Hoppa till innehåll

13 tecken på att du har blivit precis som din pappa

Stellan och Alexander Skarsgård.
Joel Linde

Ju mer vi tänker på det, desto tydligare blir det.

När du var sex år var farsan den coolaste, starkaste killen i stan. Det förändrades drastiskt några år senare när du insåg att allt han gjorde bara var töntigt och pinsamt. Nu är du vuxen och alla bitar börjar falla på plats – du är precis som farsan, eller i alla fall många steg närmare att bli gubbe.

Hur många tecken kan du bocka av?

1. Gubbstönet

Varför gav pappa ifrån sig ett motbjudande, gurglande stön varje gång han intog en sittplats? Jo, för att det inte är så enkelt som det kan se ut att lotsa ner 90 slitna kilon på en liten pinnstol utan att kraschlanda. Det kräver sina stön.

2. Pappahjälpen

Pappa hade alltid svar på allt. Eller hade han det? Han hade åtminstone en åsikt om allt, även om han inte hade en aning om svaret. I modern tid kallas det för att killgissa, och många av oss är allt för bekanta med begreppet.

3. All ny musik är dålig

Pappa lyssnade bara på massa gubbar, trots att det fanns ny, cool musik från Offspring och Limp Bizkit. Men nu har du också förstått att ”all ny musik bara är dålig och massproducerad, och det görs inga klassiker längre”.

4. Pappamackan

På pappamackan ska allt med. Några sillbitar, lite majonäs, ett par köttbullar, en klump potatisgratäng och det sista kycklinglåret från häromdagen. Kan med fördel toppas med några gamla rädisor och ett stänk äppelcidervinäger. Då var det frånstötande – nu briljant.

5. Skeptisk mot ny teknik

Du har försökt förklara för din pappa flera gånger att det inte heter mailnummer, men nu börjar du inse att tekniken springer ifrån även dig. ”Men alltså på riktigt, vad ska man ha Snapchat till? Vad är det för fel på mms?”

6. De tråkiga skämten

Du har nu blivit tillräckligt gammal för att släppa all prestige och dra även de där skämten som riskerar att kosta dig några coolhetspoäng. För även ett dåligt skämt kan bli roligt, om folk bara får skratta åt dig istället för skämtet.

7. Dödsnysningen

När pappa var på väg att nysa tog vi skydd bakom närmsta möbel. Men du har nu själv jobbat upp en nysning som får grannarna att undra om du inhyser vilda djur i lägenheten.

8. De bekväma kläderna

Det där med att lida pin har aldrig varit farsans grej. Han har alltid vetat att den verkliga vinnaren är den som inte fryser, och som kan promenera utan att fötterna krampar sönder. När du själv testade ett par rejäla kängor för första gången gick det upp för dig också.

9. Alla ljuden

Var det inte en dödsnysning eller ett gubbstön som lät så kunde man vara säker på att höra pappa vissla eller nynna på någon gammal Cornelis-visa. Och det är så självklart för dig nu – för allt blir ju härligare när man visslar och nynnar.

10. Återvunna historier

Pappor har en tendens att berätta historier, och efter ett tag har du hört dem alla. Men han berättar dem ändå. Och nu när du själv har dragit anekdoten om ”den där gången i Berlin” för artonde gången börjar du inse att du är precis som din pappa. Men skit samma, Berlin-historien är asbra!

11. Det ständiga kliandet

Precis som din pappa före dig har du utvecklat ett personligt mönster med kliande på haka, huvud och näsa. Inte för att det faktiskt kliar, utan för att det är så man gör, särskilt när man funderar.

12. Åkommorna

Alla blir skadade och sjuka, men det är först när du når pappaålder som du kan börja tala om åkommor, och du uttrycker dig som om de är en given del av dig. ”Ja men du vet, jag har ju min dåliga axel…”

13. Maratonharklingen

Vi har alltid undrat hur mycket en man egentligen kan behöva harkla sig, och nu vet vi. Jättemycket. Att harkla sig är ett arbete som aldrig kan slutföras, för vi får aldrig riskera att rösten brister. För det spelar ingen roll hur bra dina skämt eller killgissningar är om din stämma inte bär.

Det är inget dåligt med att bli som sin pappa, men glöm inte att när man var liten var han den enda sanna hjälten!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.