Annons

13 saker att undersöka när du går på lägenhetsvisning

Funderar du på att flytta? Kul! Här är några saker som är bra att hålla koll på när du går på din första visning.

Sofia Börjesson
13 saker att undersöka när du går på lägenhetsvisning

Krukmakargatan Foto Anna Malmberg-

När man är på väg att köpa ny bostad är det lätt att bli osäker. Vad bör man titta på när man är på visning?

En till synes nyrenoverad och stylad lägenhet kan ta ditt fokus från det praktiska, precis som en alldaglig eller dåligt inredd lägenhet kan göra dig blind för möjligheterna. I många fall tittar man bara på bostad en gång innan man går in i en eventuell budgivning, och därför kan det vara skönt att ha en checklista som denna till hands för att inte missa något väsentligt.

Saker att kolla på visningen:

Förvaring

Nog för att det alltid är bra med förvaringsutrymmen, men ju mindre lägenheten är desto viktigare blir de. Finns det något utrymme för dammsugare eller tvättkorg någonstans? Hur är det med yta för matlagning?

Insyn

Kolla ut genom fönstret – har grannarna i huset mittemot gardinerna fördragna eller persiennerna nere? Då är det möjligt att grannarna kan se rätt in i din lägenhet.

Testa självklarheter!

Går alla köksluckor och lådor att öppna? Kommer det vatten ur kranen? Hur är trycket? Går det att spola i toaletten? Fungerar spis, ugn och fläkt? Går fönstren att öppna? Testa hellre en gång för mycket än för lite.

Kokvrå?

I små lägenheter är det inte ovanligt med kokvrå, och i en sådan kan utbudet av förnödenheter variera. Finns det fläkt, ugn och frys?

Väderstreck

Är sovrumsfönstret i österläge? Då kan du förvänta dig att vakna med solen i ögonen om du inte investerar i en bra rullgardin. Fundera kring när på dagen det är sol i lägenheten och hur det skulle kunna påverka dina rutiner.

Mått

Ta med dig ett måttband. Om planlösningen är lite annorlunda behöver du veta om du får plats med sängen, soffan eller köksbordet. Planritningarna hos mäklaren är inte alltid skalenliga.

Fota

På mäklarens bilder är allt förskönat, och de är tagna för att få lägenheten att se större ut än vad den är. Har de missat någon vinkel av lägenheten? Då kanske det finns en anledning. Så gå loss med kameran på visningen, det ger dig tid efteråt att hinna se sådant som du kanske missar där och då.

Mögel

Luktar det mögel? Ser du några suspekta fläckar som kan tyda på fuktskador? Ta med alla sinnen när du går på visning.

Mobiltäckning

Kolla mobilen – har du täckning?

Frågor till mäklaren

Förbered dig väl inan visningen. Läs årsredovisningen och ställ väsentliga frågor till mäklaren. Ibland glömmer man helt enkelt bort att fråga vissa saker, därför är det också väldigt bra att lyssna på vad andra spekulanter frågar.

Uppvärmning

Vad är det för typ av uppvärmning? Om det är elelement och elen inte ingår i avgiften kan det innebära ordentligt högre utgifter för dig under vinterhalvåret.

Standard

Hur ser köket och badrummet ut? Är det renoveringsbehov? Hur mycket skulle du behöva göra om för att få det fräscht? Hur påverkar det din budget?

Känsla

Sist men inte minst: hur är din känsla i lägenheten? Försök att föreställa dig hur en dag i lägenheten skulle se ut. Kan du se dig själv bo där?

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Tipsen är från våra vänner på Residence Magazine.

Källor: SBAB, Om Boende

Är du intresserad av fler inredningsnyheter tycker vi du ska kolla in det här praktiska sättet att bygga möbler, väggar och hela hus av legobitar!

Annons

Dela (46)
Tweeta

Annons


Laddar