Hoppa till innehåll

14 saker du saknar från ditt gamla liv efter att du fått barn

Malin Karlberg

Tänk när man fortfarande fick sovmorgon på helgen och kunde gå på toaletten med stängd dörr…

Livet som förälder är fantastiskt och du älskar dina barn över allt annat, men det innebär inte att föräldraskapet enbart fört med sig fördelar. Din nya tillvaro innehåller också en hel del uppoffringar – som kan få vem som helst att då och då bli nostalgisk över en tid då allt var lite enklare och bekvämare.

Här är 14 saker du garanterat saknar från ditt gamla barnfria liv

1. Att äta maten medan den fortfarande är varm

Det är bara att konstatera, som förälder kommer du i sista hand när det gäller måltiderna. Menyn ska vara barnvänlig, barnen ska få mat först, maten ska skäras i bitar med exakt rätt proportioner, den ständigt närvarande ketchupen ska spritsas på precis rätt sätt på tallriken och när det första glaset mjölk spillts ut och ett nytt hällts upp (”Hälla själv!” ”Nej nej, jag hjälper till!”), när alla pipmuggslock satts på plats och när samtliga potatisskal avlägsnats med en kirurgs precision – DÅ kanske det är din tur att smaka på den numera kalla middagen.

2. Att inte behöva småprata med andra föräldrar

Det kanske går bra i parken på föräldraledigheten, men när barnet börjat förskolan är det so long till ensamvargandet. Då är det bara ge vika för frågor om ”jaha var jobbar du?”, ”jaha var bor ni då?” och ”har ditt barn börjat räkna än då?”. Suck.

3. Att ha det snyggt hemma

Inte för att pusselbitarna på golvet, det hemsläpade dagispysslet tillverkat av gamla äggkartonger i fönstret och bananfläckarna på soffkuddarna inte är dekorativa– men det fanns en tid då du faktiskt hade det städat hemma i mer än fem minuter och rentav ansåg dig ha lite av ett inredningsintresse.

4. Att få vara sjuk ifred

Äsch, det är ju bara lite influensa med inslag av kräksjuka. Klart att jag ändå gärna läser Alfonsboken en gång till.

5. Att få spela sin egen musik hemma

… och se sina egna tv-program utan en ipad som gör allt för att överrösta upplösningen.

6. Att någon gång ibland få en sovmorgon

En riktig sovmorgon – till klockan nio, minst. Inte den sortens sovmorgon då du konstaterar att wow, i dag sov barnet ända till halv sju – och det är ju i alla fall bättre än fem.

7. Att kunna ha sex när som helst

Visst barn sover såklart, men man vet aldrig när de där små ögonen får för sig att kika in genom dörrspringan. Den vetskapen…

8. Att festa utan dåligt samvete

För att inget höjer partyhumöret mer än ett sms hemifrån med orden: ”Babyn har skrikit i två timmar nu – när tror du att du är hemma igen?”

9. Att slippa elaka kommentarer om ens look. 

Det fanns en tid när ingen skulle komma på tanken att kalla ens nya, fina sneakers för ”farfarskor”.

Livet som förälder är fantastiskt och du älskar dina barn över allt annat, men det innebär inte att föräldraskapet enbart fört med sig fördelar. Din nya tillvaro innehåller också en hel del uppoffringar – som kan få vem som helst att då och då bli nostalgisk över en tid då allt var lite enklare och bekvämare.

10. Att bära en jacka utan snorkladd på axeln

… och slippa gå runt med en liten väska med noll plats för nerkräkta bodys, blöjpåsrullar och rumpkrämer.

11. Att få gå på toaletten ifred

Utan en liten familjemedlem i knäet – och utan att någon bankar och ropar från utsidan. Och även, på offentliga toaletter, utan att behöva oroa dig över att visa könet för hela toalettkön, eftersom tvååringen tydligen lärt sig hur man låser upp inifrån.

12. Att läsa ett – ett – kapitel i en bok utan avbrott

”Pappa, vad är det där?”, ”pappa kan du göra en bil av lego?”, ”pappa när kommer du”. Och så vidare tills kapitualtion är den enda utvägen.

13. Att åka på semester utan Lollo & Bernie

Ack, den gamla goda tiden då du resegooglade de hetaste restaurangerna, hippaste hotellen, bästa stränderna och mest oexploaterade paradisöarna. Utan krav på Bamseklubbar, bilbarnstolar och middagsbuffér som öppnar klockan 17.

14. Att komma hem från en hektisk dag, slappna av och njuta av tystnaden

Du har nämligen glömt hur den låter.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.