Hoppa till innehåll

De 10 största bakteriehärdarna i ditt hem – så håller du rent och fräscht

Kristina Nilsson

Har du koll på var bakterier och mögelsporer samlas och trivs allra bäst i ditt hem?

Den amerikanska organisationen NSF undersökte vad som är smutsigast i hemmet och här är deras topplista över de smutsigaste sakerna i ditt hem – och tips på hur du håller dem rena!

smutsig tvättsvamp

1. Tvättsvampen och disktrasan

Inte så konstigt kanske att tvättsvampar och disktrasor är bland de mest bakterierfyllda sakerna i hemmet eftersom vi använder dem varje dag för att torka av smutsiga ytor.

Så håller du rent: Se till att svamparna och trasorna hänger luftigt så att de torkar och inte är fuktiga hela tiden. Kör tvättsvampen i mikron i två minuter. Byt disktrasor ofta, minst varannan vecka.

2. Diskhon

Visst sköljer du av diskhon varje gång du använder kranen, men eftersom du också sköljer av smutsiga saker i diskhon finns det en tendens att det fastnar bakterier där.

Så håller du rent: Skölj av sidorna i diskhon när du är klar. Tvätta av diskhon ordentligt minst en gång i veckan.

3. Tandborsthållaren

Den tredje mest smutsiga prylen i hemmet är tandborsthållaren. Kan det vara för att den är lätt att glömma bort att tvätta?

Så håller du rent: Kör tandborsthållaren i diskmaskinen om den tål det eller handdiska den minst en gång i veckan.

4. Matskålarna

Har du husdjur hemma? Då kan det vara bra att veta att deras matskål är den fjärde smutsigaste platsen i ditt hem.

Så håller du rent: Kör skålarna varje dag i diskmaskinen eller diska dem ordentligt för hand.

5. Kaffekokaren

Kaffekokaren hamnade på plats nummer fem i NSF:s undersökning och det visade sig att det växte mögel och svamp i varannan kaffekokare… Hur länge sedan var det du rengjorde din kaffekokare?

Så håller du rent:  Följ instruktionerna från tillverkaren eller gör så här: Häll 2 deciliter ättiksprit i bryggarens vattenbehållare, fyll sedan upp så att du har en full kanna. Påbörja bryggningen. Om du vill kan du köra ättiksblandningen två gånger genom bryggaren. Efter färdig bryggning häller du ut ättiksblandningen och brygger med enbart vatten tre gånger för att få bort smaken av ättika. En kaffekokare som används varje dag ska dessutom avkalkas en gång i månaden.

6. Kranarna

På vattenkranarna i både badrummet och köket hittade man e-kolibakterier och mögel. Inte så konstigt kanske eftersom vi tar i kranarna med smutsiga händer när vi ska tvätta oss.
Så håller du rent: Torka av kranarna varje dag!

7. Husdjurens leksaker

Det är inte bara husdjurens matskålar som kan vara en bakteriehärd. Det visade sig att även leksakerna innehöll bakterier, bland annat stafylokocker.

Så håller du rent: Tvätta händerna efter att du lekt med leksakerna och kom ihåg att tvätta leksakerna ofta. Plastleksaker eller andra hårda leksaker kan du tvätta för hand, tygleksaker kan du tvätta i maskin.

8. Bänkskivorna

I 30 procent av hemmen som testades i NSF:s undersökning fanns e-kolibakterier på bänkskivorna. Bakterierna kan komma från rått kött eller otvättade grönsaker.

Så håller du rent:  Kom ihåg att tvätta av bänkarna när du är klar med matlagningen!

9. Ugnsvreden

Både skitiga och rena fingrar tar på ugnens knoppar varje dag. Inte så konstigt att det är bland de allra skitigaste ställena i köket.

Så håller du rent: För att rengöra dem ordentligt måste du ta loss dem och diska dem i varmt vatten. Låt dem lufttorka innan du sätter tillbaka dem.

10. Skärbrädorna

Skärbrädor kommer i kontakt med många olika sorters mat. Därför är det viktigt att rengöra dem ordentligt mellan varje typ av livsmedel du lägger på skärbrädan.

Så håller du rent: Kör den i diskmaskinen efter varje användning eller diska den ordentligt. Ett enkelt sätt att rengöra ordentligt är att använda citron och grovt salt. Dela en citron och gnugga in saften från ena halvan i skärbrädan. Häll på ett lager grovt salt och låt verka cirka 15 minuter. Använd den andra citronhalvan och gnugga in saltet i brädan. Skölj med vatten.

Källa: NSF

Artikeln ursprungligen från Hemmets.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.