Hoppa till innehåll

Den här nya tjänsten låter dig kolla in alla lägenheter – även de som inte är till salu

Bostäder i Stockholm och överlämning av nyckel
Wilmer Gyllström

En våt dröm, alternativt risk för överdos, för alla Hemnet-knarkare: nu kan du spana in ALLA lägenheter i Stockholm. Jajamen, även de som inte ligger ute till försäljning.

I Stockholm är det ungefär 20 års väntetid på att få en bostad via bostadsförmedlingen och du måste ha fyllt 18 år för att ställa dig i bostadskö. Med enkel matematik blir det alltså 38 år totalt. Det går att säga en hel del om det, men vi avstår. Istället väljer de flesta som kan (stort grattis till er som har råd!) att köpa sin egen bostadsrätt.

Stockholm har ungefär 450 000 bostadsrätter, men faktum är att endast två procent av dem är finns ute för försäljning. Ofta är vissa köpobjekt inte ens är ute på den öppna marknaden. Nu har några, vad som inom vissa startupskulturer skulle beskriva som genier, kommit med en lösningen på problemet. Tjänsten heter Scout och riktar sig till dig som är i behov av en bostadsrätt.

Foto: Blok

Tjänsten Scout erbjuder ny teknik som låter dess användare att genomföra skräddarsydda sökningar utefter deras behov, där du kan söka igenom hela – ja hela! – Stockholms och Göteborgs utbud av bostadsrätter. Det nyskapande med tjänsten är att bostaden inte nödvändigtvis behöver ligga ute för försäljning, du får ändå upp objektet via din sökning. En våt dröm för alla Hemnetknarkare.

– Genom att ge våra användare tillgång till alla bostadsrätter förbättras möjligheterna för att hitta precis rätt i det som ofta är livets största affär, säger Karin Hamberg, Sverige-VD på företaget Blok som står bakom tjänsten Scout.

När du har sökt efter en bostad och hittat en match kontaktar Bloks registrerade mäklare hushållet för att se om intresse för försäljning finns. Efter att båda parters önskemål är matchade påbörjas en digital budgivning mellan de två parterna på Bloks plattform. Det fiffiga med detta är att det hela tar mindre tid för båda och att resultatet är baserat på faktiska behov snarare än vad som finns tillgängligt på marknaden för tillfället.

– Med Scout slipper användaren såväl tidskrävande visningar som stressiga budgivningar, samtidigt som det ökar möjligheten att hitta helt rätt bostad. Det är helt i linje med vår vision för hur Blok förbättrar bostadsmarknaden, fortsätter Karin Hamberg, Sveriges VD på Blok.

Scout är både en sök- och köpartjänst som ska finnas till för alla. Det enda man behöver göra som intressent är att fylla i ett formulär på hemsidan med sina önskemål. Allt från område, boarea, våning, utsikt och så vidare. Sedan sköter Bloks mäklare jobbet och kontaktar den som äger lägenheten för tillfället. Tjänsten finns även i Göteborg.

Du kan kika in och läsa mer om tjänsten här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.