– Han ville ha hjälp med att hitta en bok om hur man bränner sprit. Men under tiden framgick det att han också ville ha hjälp med att få tag på något rör som han skulle använda, och ville få kontakt med en rörmokare. Rätt så vågat.

 

7. Bankkunden

– Senast idag kom en kvinna in, upprörd över att hennes mobila bank-id inte fanns på våra datorer. Hon borde varit glad över att så inte var fallet med tanke på säkerhetsrisken.

 

8. Är det giftigt?

– ”Går det att äta fläderbären som växer i min trädgård”, frågade en kvinna som förväntade sig ett ordentligt svar. Grejen är att det finns varianter av fläder som är giftiga, och det kunde ju vi omöjligen avgöra.

Låt oss hoppas att hon kollade ordentligt.

 

9. Hjälp mig att överklaga!

– En tjej ville ha hjälp med att överklaga en p-bot. Hon tyckte att den var orättvis och tänkte att biblioteket skulle kunna hjälpa henne att fylla i papper och  driva processen.

 

10. ”Har ni mikro?”

– Vad svarar man på det?

 

11. Syjuntan

Man: – Har ni en bok med Kalikå-mönster? (ett sorts mönster till tyg)

Bibliotekarie: – Ja, här.

Man: – Jag ska rita av mönstret på ett papper. Men hur ska jag göra ett utsnitt så att mönstret går ihop? Och så behöver jag hjälp med att klippa. Och hur syr man egentligen?

 

12. Höga krav

– ”Jag vill inte ha ett lånekort som slutar på 0101. Det passar inte min personlighet”, sa en kvinna. Grejen är att alla lånekort slutar med de siffrorna…

 

13. Regissören

– En man sprang in och berättade att han skulle sätta upp pjäsen Tre systrar och behövde hjälp med att välja musik till. Som tur var så var en av bibliotekarierna på biblioteket musikkunnig och dessutom duktig på Ryssland. Hon satte sig och spelade lite folkmusik på piano, som hon kom ihåg att den lät. Det slutade med att han bandade en del av det hon spelade, och sen kunde han använda melodin i pjäsen. Som tack fick hon gratisbiljetter!

 

 

Annons

Dela (74)
Tweeta

Annons


Laddar