Hoppa till innehåll

15 skäl till att hemvändardagens utgång är årets bästa festkväll

Reunion-festdagen nummer ett står för dörren. Ikväll blir du bjuden på grogg av din gamla fotbollstränare och du får äntligen återse din pappas svintrevliga ex igen. Här är 15 anledningar till varför juldagsutgången är årets bästa partykväll.

Jul och nyår betyder som bekant att många av storstädernas invånare packar kappsäcken, drar på sig hemvändarmössan och sätter sig på tåget för att gagga med släktingar över en glöggig julmiddag. Hemvändandet betyder också att den alkoholstinna reunion-dagen 25 december spenderas på lokal. Och som den spenderas på lokal.

Juldagsutgången, eller hemvändarutgången om man så vill, är givetvis en riktig pangutgång. Café listar därför 15 högst godtyckliga skäl till varför juldagens idoga memory lane-trippande är årets absolut bästa festkväll.

1. Kebaben efter stängning.

Alla vet att just din hemstad har Sveriges bästa kebab.

2. Kebaben dagen efter.

Se ovan. När du väl är hemma gäller det att passa på.

Kebab med bröd med stark sås.
Foto: Joakim Almén.

3. ”Heeeeej! Gud vad längesen, vad gör du nu förtiden?”

Att lyckas parerar och hantera de oändligt många kallsnacksfällorna som är ”Heeeej! Gud vad längesen, vad gör du nu förtiden?” kräver naturligtvis sin kraftsamling. Tur då att du har haft ett år på dig. Ikväll dansar du dig igenom kallsnacket som en proffsminglare av goda influencer-mått.

4. Din pappa är där.

Stor risk (chans!) finns att din pappa sticker till dig en femhundring i kontanter för att säkra att du inte går runt och är ”törstig”.

500 kronorssedel.
Tack pappa!

5. Din mamma är där.

Precis som med din pappa på lokal kan mamma naturligtvis vara en källa till enorma pinsamheter. Men just ikväll är ni båda på sånt jäkla dunderhumör att allt är förlåtet redan på förhand.

6. Dina syskon är där.

Ikväll blir vi fulla för (syskon)kärlekens skull.

7. Dina barndomskompisars föräldrar är där.

Din barndomskompis mamma kommer fram och beklagar sig över att ni alltid nobbade det soliga KALASvädret om somrarna för att sitta inne och spela datorspel. Du fnissar för dig själv.

Age of Empires 2 och The Sims.
Age of Empires 2 och The Sims var två av spelen som höll dig och din barndomskompis inomhus under solstråliga kalasväderdagar.

8. Din gamla fotbollstränare bjuder på groggar.

”Kommer du ihåg den där skruvade frisparken du satte mot Kvarnsveden typ 1996? Den var så jävla snygg! Du, får jag bjucka på en Gin & Tonic eller?”.

9. Din gamla SO-lärare bjuder på öl.

Förmodligen heter din gamla SO-lärare i högstadiet nåt så vanligt som Magnus Olsson. Oavsett kommer hen, med det väldigt alldagliga namnet, sponsra din fylla.

10. Din gamla lärarvikarie är dansgolvets självklara mittpunkt.

Den som tar ut svängarna mest vinner. Din lärarvikarie – som var ung och rolig då – har nått nu den perfekta åldern 48 år. Alla vet att 48-åringar gör sig BÄST på ett smällfyllt, svettigt juldagsdansgolv.

11. Du blir vittne till MINST ett rallarslagsmål 

Våld hör naturligtvis inte hemma nånstans. Men i trygga rum kan du erkänna att det kittlar lite att du ändå får dig en rejäl irl-dos av trubbigt svingande nävar.

12. Du ölar med lokala snuten som satte dit dig för moppetrimning när du var 15.

Kanske inte sanning för alla – men för de flesta.

13. Du träffar din pappas svintrevliga ex.

Båda du och din pappas svintrevliga ex beklagar sig över att det ”blev som det blev”. Men båda förkunnar samtidigt hur mycket ni älskade – och älskar – varann.

14. Du träffar din pappas svintrevliga ex lika svintrevliga barn.

Se ovan. Minst ett av din pappas svintrevliga ex lika svintrevliga barn har själv barn nu. Just ikväll förefaller samtalsämnet oerhört intressant.

15. Bussarna till och från den gigantiska dansladan på landet är gratis.

True story! I alla fall om man är från Avesta.

Restaurangen och klubben Torp i Avesta.

Cafés tidigare digitala redaktör Joakim Almén skrev om nöje, nyheter, mode, teknik, livsstil och mycket annat.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.