14 Netflix-hacks du inte använder (men borde)

Ett hänglås framför netflix logotyp

Ta din streaming till nästa nivå med de här tipsen.

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-05-05 12:11  |  Lästid: 5 minuter

Med sina tusentals titlar och över 200 miljoner användare är Netflix en jätte på streamingmarknaden. Förutom att bara spela upp de senaste serierna eller gamla storfilmer kan tjänsten med några enkla knep bli mycket mer än så och anpassat efter dina önskemål.

Flera av de tips vi listar nedan bygger på att att man kollar på Netflix genom webbläsaren Google Chrome eftersom man då kan använda alla grymma tillägg, kallade Chrome extensions. Samtliga Chrome extensions vi tipsar om nedan är länkade i den blå texten och läggs enkelt till i din webbläsare på några sekunder. När en extension lagts till kan den senare enkelt inaktiveras eller tas bort genom menyn uppe till höger i Chrome.

Häng med när vi går igenom 14 Netflix-hacks du borde spana in nu!

1. Se betyg från IMDB och Rotten Tomatoes direkt i Netflix

Ibland är det svårt att välja vilken film eller serie man ska spendera sin tid på och där kan betygsajter som IMDB och Rotten Tomatoes vara guld värda. Problemet är att man inte ser på IMDB om titeln finns tillgänglig på Netflix där man befinner sig.

Om du kollar på Netflix genom Google Chrome finns det flera extensions som visar betyg från både IMDB och Rotten Tomatoes direkt på Netflix så du slipper ha flera flikar uppe samtidigt.

En sådan extension är Trim: IMDB Ratings on Netflix som ser ut såhär i Netflix:

Betygen från vänster: IMDB, TomatoMeter och RT Audience score

2. Släng enkelt ut alla fripassagerare från kontot

Vem har inte haft en kompis (eller är denna kompis) som lånat ens konto för en kväll och sen fortfarande använder det två år senare? Man kanske till och med har flera och då kan det börja bli ett problem för kontoägaren eftersom man inte kan kolla hur många som helst samtidigt. Det främsta problemet är däremot att de sabbar ens perfekta historik och rekommendationer.

För att sparka ut alla fripassagerare går du in på ditt konto och väljer "Logga ut på alla enheter" under inställningar. Sen är det bara att byta lösenord och logga in igen. Lätt som en plätt.

3. Se din streamingstatistik

Ännu en Chrome extension som i detta fall kanske är mer nödvändig än önskad, för här får du statistik över hur mycket tid du egentligen lägger på streamingtjänsten. Netflix Viewing Stats visar allt från vilka dagar du kollar mest (kan det vara söndagar?) till hur många dagar din totala strömningstid uppgår till.

Ja just det, Netflix Viewing Stats har även utmärkelser som i tv-spel. Exempelvis ”Iron Man” vilket man låser upp när man kikat på Netflix i över tolv timmar på en dag. Grattis!

4. Rensa din historik

Har du tjuvkikat på Snabba Cash även fast du lovat kolla på med någon annan?

Oavsett anledning är det enkelt att rensa historiken. Gå bara in på konto, klicka ner din profilmeny och tryck på streamingaktivitet. Där kan du sedan ta bort varje titel du vill ha osedd.

5. Ändra utseendet på undertexterna

På ovan nämnda profilmeny finns även en flik som heter ”Undertextutseende” där man kan ändra allt från undertexternas storlek till färg och typsnitt.

6. Låt Netflix välja vad du ska se

För den som inte vill fastna i bläddringsträsket körde Netflix nyligen ut den nya funktionen ”Spela upp nåt”. Den gör precis vad det låter som, spelar upp något som den tror du kommer gilla baserat på vad du sett tidigare.

Foto: Getty

7. Använd de ”hemliga” kategorikoderna

Ibland kan det vara svårt att navigera bland det enorma utbudet och Netflix egna kategorier lämnar ofta mycket att önska – eller vad sägs om den inte alls smala ”Internationella filmer”?

Den som kikar via webbläsare och vill komma åt mer specifika kategorier (typ ”Japanska Filmer”) kan använda Netflix kategorikoder. Allt du behöver göra är att skriva in följande adress: http://www.netflix.com/browse/genre/XXXX och byta ut X:en mot koden som motsvarar respektive genren. Du hittar koderna här.

8. Flippa skärmen när du kollar i sängen

Rädda din nacke när du ligger i sängen och kollar Netflix på datorn genom att rotera bilden. Hur man gör det? Med Netflix Flip, en Chrome extension som flippar din bild 90 grader – så du slipper flippa din nacke.

9. ”Kollar du fortfarande på Netflix?”

Ursäkta, menar du att jag kollat för länge?

Vill man kolla hela Queens Gambit i en sittning ska man få göra det utan jobbiga frågor. Med Never Ending Netflix (ännu en Chrome extension) kan man just det och lite till.

Gör din tittarupplevelse bättre med de här enkla knepen
Never Ending Netflix

10. Kolla med dina vänner

Distans behöver inte betyda att man inte kan anordna en filmkväll med vänner. Tjänsterna Kast och Teleparty funkar ungefär som Zoom, Skype, Discord eller liknande fast för streaming. Om du laddar ner Kast på din mobil, surfplatta eller dator kan du öppna ett separat fönster som andra kan få tillgång till. I detta fönster kan man göra lite vad man vill, som att kolla på en tv-serie samtidigt som man pratar eller chattar.

Med Teleparty (Chrome extension) kan man skapa en unik länk till sitt egna film- och chattparty där flera personer kan kolla på samma sak och samtidigt diskutera det man ser i en chattruta.

11. Stäng av dubbningar

Netflix försöker hävda att deras data pekar på att tittarna föredrar dubbade versioner av filmer och serier men man ser ju (delvis) på Lupin för den rappa franska dialogen, då vill man inte ha påklistrad smörig amerikansk engelska.

Känner du likadant bör du se till att kontrollera dina ljud- och undertextsinställningar genom att klicka på ikonen som ser ut som en pratbubbla nere till höger i videospelaren.

12. Öva upp dina språkkunskaper

Det finns Chrome extensions för nästan allt och för att träna på språk samtidigt som du kollar finns det två, Language Learning with Netflix och Language Learning with Netflix and YouTube. Vi testade att öva på danskan med den förstnämnda till klassikern Pusher men det funkar även på enklare språk.

Foto: Netflix

13. Kolla dina uppspelningsinställningar

Under kontofliken i inställningarna finns även en flik kallad uppspelningsinställningar där man kan välja om man vill spela upp nästa avsnitt i en serie automatiskt, om förhandsvisningar ska spelas upp vid bläddring samt ställa in dataanvändning.

Om du inte varit inne och kollar innan är dataanvändningen ställd på ”auto” vilket alltid funkar men vill du vara garanterad att få bästa möjliga bild och ljud bör du välja inställningen ”Hög”. Se bara till att du är uppkopplad till wifi för detta kan snabbt sluka mobildata.

14. Ladda ner filmer och serier

Det här känner väl alla säkert till vid det här laget men möjligheten att ladda ner filmer och serier kan vara en livräddare på planet, båten eller mitt ute i ingenstans. Klicka bara på den lilla nedladdningsknappen under filmen eller avsnittet för att spara ner den till senare.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-05-05 12:11