15 rikaste miljardärerna inom modeindustrin – Stefan Persson på åttonde plats

Ralph Lauren framför en häst i en hage.

Det samlade värdet på de 15 rikaste modepersonerna i världens förmögenhet uppgår till 3 516 miljarder(!) kronor.

Markus Aamisepp | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-03-17 17:50  |  Lästid: 4 minuter

Vare sig du är street-nischad, minimalist eller föredrar att drapera dig med klassiska kostymer är det lätt att glömma bort den oerhörda mängd kläder som faktiskt finns att köpa. Allt från mer personligt inriktad steampunkrekvisita till koncernmundering hos H&M går att roffa åt sig på både nätet och på shoppinggator runtom i världen.

I den fortfarande växande modemarknaden växer fler och fler vd-miljardärer fram med egenkapital som är allt annat du kan förvänta dig efter en (till och med) rätt saftig skatteåterbäring.

Så, nu: utan vidare överläggningar är här kvinnorna och, något fossila och till åldern komna, männen som enligt Forbes har tjänat mer pengar inom modeindustrin än några andra.

15. Giorgio Armani – 47 miljarder kronor

Giorgio Armani är kläddesignern som rörde om i high end-grytan när det gäller herrkläder och som även klev in i skönhetsbranschen med lyxprodukter som idag utgör en stor del av sortimentet hos hans egna märke. Det är inte helt otippat att Armani är kvar på topp 15-listan i och med att företaget fortsätter att trivas i lyxgallerior och fortsatt är ett hushållsnamn trots att det blev ikoniskt för sisådär 40 år sedan när Richard Gere bar upp märkeskläderna i filmen American Gigolo (1980).

14. Laurence Graff – 53 miljarder kronor

När det gäller lyxiga smycken är det Laurance Graff bakom märket Graff som ligger i topp. Med fler än 50 butiker världen över med stamkunder som Oprah Winfrey, Donald Trump och Elizabeth Taylor tjänar smyckesmogulen VÄLDIGT mycket pengar.

13. Ralph Lauren – 55 miljarder kronor

Det finns få människor som har lika välkända namn som Ralph Lauren. Modedesignern har jobbat med några av världens mest prominenta politiker och kändisar, varit föremål för en egen HBO-dokumentär samt har även varit med i ett avsnitt Vänner. Helt okej cv.

12. Ma Jianrong – 67 miljarder kronor

Den före detta fabriksarbetaren blev ordförande i Shenzhou International Group Holdings efter att ha jobbat inom textilindustrin sedan 13 årsålder. Företaget som han representerar är Kinas största exportör av textiler och kläder med kunder som bland andra Nike och Adidas.

11. Galen Weston – 75 miljarder kronor

”Galet” rik ÄR han, Galen Weston. Miljardären med en förmögenhet på cirka 75 miljarder svenska kronor står bakom det kanadensiska företaget George Weston som bildades av hans farfar redan 1882. Företaget gör främst olika typer av livsmedel – men Weston äger även en rad olika klädåterförsäljare däribland lyxvaruhuskedjan Selfridges i Storbritannien.

10. Leonardo Del Vecchio – 133 miljarder kronor

Leonardo Del Vecchio var bara ångestframkallande 25 år när han grundade lyxglasögonmärket Luxottica år 1961. Har du inte hört talas om det har du nog ändå koll på dess dotterbolag – däribland Ray-Ban, Oakley och Persol.

9. Leonard Lauder – 136 miljarder kronor

Leonard Lauder är styrelseordförande i Estée Lauder Companies – ett företag som främst tillverkar, doft-, hudvårds- och sminkprodukter. Miljardären är son till grundaren Estée Lauder och började redan som 25-åring jobba på familjeföretaget.

8. Stefan Persson – 138 miljarder kronor

Förre styrelseordföranden i Hennes & Mauritz, Stefan Persson, är den rikaste personen i Sverige med en förmögenhet på cirka 138 miljarder kronor och var dessutom världens 71:a rikaste i januari 2020.

7. Alain och Gerard Wertheimer – 177 miljarder kronor

Bröderna Alain och Gerard Wertheimer är styrelseordförande på lyxmärket Chanel och har en förmögenhet som de flesta av oss nog blir lite avundssjuka på. Deras farfar, Pierre Wertheimer, var med och grundade det vräkiga klädmärket tillsammans med Gabrielle (Coco) Chanel.

6. Tadashi Yanai – 211 miljarder kronor

Som grundaren och chefen över holdingbolaget Fast Retailing – till vilket klädföretaget Uniqlo är dotterbolag – är Tadashi Yamai den 27:e rikaste personen i hela världen. Men helt nöjd är han trots detta inte. Nej – hans mål är att Uniqlo ska bli världens största återförsäljare och på så sätt överträffa både H&M och Inditex (textilkoncernen som står bakom bland annat Zara).

5. Phil Knight med familj – 286 miljarder kronor

När Phil Knight var löpare på University of Oregon under sina ungdomsår grundade han Nike tillsammans med sin tränare Bill Bowerman. Resten är, som det heter, en förmögenhet på drygt 280 miljarder.

4. Francois Pinault – 294 miljarder kronor

Som styrelseordförande för klädkoncernen Kering som har märken som Gucci, Balenciaga och Saint Laurent har fransmannen Francois Pinault, ja, jättemycket pengar.

3. Francoise Bettencourt Meyers – 475 miljarder kronor

Världens rikaste kvinna, Francoise Bettencourt Meyers, och hennes familj äger 33 procent av L'Oreal-aktierna.

2. Amancio Ortega – 546 miljarder kronor

Den spanska modemogulen Amancio Ortego har gått från att arbeta som springpojke i en skjortaffär till att grunda den enorma textil- och konfektionskoncernen Inditex som är ett holdingbolag för Zara och dess tillverkande företag.

1. Bernard Arnault – 823 miljarder kronor

Bernard Arnault (inte att förväxla med kulturprofilen som delar samma efternamn) rankas som en av världens rikaste människor och har byggt en av världens största lyxvaruimperium – LVMH – som bland annat har Louis Vuitton och Sephora.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-03-20 14:38